פישר לא מוותר לאינפלציה: מוריד את הריבית ב-0.25%

ובכך מגדיל את הפרש הריביות ישראל - ארה"ב ל-1.25%, פער חסר תקדים; מרבית האנליסטים שצפו את ההורדה האחרונה סבורים גם כי היא האחרונה בטווח הקרוב, וכי פישר יקח הפוגה מהורדות ריבית נוספות
עפרה ברון |

כצפוי, ובהתאם למרבית הערכות האנליסטים נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר הוריד את הריבית הבסיסית במשק ב-0.25%. זאת, כחלק מהמדיניות לשמור על יציבות המחירים, בהתאם ליעד האינפלציה של 1% עד 3% לשנה. ההורדה, הרביעית ברצף ההורדות האחרונות במהלכם הופחתה הריבית ב-1.25% הביאה כעת לפער הריביות השלילי ישראל - ארה"ב ל-1.25%, פער חסר תקדים.

הסיבה המרכזית להורדת הריבית היא כי למרות הפחתת הריבית החדה, מרמה של 5.5% ל-4.25% תוך ארבעה חודשים בלבד, יעדי האינפלציה טרם הושגו. ולכן נשאלת השאלה, האם הורדה נוספת של הריבית, היא זו שתביא לעמידה ביעדים?

וכנראה שכן

בבנק ישראל מנמקים, שהורדת הריבית ב-0.25 נקודות האחוז נועדה להגביר את הסיכויים לחזרת האינפלציה לתחום היעד במהלך 2007. צפוי שהאינפלציה, בחישוב של 12 החודשים האחרונים, תחזור לתחום היעד ברביע האחרון של השנה. כמו כן, צפוי שבמהלך השנה הקרובה תפעל הצמיחה המהירה במשק, ועימה תהליך סגירת פער התוצר, להחזרת האינפלציה לתחום היעד.

בנוסף מסבירים בבנק ישראל, כי השפעתן הכוללת של הפחתות הריבית על האינפלציה אינה מיידית. מאז הפחתת הריבית לחודש נובמבר 2006 מסתכמות הפחתות הריבית של בנק ישראל, שבוצעו מדי חודש, בשיעור מצטבר של 1.50 נקודות האחוז.

תחזיות

ההחלטה של פישר עולה בקנה אחד עם מרבית התחזיות. לקראת פרסום החלטת הריבית, הקולות במשק נחלקו לשניים: מצד אחד, אנליסטים שצפו כי הנגיד יותיר הריבית על כנה על מנת שלא לזעזע את המשק עם הורדות ריבית רצופות רבות מדי וימתין עם ההחלטה על הורדת הריבית בהתאם להתייצבות שער הדולר ורמת המחירים. מאידך, מרבית הקולות במשק חזו את הירידה של הריבית לאחר שגם בחודש שעבר, לא נרשמה עליית מחירים והמדד לחודש ינואר הסתכם בירידה של 0.1%.

כלכלני לידר שוקי הון העריכו לקראת פרסום הריבית כי צפויה הורדת ריבית של 0.25% בשל סביבת האינפלציה הנמוכה בחודשים האחרונים, המשך התחזקות השקל (ב-1.4% מול הדולר מאז החלטת הריבית האחרונה) וציפיות אינפלציה נמוכות בשוק ההון. כלכני בית ההשקעות ציינו, כי בחודשיים האחרונים בנק ישראל שיחרר הודעות "ניציות" אשר רק פעלו להמשך התחזקות השקל.

מבית ההשקעות נמסר עוד כי המשק הישראלי מונע בעיקר על ידי הסקטור הפרטי והשקעות זרות מחו"ל שממשיכות לזרום למדינה, דבר זה מעודד משקיעים מקומיים וזרים להחזיק את המטבע הישראל ובכך לחזק את השקל כנגד העיקריים, זאת חרף פער הריביות השלילי של 1.0% בין ישראל לארה"ב.

מבית ההשקעות פינוטק נמסר כי "הערכות רוב האנליסטים לקיצוץ נוסף בריבית הבנק המרכזי, זאת בשל הסיבה שנגיד הבנק המרכזי רוצה להביא לעליה משמעותית בנתוני האינפלציה ואינו מעוניין לשמור על שקל חזק מדי".

בעולם

הצפי בשווקים הפיננסיים הוא שריבית הפד בארה"ב תישאר ברמה של 5.25 אחוזים עד המחצית השנייה של השנה. הבנק האירופאי הותיר את הריבית על האירו ללא שינוי בחודש האחרון, אך הצפי בשווקים הוא להעלאת ריבית על ידי הבנק האירופי – ב- 0.25 נקודות האחוז בחודש הקרוב ולהעלאת ריבית נוספת עד סוף השנה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה