פרסום ראשון: המדינה עשויה לאבד השליטה בחברת החשמל
תיקון מס' 5 להצעת חוק משק החשמל, עבר היום ברוב גדול בקריאה ראשונה בכנסת, לקראת קריאה שניה ושלישית. עיון יסודי בתיקון שאושר, מעלה כי בניגוד להצהרות משרד התשתיות עד כה, לפיהן הרפורמה בחברת החשמל שונה מהפרטה מלאה, מאחר ורק 49% מהחברה יעבור לידיים פרטיות, נוסח התיקון מאפשר תמונה שונה לחלוטין.
בסעיף ד' 4 לחוק בתיקון שהוגש ואושר היום, נכתב כי "תוקפו של הרישיון יותנה בכך שהחל ב-1 ביולי 2013 לא יחזיקו חברה ממשלתית או חברה בת ממשלתית, יחד או לחוד, ביותר מ-51% מאמצעי שליטה בבעל רישיון חלוקה או ייצור". כלומר, הממשלה לא תחזיק ביותר מ-51% אך עשויה על פי נוסח זה להחזיק בפחות מכך. משמעות הדבר היא כי הציבור יוכל להחזיק לאחר מועד זה ביותר מ-50% ובכך להשיג השליטה בחברת החשמל.
סוגיה זו הועלתה היום גם על ידי היועצת המשפטית של ועדת הכלכלה, אתי בנדלר. גורמים שנכחו בועדה מסרו ל-Bizportal כי לאחר הקראת הסעיף, שאלה בנדלר את אנשי האוצר ורשות החברות האם משמעות הסעיף היא כי המדינה תוכל להחזיק בעתיד בפחות מ-51% מהחברה, ונענתה על כך בחיוב.
יש לציין כי בהצעת החוק כתוב כי "מוצע להתנות את תוקפם של הרשיונות בכך שעד אמצע שנת 2013 תמכור חברת האחזקות הממשלתיות 49% מאחזקותיה בחברות הייצור והחלוקה", אך אין אזכור מפורש לכמות המקסימלית שתימכר.
הדברים עומדים בניגוד חמור להבטחות שר התשתיות, פואד בן אליעזר, ועלולים ליצור זעם רב בקרב עובדי והנהלת חברת החשמל.