שוקי הסחורות: איך עושים כסף... מנחושת

אריה גורן מסביר כיצד ניתן לסחור בנחושת ומעריך כי העלייה הנוכחית במלאי הנחושת בעולם, אינה מצדיקה ירידה כה דרסטית במחיר. על כך ועוד בטור שלפניכם
אריה גורן |

מחיר הנחושת עלה בתלילות רבה ממחיר של 36 סנט לפאונד בחודש אפריל 2003 - עד לשיא כל הזמנים ב-11 במאי 2006, שעמד על 3.96 דולר לפאונד. זו עלייה דרמטית של 1,000%. מאז ירד מחיר הנחושת ב-39% ל-2.40 דולר לפאונד ב-8 בפברואר 2007. זהו ערכו הנמוך ביותר בעשרת החודשים האחרונים. כפי שהסברתי בשבוע שעבר, נבעה העלייה החדה במחיר הנחושת מהגידול בביקוש, שתפוקת המכרות לא סיפקה, ומירידה חדה במלאי הנחושת המוחזק בבורסות המתכות.

ישנה אימרה ידועה בשוק ההון לפיה: לאן שפונה מחיר הנחושת – תפנה כל הכלכלה. כך שהירידה התלולה במחיר הנחושת בחודשים האחרונים מדאיגה למדי ומגבירה את החששות ממיתון עולמי ויותר מכול מדעיכה בפעילות הכלכלית בסין, צרכנית הנחושה הגדולה ביותר בעולם (20% מהתפוקה העולמית).

מלאי הנחושת בשלוש הבורסות החשובות בעולם למתכות - London Metal Exchange או LME, ה-New York Commodity Exchange או COMEX וה-Shanghai Futures Exchange או SHFE – היה בשניים בפברואר 282,581 טון: LME – 215,520 טון, COMEX – 36,169 טון ו-SHFE- – 30,892 טון. הכמות הזו נמוכה באופן ניכר מכמות הנחושת שהחזיקו הבורסות האלו בשנים 2003-1997 אך גבוהה מהכמות שהוחזקה בשנים 2004-2005 – פחות מ-200,000 טון.

מכל מקום, העלייה הנוכחית במלאי הנחושת אינה מצדיקה ירידה כה דרסטית במחיר, ולכן החששות מעתיד הפעילות הכלכלית הם הגורם העיקרי לירידה. כמו כן, משפיעה כיום על מחיר הנחושת הפעילות הספקולטיבית של המשקיעים בקרנות גידור. החוזים העתידיים גם הם מראים מגמת ירידה במחיר הנחושת, המתבטאת בכך שהחוזים לתקופת ארוכות יותר נמכרים כיום במחיר נמוך מהחוזים לטווח הקרוב: למשל מחירו כיום של חוזה עתידי לינואר 2009 הוא 2.19 דולר, ולעומתו מחירו של חוזה לחודש מארס הקרוב הוא 2.40 דולר.

לאלו המעריכים כי מחיר הנחושת צפוי לעלות בשלב מסוים ומחפשים להרוויח מכך – אביא כאן את הדרכים העיקריות להשקיע בנחושת. חשוב לציין שמטרת המאמר היא לספק לקורא מידע על ההשקעה בנחושת, אך אין לראות בו המלצה לקנייה או למכירה.

חוזה עתידי (future contract): העסקות נעשות באחת משלוש הבורסות למתכות המוזכרות לעיל. בבורסת, (COMEX) שרכשה New York Mercantile Exchange (NYMEX), חוזה סטנדרטי מתייחס ל-25,000 פאונד נחושת, ובמחיר של 2.42 דולר לפאונד בשניים בפברואר היה ערכו 60,500 דולר. הדרישה לביטחונות היא 6,750 דולר לכל חוזה. קיים גם מיני-חוזה לכמות של 12,500 פאונד, שערכו היה בשניים בפברואר 30,250 דולר, והדרישה לביטחונות היא 3,375 דולר לכל חוזה.

אפשר גם לסחור בבורסת COMEX באופציות על החוזים העתידיים בנחושת: כל אופציה מתייחסת לחוזה אחד על 25,000 פאונד נחושת.

עסקות בחוזים עתידיים ובייחוד באופציות על החוזים האלו הן ממונפות וכרוכות בסיכון רב, אך גם בפוטנציאל לרווחים גדולים מאוד כשמצליחים לצפות את מגמת מחירי הנחושת. עסקות מסוג זה אינן מומלצות למי שאינו מקצוען.

תעודת סל העוקבת אחר מחיר הנחושת היא אפיק ההשקעה הנוח והישיר ביותר למשקיע המנסה להרוויח מעלייה במחיר הנחושת בלי להיחשף לסיכונים גדולים מדי. המשקיע עתיד להפסיד כמובן, אם מחיר הנחושת ירד. היתרון הגדול של תעודת סל היא האפשרות להשקיע כל סכום שהוא, אפילו סכומים נמוכים, ובניגוד לחוזים עתידים ולאופציות, שמוגדרת בהם נקודת זמן, אפשר להחזיק בתעודת הסל במשך זמן רב עד למציאת התנאים המתאימים למימוש.

תעודת סל הנסחרת כמניה לכל דבר ועוקבת אחר מחיר הנחושת: ETFS Copper שסימולה .COPA התעודה נסחרת בבורסת לונדון מספטמבר 2006. תעודת הסל הזו עוקבת אחר מדד חברת דאו ג'ונס למחיר הנחושת ,DJ-AIG Copper Sub-Index המבוסס על מחיר חוזי הנחושת בבורסת COMEX. דמי הניהול הם 0.49% לשנה, והתעודה צוברת ריבית המחושבת על בסיס יומי.

חברת ETFS Commodity Securities היא המנפיקה של תעודת הסל, ואף על פי שהתעודה נסחרת בבורסת לונדון, היא מתומחרת בדולרים. בעתיד הקרוב צפויה תעודת הסל להיסחר גם בארצות הברית. ערך יחידת COPA הוא כעשירית מערך המדד, מחיר היחידה היה בשמונה בינואר 2007 28.5 דולר, ואפשר לרכוש כל מספר יחידות שהוא.

החברות ציבוריות בענף

חברת Phelps Dodge, הנסחרת בבורסת ניו יורק (סימול: PD) היא החברה הגדולה ביותר העוסקת בכריית נחושת ומתכות אחרות ובייצור מוטות וכבלים מנחושת. שווי השוק של החברה הוא 24.9 מיליארד דולר, והיא נסחרת במכפיל 13.7. בקופת החברה יש 4.1 מיליארד דולר במזומן, וחובותיה מסתכמים ב-921 מיליון דולר בלבד.

חברת Southern Copper, הנסחרת בבורסת ניו יורק (סימול: PCU) כורה ומפיקה נחושת ממכרות בפרו ובמקסיקו. שווי השוק של החברה 18.5 מיליארד דולר, והיא נסחרת במכפיל של 10.3. החברה משלמת דיבידנד שנתי גבוה מאוד – 6.80 דולר, מחיר המניה היה בחמישה בפברואר 64.39 דולר, כך שתשואת הדיבידנד מגיעה ל-10.6%.

מעניין לציין, כי מחיר המניות של שתי החברות לא ירד בעקבות הירידה במחיר הנחושת, ושתיהן נסחרות במחיר שיא כל הזמנים שלהם.

אם כן, בעיניי אפיק ההשקעה בנחושת הכדאי ביותר למי שצופה שמחיר הנחושת יעלה הוא תעודת הסל COPA, הנסחרת בבורסת לונדון, מכיוון שזו השקעה ישירה במחיר הנחושת, שאינה מחייבת סכומים גדולים. גם השקעה באחת החברות המפיקות נחושת דוגמת Phelps Dodge או Southern Copper יכולה להביא רווחים, אם יתאוששו מחירי הנחושת.

*מאת: אריה גורן אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל של כלל פיננסים בטוחה.

*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של נחושת, תעודת סל או מניה כלשהי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה