בלעדי ל-Bizportal: נגיד בנק ישראל בתקופת המשבר של 1983; "הדולר צריך לעלות מעל 4.35 ש'"

פרופ' משה מנדלבאום, נגיד בנק ישראל בשנים 1982-1986 ומרצה במכללת אשקלון, בשיחה עם Bizportal על מצב הדולר - מתי נראה את התחתית והאם פישר פועל נכון?
ישראל הס |

פרופ' משה מנדלבאום, נגיד בנק ישראל בשנים 1982-1986 ומרצה בכיר במוסדות אקדמיים בארץ, בראיון בלעדי ל-Bizportal, מספק תחזיות לגבי כיוונו הצפוי של הדולר, נותן פתרונות יצירתיים ויורה ביקורת חריפה ביותר על חוסר התיאום במדיניות הכלכלית בין הגושים המסחריים בעולם.

"מה האפשרויות העומדות בפני פישר בכדי לחזק את השקל אל מול הדולר?"

"בשנים 2006 ו-2007 נעלם הגירעון הממשלתי אבל זרם ההעברות החד צדדיות, בהיקף של 7 מיליארד דולר בשנה, לא פסק. מדובר על סכום גדול מאוד שמקבל טיפול לא נכון. במקום להשקיע את הכסף בחו"ל אנחנו משקיעים אותו בארץ ובכך מביאים להתחזקותו של המטבע המקומי. מדינות נוספות בעולם מקבלות גם כן העברות חד צדדיות, אבל בניגוד אלינו, הם משקיעות את הכספים מחוץ למדינה ובכך שומרות על איזון המטבע המקומי".

"בנוסף, אנחנו חייבים לעודד את המשקיעים הישראלים להזרים את כספם להשקעות בחו"ל ולשם כך אנחנו צריכים להפחית את חסמי המיסוי אשר מגבילים את ההשקעה בחו"ל. לדוגמא, אתה יכול לראות כי הישראלים המשקיעים בחו"ל, משלמים כיום מס של 20% על רווחיהם, כאשר ירידה בערך הקרן כתוצאה מהיחלשות המטבע הזר, לא נחשבת להפסד בעיני רשויות המס הישראליות. החברות הישראליות רואות כי הן מפסידות כספים ולכן מחזירות את הכסף הביתה".

"האם הצעד של רכישת מיליוני הדולרים על ידי בנק ישראל ביום ה' האחרון היה נכון?"

"אני מקווה שהנגיד השתמש בהזרמת הכספים לשוק בתור צעד חד פעמי ולא כפעולה שגרתית. בתור צעד חד פעמי הפעולה היא נכונה".

מהו השער הריאלי בו צריך להיסחר המטבע האמריקני ביחס לשקל?

"התנאים במשק הובילו לכך שמיצינו את התחזקות השקל. כיום ישנו גידול ביבוא והאטה ביצוא ולכן היחלשות הדולר מהווה עיוות שוק ונראה כי זהו מקרה זמני בלבד. הדולר נחתך בצורה משמעותית מול סל המטבעות ב-10% בקירוב והוא צריך לחזור לרמות המחירים בהם נסחר באמצע שנת 2006 (בין 4.4-4.5 שקלים)".

מתי נראה את הקרקעית אליה יגיע הדולר?

"אנחנו נצטרך לראות את הקרקעית בטווח זמן של ימים או שבועות מהיום."

האם הצעדים של ברננקי הם נכונים במניעת המיתון בארה"ב?

"ברננקי החליט שעיקר המלחמה שלו היא במיתון אבל לא בטוח שהצעדים בהם הוא נוקט הם טובים. ישנן ספקות גדולים לגבי התועלת שתושג בעקבות פעולותיו האחרונות של הנגיד. עם זאת ברננקי לא עושה צעדים לחיזוק הדולר ונראה כי במשק האמריקני ישנו חוסר איזון שנובע מגרעון עמוק מאוד בתקציב האמריקאי. בנוסף, נראה כי על פי מדיניות ברננקי הוא אינו חושש מהאינפלציה בשוק האמריקני."

"על פי הצעדים בהם נוקט ברננקי ניתן לראות כי הוא צופה משבר רציני ביותר במשק האמריקני. בניגוד לברננקי, הנגיד האירופאי חושב אחרת ונלחם באינפלציה הדוהרת ביבשת. מצב זה בו רבע מהעולם פועל על פי מדיניות כלכלית אחת ורבע אחר פועל על פי מדיניות אחרת יביא למצב של תוהו ובוהו בכלכלה העולמית. על הנגידים של שני הגושים הכלכליים לתאם בין צעדיהם הכלכליים ורק כך יצליחו לטפל בצורה טובה יותר במשבר".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה