השקל, הדולר ופישר - צפויות הפתעות

הדולר עוד לא סיים את מהלך ההיחלשות שלו, והירידה יכולה להשיל 0.5% מהמדד השנתי
רון אייכל |

בימים האחרונים מתרוצצות בשוק ספקולציות הנוגעות לסיום מגמת הירידות של הדולר, וזאת לאחר שהמטבע האמריקני מתאושש קלות. הדולר שומר על חוזק במידה מסוימת כיוון שגם האמריקנים מצמצמים סיכונים ופודים נכסים במט"ח, מה שיוצר ביקושים לדולר.

הדולר עוד לא סיים את מהלך ההיחלשות שלו. הוא עוד יירד. כמות ההודעות הכלכליות החלשות שמגיעות מכיוונה של ארה"ב היא לעת עתה גבוהה מאשר זו האירופית. הואיל וכך המצב, הרי שהדולר ימשיך להיחלש.

בישראל, אם הדולר ימשיך להיחלש אזי החשש האינפלציוני יפחת ואז יהיה קל לנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, להוריד את הריבית. בכך, הוא יעצור את הסחף של התחזקות השקל. בד בבד הוא גם יעזור לייצואנים.

אם כך, במידה וייסוף השקל יימשך, פישר דווקא יהיה במצב מצוין ויוריד את הריבית. אני לא חושב שיש "קו אדום" ב-3.5 שקלים שאם הדולר ייפול מתחתיו בנק ישראל יתערב בשוק המט"ח. בנק ישראל מחויב ליציבות מחירים ותו לא. כרגע, הייסוף בשקל תומך בהפחתת לחצים. האינפלציה צריכה לחזור לכ-2% באמצע השנה כך שיש פה סיטואציה שאם השקל ימשיך להתחזק יהיה לפישר יותר קל להפחית את הריבית.

היחלשות הדולר יכולה להוריד 0.5% מהמדד השנתי. זו מסה נכבדה שבהחלט יכולה לעזור לפישר להפחית את הריבית מוקדם ממה שמצפים, והרי בשוק ציפו כי הריבית תיוותר על כנה בחודשים הנראים לעין. במילים אחרות, אם נראה את השקל ממשיך לשמור על חוזק - הפחתת הריבית בישראל יכולה לקרות אפילו החודש.

* הכותב הוא כלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות מיטב.

כל הכותרות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה