שוקי הסחורות: הפעם - השקעה מתוקה בקקאו
מקורו של הקקאו ביבשת אמריקה: לפולי הקקאו היה חלק חשוב בתרבות הדרום אמריקאית העתיקה. בני המאיה ייצרו לצורכי פולחן משקה מפולי קקאו טחונים, מים, פלפל שחור, וניל ותבלינים נוספים. את המשקה נהגו לשתות בטקסי נישואים, וזהו הקשר הראשון הידוע בין שוקולד לרומנטיקה. פולי הקקאו שימשו גם ככסף בתרבויות הדרום אמריקאיות ונצרכו רק לאחר שנשחקו.
מלך האצטקים הקדומים, מונטסומה השני, שתה בעת הסעודה מקערית זהב בכף מוזהבת אך ורק שוקולד מוקצף עם וניל ותבלינים, 50 קעריות לפחות. נוסף על כך, הוכנו 2000 קעריות גם לסמוכים על שולחנו.
קולומבוס גילה את הקקאו רק במסעו הרביעי בשנת 1502, אך לא חשב לסחור בו. קורטס, כובש מכסיקו, היה הראשון שהביא פולי קקאו לאירופה בשנת 1528, לאחר שהתוודע לצמח בשנת 1519: כשחיפש את הזהב והכסף של מונסטומה, נוכח לתדהמתו שחלק הארי של האוצר שבארמון הוא פולי קקאו.
לראשונה יצא הקקאו מספרד בשנת 1615, כשנישאה הנסיכה אן, בתו של מלך ספרד, ללואי השלושה-עשר, מלך צרפת, והביאה אותו לחצר המלוכה. רק משהגיע לצרפת יצאו למשקה מוניטין של מעורר תאווה, וייתכן שמשום כך נהיה עד שנת 1700 נפוץ בכל מערב אירופה. לבסוף הביאו הספרדים את הקקאו גם למערב הודו ולפיליפינים.
כיום דרום אמריקה תורמת רק 13% מהיבול העולמי, המוערך ב-3.4 מיליון טון קקאו בשנה, מתוכו 5% מגיעים מברזיל. ארצות מערב אפריקה הן כיום המגדלות העיקריות של קקאו בעולם, 70% מהיבול העולמי: חוף השנהב תורמת – 41% וגאנה – 18%. חלקה של אסיה ביבול העולמי הוא 17%, מתוכם 13% מקורם באינדונזיה.
עץ הקקאו גדל באזורים טרופיים בטווח של כ-20 מעלות מקו המשווה והוא זקוק לחמש שנים עד שייתן את הפולים הראשונים. מספר החקלאים המגדלים קקאו בעולם הוא כ-5-6 מיליון, וכ-40-50 מליון איש בעולם תלויים בקקאו לפרנסתם. הראשון שנתן שם לעץ הקקאו היה המדען השבדי קרל פון לינה (1707-1778): הוא כינה אותו "Theobroma cacao" או "מאכל האלים".
כשני שליש מיבול הקקאו העולמי משמש להכנת שוקולד, והשאר להכנת אבקת קקאו. ארצות צפון אמריקה ואירופה צורכות כשני שליש מהתצרוכת העולמית; בלגיה, יצרנית השוקולד המפורסמת, צורכת את הכמות הממוצעת של קקאו לאדם הגדולה בעולם, כ-5.5 ק"ג לשנה.
לא ידוע מי המציא את השוקולד, אבל את השוקולד הראשון למאכל מכרו באנגליה ג'וזף פריי ובניו בשנת 1847 ושנתיים אחר כך משפחת קדבריי. בשנת 1876 המציא השוויצרי ווליאם פיטר את שוקולד החלב. הטעם האהוב של שוקולד החלב, הורדת המכסים, השיפור בדרכי ההובלה והפרסום המודרני הביאו לגידול מהיר בצריכת השוקולד בעולם. השוקולד מיוצר כיום בארצות רבות ונאכל בכל רחבי כדור הארץ: יותר משבעה מיליון טון שוקולד נצרכים מדי שנה בעולם כולו.
המסחר בפולי קקאו מתנהל בבורסת הסחורות של ניו יורק NYBOT החל משנת 1925, ובבורסת הסחורות של לונדון LFOX החל משנת 1928. חוזה סטנדרטי בבורסת הסחורות של ניו יורק מתייחס לעשרה טון של פולי קקאו, מחיר פולי הקקאו לחוזה הקרוב היה ב-12 במארס 1,778 דולר לטון, כך שמחיר החוזה היה 17,780 דולר. הביטחונות ההתחלתיים הנדרשים הם 1,120 דולר לכל חוזה. אפשר גם לסחור בבורסת NYBOT באופציות על החוזים העתידיים בקקאו: כל אופציה מתייחסת לחוזה אחד על עשרה טון קקאו. מי שמעריך שמחיר הקקאו ירד בקרוב יכול גם "למכור שורט" חוזה על הקקאו או לרכוש אופציית put על חוזה עתידי.
עסקות בחוזים עתידיים ובייחוד באופציות על החוזים האלו הן ממונפות וכרוכות בסיכון רב, אך גם בפוטנציאל לרווחים גדולים מאוד, כשמצליחים לצפות את מגמת מחירי הקקאו. עסקות מסוג זה אינן מומלצות למי שאינו מקצוען.
מחיר הקקאו תנודתי מאוד, והוא מושפע מהמצב החברתי והפוליטי הלא יציב בארצות מערב אפריקה, המספקות שבעים אחוז מהתפוקה העולמית. מזיקים הפוגעים בעצי הקקאו, דוגמת ווירוס הקקאו CSSV שהתפשט לאחרונה בגאנה ובחוף השנהב, פוגעים ביבול ויכולים לגרום לתנודות חריפות במחיר הקקאו, כפי שכבר קרה בעבר.
עוד נספר, כי מחיר הקקאו עלה מנקודת השפל 211 דולר לטון בחודש יולי 1965 למחיר שיא כל הזמנים של 5,368 דולר לטון ב-18 ביוני 1977, מחיר המקביל ל-18,365 דולר בדולרים של היום המתואמים לאינפלציה; כלומר, למחיר הגבוה ביותר מפי עשרה ממחירו כיום. מחיר הקקאו ירד לנקודת שפל של 680 דולר לטון בסוף שנת 2001 ועלה ל-2,400 דולר לטון בתחילת שנת 2003. מחירו כיום הוא 1,778 דולר לטון. התנודות החריפות במחיר מאפשרות לסוחרים המצליחים לחזות את מגמת מחיר הקקאו לזכות ברווחים גדולים, אך פוגעות בחקלאים התלויים בגידול הקקאו לפרנסתם.
*מאת: אריה גורן, אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל של כלל פיננסים בטוחה. *הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של קקאו.