אביגדור קפלן: הציבור סוגד לעגל התשואות ויפגע מכך

קפלן מבקר גם את חברות הדירוג ואומר: "אני מסתכל בחרדה על מי שמקבל אשראים בשוק ההון על פי המלצות של מידרוג או מעלות". גדעון המבורגר: "החלטות בית המשפט העליון לעתים מטופשות"
עפרה ברון |

"קיימים ברגולציה לא מעט דברים שהם בלתי אפשריים מבחינתנו, כמו למשל הדרישה להכפלת כוח האדם. מה שנעשה בבנקים במשך עשרות שנים, מאיתנו מצפים ליישם תוך זמן קצר - אפילו תוך שנתיים שלוש". כך אמר היום (ב') יו"ר איגוד חברות הביטוח, גדעון המבורגר בכנס שערכו קסלמן פתרונות בניהול סיכונים בנושא השינויים והרגולציות בענף הביטוח שנערך בבית הירוק בתל אביב.

כאישוש לטענתו, אמר המבורגר, "אני לא מכיר שום מדינה אחרת בעולם בהן חברות ביטוח לא יכולות להעסיק שמאים מטעמן. אבל בארץ יצא פסק דין מטופש - לא כל החוכמה נמצאת בבית המשפט העליון, שמגביל את חברות הביטוח ובסופו של דבר יפגע בצרכנים כיוון שיגדיל את הפרמיה שלהם".

במהלך הכנס, נשמעו טענות רבות מצד נציגי חברות הביטוח לעודף התערבות רגולטורית שבמקום לסייע לחברות להתייעל, היא כובלת את ידיהן ומקשה עליהן עד כדי פגיעה בלקוחותיהם, שנושאים בסוםפו של דבר בנטל עלות הרגולציה.

הדברים האמורים מקבלים משנה תוקף במיוחד בימים אלו, כשעל הפרק עומדות מספר רפורמות משמעותיות בענף הביטוח ביניהן המעבר לשימוש בתקינה החשבונאית הבינ"ל (ה-IFRS), הגברת הפיקוח על ניהול הסיכונים של החברות והשלמת העברת הייעוץ הפנסיוני לבנקים במסגרת יישום המלצות וועדת בכר.

לדבריו של ד"ר אריה עובדיה, מי שכיהן כיו"ר הפניקס עד לשנת 2006, "צריך לעצור את הרגולציה, ולתת למשק להתמודד עם השינויים לאט לאט. כיום מערכות המיחשוב של חברות הביטוח קורסות, אף אחד לא מצליח לעמוד בקצב השינויים ומרוב עצים כבר לא רואים את היער".

בתגובה לטענות שהופנו כנגד הרגולטור,אמר אריק פרץ, סגן בכיר לממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר כי "אותנו מעניין הצרכן ולא חברות הביטוח. אין לנו שום אינטרס שלחברות הביטוח יהיו הרבה שומנים ורווחים. האינטרסים שלנו הוא שהחברות תהיינה יציבות אך המוטו שלנו הוא להגן על הצרכן, והרי ברור שהחברות לא אוהבות רגולציות".

נושא נוסף שתפס חלק גדול מנושאי הכנס הוא השיווק המאסיב י של קרנות הנאמנות שתפס תאוצה לאחרונה, על שלטי חוצות, בטלויזיה בעיתונות ובשאר אמצעי התקשורת. לדבריו של אביגדור קפלן, מנכ"ל קבוצת כלל ביטוח, פנסיה ופיננסים: "בשוק גואה צריך לנקוט במשנה זהירות בכל הקשור בניהול השקעות. אני מסתכל בחרדה על מי שמקבל אשראים בשוק ההון על פי המלצות של מידרוג או מעלות. הציבור כיום סוגד לעגל התשואות. הוא מחליט היכן להשקיע על פי פרסום יומי על תשואה חודשית שהינה חסרת משמעות כשמדובר בחיסכון ארוך טווח ל-35 שנה. פירסום התשואות בלי פרסום הסיכונים בניהול התיק מבוסס על טריקים בהשקעות על מניות יתר וכשהשוק ישנה כיוון תיקים אלו יפילו משקיעים רבים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה