הצעת חוק משק החשמל עברה ברוב מוחץ בוועדת הכלכלה

הצעת חוק משק החשמל עברה בקריאה ראשונה בוועדת הכלכלה בכנסת ברוב של 10 חברי כנסת. הירשזון: חברי הכנסת גילו אחריות לאומית לעתיד משק החשמל בישראל כשטובת הצרכן הישראלי עמדה לנגד עיניהם
עפרה ברון |

רפורמת משק החשמל יוצאת לדרך: הצעת חוק משק החשמל (תיקון מס' 5) עברה בקריאה ראשונה בוועדת הכלכלה בכנסת ברוב של 10 בעד, נמנע אחד (ח"כ כחלון) ומתנגדת אחד (ח"כ יחימוביץ').

הצעת החוק המאושרת תונח על שולחן הכנסת ביום שלישי ותובא להצבעות בקריאה שנייה ושלישית ביום רביעי הקרוב. ההצעה אושרה ללא שינוי למעט תוספת של חודשיים למו"מ באישור שרי האוצר והתשתיות לפי הצורך.

במסגרת הרפורמה מתוכנן שינוי מבני בחברת החשמל. החברה תאמץ מבנה של חברת אחזקות, אשר תחתיה יפעלו חברות בה בתחום הייצור, ההולכה והחלוקה של החשמל.

על מנת לבצע את הרפורמה בהסכמה, יוארכו בתחילת מרס 2007 רשיונות החשמל הקיימים לתקופה בת ארבעה חודשים, עם אפשרות להארכה של חודשיים נוספים בכפוף לאישור השרים. בתקופה זו ייעשה נסיון נוסף מצד הממשלה להגיע להבנות עם נציגי העובדים.

מקטע הייצור יאוגד לארבע חברות בנות בינואר 2008, כאשר הפעלת החברות בפועל תיעשה בינואר 2009. חלוקת החברות תיעשה על בסיס תמהיל דלקים דומה (פחם וגז טבעי).

חברת המסירה תוקם כחברת בת של חברת האחזקות עד לסוף שנת 2009 ותופעל החל מסוף שנת 2010.

במקטע החלוקה תוקמנה עד ינואר 2009 5-4 חברות בנות על בסיס אזורי, בדומה לחלוקת המחוזות הקיימת כיום. החברות תופעלנה מינואר 2010.

חברות בנות נוספות לתכנון תחנות כוח, הקמת תחנות כוח, לוגיסטיקה, רכישת דלקים ועוד, יוקמו עד ינואר 2009. החברות יחלו לפעול בינואר 2010. הפרטה של 49% מכלל החברות, למעט חברות המסירה, תבוצע עד אמצע שנת 2013. ניהול המערכת, הסחר והתכנון לטווח ארוך יהיו בידי חברה עצמאית בבעלות המדינה החל משנת 2008.

שר התשתיות הלאומיות, בנימין (פואד) בן אליעזר, ציין כי מדובר בצעד נוסף לקידום הרפורמה במשק החשמל. לדבריו, "הרפורמה היא לטובת אזרחי ישראל, מדינת ישראל, חברת החשמל ועובדיה. בכוונתי להשלים את הליכי החקיקה עוד השבוע ולאחר מכן לפתוח במו"מ אינטנסיבי עם עובדי חברת החשמל וההסתדרות על מנת להבטיח את זכויותיהם ומעמדם".

שר האוצר, אברהם הירשזון, קיבל בסיפוק את החלטת וועדת הכלכלה וציין כי "חברי הכנסת גילו אחריות לאומית לעתיד משק החשמל בישראל וכי טובת הצרכן הישראלי עמדה לנגד עיניהם. השר הוסיף כי הוא נחוש לקדם את הרפורמה בחודשים הקרובים וכי על פי המתווה שאושר יתקיים מו"מ עם הנהלת החברה ועובדיה".

שר התשתיות הלאומיות, בנימין (פואד) בן אליעזר, השתתף בדיוני הוועדה שהחלו בשעות הבוקר ונמשכו מספר שעות. בדיונים נכחו גם יו"ר ומנכ"ל חברת החשמל, יו"ר וועד עובדי חברת חשמל, הממונה על אגף התקציבים באוצר ואנשיו, מנהל החברות הממשלתיות ואנשיו, יו"ר הרשות לשירותים ציבוריים חשמל, וצוות משרד התשתיות בראשות המנכ"ל. בדיונים שאלו חברי הכנסת שאלות מקצועיות וביקשו הבהרות ממשרד התשתיות, מרשות החברות ומאגף התקציבים באוצר. נציגי משרדי האוצר והתשתיות השיבו באריכות וסיפקו את כל המידע הנדרש.

חברי הכנסת שוכנעו כי הרפורמה במשק החשמל אכן מחויבת המציאות וכי המתכונת המוצעת הינה הסבירה והראויה ביותר. הממונה על התקציבים באוצר ציין כי הצעת החוק הינה מסגרת חוקית שתקבע את מתווה הפעילות לחודשים הבאים וכי הרפורמה תידון במו"מ עם הנהלת חברת חשמל ועם העובדים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה