הפועלים: קטנו הסיכויים למגמה של פיחות בטווח הארוך
בשבוע החולף התנהל מסחר מעורב במטבע האמריקני למול השקל הישראלי. ברקע, אי הוודאות בשוק המקומי באשר לעתיד הפוליטי בישראל. בסיכום השבוע נחתם הדולר כמעט ללא שינוי כשירד מזערית בכ-0.02%.
ביחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר השקל ייסחר במגמה מעורבת, אך בטווח שערים צר יחסית. להערכתם ייתכנו ימי מסחר תנודתיים, על רקע העלייה ברמת אי הוודאות הפוליטית בישראל. בנוסף, הבחירות הקרבות ברשות הפלשתינאית מעוררות עניין, בשל ההשפעה שעלולה להיות להן על המצב הביטחוני בישראל.
בבנק סבורים, כי לא צפוי פיחות מתמשך על רקע הערכות, כי פיחות חד שיסכן את יעד האינפלציה יאלץ את בנק ישראל להעלות את הריבית השקלית.
באשר לטווח הארוך, מעריכים בבנק כי קטנו הסיכויים למגמה של פיחות. להערכתם, השקל צפוי לקבל תמיכה משילוב של מספר גורמים:
המשך זרימת הון לישראל על ידי משקיעים זרים על רקע המדדים הכלכליים החזקים בישראל, שמצליחה לקזז ויותר את העלייה המתמשכת שנרשמה בהשקעות של ישראלים בחו"ל, ותחזיות של בתי השקעות ובנקים גדולים ברחבי העולם, כי בשנת 2006 צפויה מגמה של היחלשות בשער הדולר מול האירו בשוק הבינלאומי, שצפויה ללחוץ כלפי מטה גם את שער הדולר מול השקל.
בענף שוק ההון של בנק לאומי מעריכים, כי על רקע הצפי האופטימי לכלכלה הישראלית בשנת 2006, זרם השקעות זה צפוי להימשך אם כי סביר שיחלש על רקע מיצוי תהליך ההפרטות של אחזקות ממשלתיות וירידה באטרקטיביות ההשקעה במשקים מתעוררים (בהם נכללת ישראל) על רקע עליית המחירים החדות שאפיינו אותם בשנים האחרונות.
במקביל, על רקע הרפורמה במס והגלובליזציה של השקעות בשנת 2005 חל גידול ניכר גם בהשקעות משקיעים ישראלים פרטיים ומוסדיים בחו"ל, ומשקיעים מוסדיים (ללא קרנות נאמנות) השקיעו כ-2.5 מיליארד דולר בנכסים בחו"ל לעומת פחות ממיליארד דולר בשנת 2005.
להערכתם, בעוד שבטווח הקצר יתכן מסחר תנודתי על רקע האירועים האחרונים, בטווח הארוך יותר המשך זרם ההשקעות הזרות לישראל, מדיניותו האקטיבית של בנק ישראל ומגמות המסחר במט"ח בעולם צפויים לשמור על חוזקה יחסית של השקל.
לדברי כלכלני גיפט, הדעות חלוקות לגבי המשמעות להחלטת הריבית של בנק ישראל בסוף החודש, כאשר הירידה של הציפיות האינפלציוניות משאירות מקום להשאיר את הריבית השקלית ללא שינוי, אולם מצד שני העלאת הריבית הצפויה של 0.25% בארה"ב תשאיר את השקל ללא פער ריבית חיובי לקראת תקופה של אי - וודאות פוליטית מוגברת על רקע הבחירות בישראל וברשות הפלשתינית.
בגיפט מעריכים כי, תנודותיו של הדולר מול המטבעות המובילים בעולם ימשיכו להשפיע על שערו של הדולר בשוק המקומי, אך האירועים המקומיים עשויים להיות הגורם הדומיננטי יותר בחודשים הקרובים. לדברי כלכלני גיפט, יש מקום לשקול רכישות של דולרים בשערים פחות מ-4.6250 לאור פער הריבית האפסי בין הדולר לשקל ולאור הסיכונים להפתעות שליליות בתחומי הפוליטיקה והבטחון.
מחדר המסחר של פורקסיה נמסר, כי שוק המט"ח המשיך להפגין יציבות גם בסופ"ש (4.62). בפורקסיה ממשיכים להעריך כי בהעדר אירועים דרמטיים במישור המקומי, אנו צפויים להמשך יציבות זו, וכי השוק המקומי צפוי לחזור לקורלציה לשוק הבינלאומי שאפיינה אותו בעבר. המשך היחלשות האמריקאי בעולם תקרין גם על השוק המקומי, "ותקזז" את הלחץ על המטבע המקומי מצד אירועים בלתי צפויים.
בפורקסיה ממשיכים להעריך כי לא צפוי פיחות חד בטווח הבינוני, ואם יהיה כזה (נקודתי) יש לנצל לנטילת מימון מט"חי באמצעות אופציות/פורוורדים.