יוסי פרנק: "ב-3.5 שקל לדולר, הנזק כבר יהיה קטלני - חייבים לשנות חשיבה"
שוק המט"ח מחפש כיוון ברור כבר תקופה: בעוד הסוחרים ממתינים להחלטה סופית לגבי העלאת הריבית בארה"ב צעד שיחזק את הדולר, אירופה נמצאת בתקופה שאחרי ההסכם עם יוון אך האירו מסרב להתחזק, ודווקא השקל הישראלי מפגין עוצמה - ונמצא בשיא מול סל המטבעות.
במהלך החודש האחרון עלה הדולר מול השקל בכ-1%, כשנתוני מאקרו מעורבים והחלטות הריבית בארץ ובארה"ב גרמו לתנודות בשער החליפין. כידוע, הריבית בפועל לא השתנתה, אך עצם ההודעות בנושא תורמות לתזוזות, ולאחר ההודעה האחרונה של הפד', הדולר התחזק מעט מול השקל. נזכיר כי באמצע חודש מארס האחרון, לפני פחות מ-5 חודשים, נסחר המטבע תמורת רמה של 4.05 שקל לדולר, ומאז נחלש בכ-6%.
לאחר הודעת בנק ישראל, שאמנם השאיר את הריבית על כנה, בהתאם להערכות הכלכלנים הדולר ירד. לפי בנק 'אגוד', "השקל מתחזק בשל פעילות ספקולטיבית במט"ח שעוטפת את החלטות בנק ישראל. הפעילות הזאת מתעקשת להמר על ירידה מסוימת בריבית השקלית שנושקת לאפס, וברגע שבנק ישראל משאיר את הריבית על כנה, השקל מתחזק".
מטבע האירו, שנסחר תמורת כ-4.15 שקל, נסחר החודש בתנודתיות רבה, כאשר באמצע החודש אף הגיע לשפל כל הזמנים מול השקל, ונסחר תמורת 4.13. בסיכום חודשי המטבע ירד בכ-1.25%. ובסיכום של חצי השנה האחרונה צנח בכ-6.5%, כשבתחילת חודש מארס כבר נסחר ברמה של 4.48 שקל לאירו (ירידה של 7.3% מאותו שיא מקומי). את הצניחה בתקופה זו ניתן לקשר לחוסר הוודאות ששרר ביבשת לקראת פקיעת הדד-ליין של יוון, ולתרחישים של יציאת המדינה מגוש האירו.
- בנק ישראל טעה כשהחליט להמתין עם הפחתת הריבית
- למה בנק ישראל לא מתערב מספיק בשוק המט"ח והאם זה קשור לממשלה?
ביחס הדולר-אירו חלה יציבות מסויימת, כאשר המטבעות שומרים פחות או יותר על יחס של 1.1 דולר לאירו ( נעים ביחס של בין 1.083 ל-1.112 דולר לאירו).
בשיחה עם Bizportal, יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פייננס, מספר כי הוא מרגיש שהמשק בעת חירום בשל חוזקו של השקל, מציע דרכי פתרון לאוצר ולבנק ישראל, וחוזה כיוון חד משמעי של האירו-לטווח הארוך:
"כולם דיברו על עליית הריבית בארה"ב בחודש יוני, לאחר מכן דיברו על חודש ספטמבר. לדעתי, במקרה הזה, עדיף להקשיב לסטנלי פישר, ולא לאף אחד אחר: הוא אמר שצריך לבחון את נתוני האינפלציה. כמו בישראל וברוב העולם, היעדר האינפלציה היא הבעיה בארה"ב. לכן, לדעתי יותר סביר לצפות לעליית ריבית בסוף השנה ולא בספטמבר. הדחייה הזו תעניק אורך נשימה לשווקים, ואני לא רואה ירידות באופק. במניות, כל ירידה תסתבר כהזדמנות קניה פשוט כי אין אלטרנטיבות להשקעה".
מה ההשפעות על הדולר בדחיית הריבית? הוא אמור לעלות. "הדחייה בריבית דוחה את עליית הדולר, אבל הוא עדיין שומר על הרמה הגבוהה שלו. לדולר 'אין מה לחפש' מתחת ליחס של 1.1 דולר לאירו. מתחת לטווח הזה בהחלט הייתי קונה אירו. המטבע האירופי די התאושש לאחרונה, ואף הגיע ל-4.22".
- הדולר מאבד 0.9% - למה זה טוב לארה״ב?
- הדולר והאירו צונחים - מה מושך אותם למטה?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
איך אתה מסביר את חוזקו של השקל? "אין בתמחור של השקל שול שום דבר סביר או הגיוני, ממש 'פלא טבע'. השקל שבר את שיא כל הזמנים פעם נוספת. אין לזה שום סיבה כלכלית פרט לפעילות הספקולטיבית שהולכת וגדלה. ברגע שהספקולנטים רואים שאין שום פעולה של בנק ישראל או של משרד האוצר הם פשוט ממשיכים בזה. יש כאן סכנה שכסף זר - שכל מטרתו ליהנות מעליית השקל - מגיע לפה. המשמעות של התחזקות השקל היא הרס הכלכלה. נקודה. לא רק הייצוא ייפגע, אלא גם התעשיה המקומית - אנשים יעדיפו מוצרים מחו"ל, וכל הכלכלה תצא ניזוקה. אנחנו בגבול העליון לדעתי, השקל צריך להיות בנקודה שונה לגמרי. כשהוא ייחלש המשק הישראלי ייצא נשכר".
אז מה בנק ישראל אמור לעשות? "אני שואל איפה משרד האוצר. הוא פתאום נעלם. הוא חייב לשתף פעולה עם בנק ישראל והם צריכים לפעול כגוף אחד. הצעד הכי נכון הוא לקבוע 'רצפה'. זה בדיוק הזמן הנכון לשער חליפין מנוהל עם רצפה. פעם אולי לא היה לזה גיבוי, אבל כיום אין לכך חשש. עוד צעדים אפשריים של האוצר הם הטלת מס על תנועות ההון, הגברת פעולות הגידור, והכי חשוב: להשתמש בכלי הוורבלי. חשוב לראות את שני הגורמים (האוצר ובנק ישראל) יוצאים יחד לתקשורת ואומרים 'ערכו של השקל מוגזם - אנחנו נפעל כדי להחליש אותו'. זה יותר חשוב מכל כלי אחר. דרך הפעולה הנוכחית פשוט לא מניבה פירות, וצריך לשנות את החשיבה".
קביעת שער מנוהל היא פעולה מאוד קיצונית, לא? הפעם האחרונה שבישראל היה שער מנוהל הייתה בסוף שנות ה-90'. "זו הדרך הכי נכונה והכי זולה להתמודד מול גל הפעילות הספקולטיבית שיש כאן היום".
איך נצא מזה אחר כך? לא יהיה כאן תקדים? "אני לא חושב שזה יהיה לשנים. ברגע שהשוק יבין שאין מה להמר על השקל, ייסגרו פוזיציות, והשקל ייחלש. כשהשחקנים המרכזיים במט"ח, כמו קרנות הגידור בעולם, יידעו שיש כאן בנק מרכזי נחוש (וכרגע הוא לא נתפס ככזה) לא יתעסקו איתו. הבנק המרכזי יכול להפעיל רגולציות, להטיל מס על פעילות ספקולטיבית יש לו אינספור כלים. אני חושב שבעולם יכבדו את הבנק על צעד אמיץ שכזה".
פרנק ממשיך ומדגיש את הנזקים של הפעילות הספקולטיבית בשוק המט"ח, תוך חזרה על הרעיון שלו להחיל שער חליפין מנוהל: "אנחנו צריכים להבחין בין פעילות כלכלית לפיננסית. הפעילות הפיננסית לא תורמת כלום למשק ורק גורמת נזק. אם ניצור רצפה למטבע - הפעילות הכלכלית לא תיפגע בכלל, וזה מה שחשוב. הספקולנטים הרי לא מאמינים בכלכלת ישראל הם לא קונים כאן חברות. הדבר היחיד שייפגע זה פעילות ההימורים בשוק הזה, וזה טוב לנו. נכון שזה צעד קיצוני, אבל אנחנו בעת חירום וצריך לעשות זאת. סל המטבעות נמצא בשפל כל הזמנים. אנחנו אולי לא מרגישים את זה בגלל שהדולר התחזק בעולם, אז הנזק עדיין לא דרמטי, אבל ברגע שהאירו יתחזק, נרד מול הדולר לשער של 3.5 שקל לדולר, ואז נרגיש את הפגיעה הקטלנית במשק. חייבים לעשות את זה לפני שזה קורה לא להגיב, ליזום".
מה לגבי היחס דולר-אירו? אנחנו נעים סביב היחס של 1.1 דולר לאירו כבר תקופה לא קצרה. "החרב כבר לא מונחת על הצוואר של יוון. האירו לא מזנק עדיין בגלל ההערכות לריבית בארה"ב. לדעתי, ההערכות הללו תיעלמנה סופית בשבועות הקרובים, ואז נראה את האירו מתחזק. היום הסביבה הטבעית שלו היא בין 1.1 ל-1.15 דולר לאירו. כדי לרדת מהטווח הזה, יצטרכו להעלות ריבית. וכדי להעלות, הגוש האירופי צריך להראות יציבות רבה יותר".
ולגבי היחס שקל-אירו? אנחנו שומעים על המון המלצות לקנות מדדים שצמודים לאירו. "צריך להבין את הפוזיציה בה מדברים מנהלי השקעות: בהשקעות מדברים בטווח ארוך, -ובטווח הארוך אין ספק שנראה אותו מזנק. השער הנוכחי אינו ריאלי. הסביבה הטבעית שלו היא לפחות 4.4 -4.5 שקל לאירו, והוא יגיע לשם, אבל זה יכול לקחת גם זמן רב. לכן אלו ההמלצות של המשקיעים, כשמדברים על הטווח הארוך. בשוק המט"ח עצמו, אנשים מצפים לרווחים מהירים, ובמקרה הזה האירו גם יכול לרדת עד ל-4.1 שקל לאירו, בשוק הזה אין רצפה. במקרה של האירו, להערכתי כל ירידה שלו מול השקל היא לצורך עלייה".
- 16.מני 07/08/2015 18:49הגב לתגובה זוספקולנטים ותוכנות שפותחו על ידי גאונים מווסותת את כל השווקים כולל מט''ח. רק צעדים חריגים כמו ''רצפה'' ישנו את כללי המשחק ,אחרת אל תנסו להעריך לאן הדולר הולך . רק הכרה לעומק ב''מוחם של המכונות'' יכולה להניב הבנה לגביי כיוון השוק.
- 15.מאיר פ 07/08/2015 17:33הגב לתגובה זומחכה לכמה עליות וכך הדולר יתחזק מול השקל, בנק ישראל מחכה -לארצות הברית ( לא לצפות ליותר מידי מבנק ישראל ) בנק ישראל לא רוצה לעלות ריבית בישראל מהלך אשר פוגע בבנקים ( מסכן לוקחי משכנתא ) בנק ישראל מסתכל רק על מעשיו , הכלכלה במדינה סובלת את בנק ישראל זה לא מעניין
- 14.מנחם 07/08/2015 16:39הגב לתגובה זומהנסיון של השנים האחרונות אנו למדים-הבנק המרכזי בארהב משמש מנהל פיננסים ראשי של העולם,מחזיק את הדולר,מווסת את שוק המניות,כשכל הבנקים המרכזיים בעקבותיו,עובדה גם פישר בזמנו קנה מניות,בנוסף לערמות הדולר,כיוון הדולר והמניות ...נקבע על ידי האמריקאים,אם האמריקאים יקבעו שער 3 לדולר או 4 לדולר זה מה שיהיה,לא היצואנים קובעים ולא האנליזות,המסחר מכור תפנימו.
- 13.הצפי לדולר ולמניות: 07/08/2015 16:10הגב לתגובה זוויגיע ל 4 ואולי יותר בסוף השנה. חודש הבא הריבית בארה"ב עולה.תראה איך הדולר מגיב היום לדוח התעסוקה, הוא מתחת לתחזיות אבל לא יותר מידי ולכן הסבירות להעלאת ריבית חודש הבא כמעט וודאית. ההשפעה תהיה חזקה גם על המניות -ירידות חדות
- 12.פיני 07/08/2015 15:17הגב לתגובה זובכל העולם מתנהלת מלחמת מטבעות.כל בנק מרכזי בעולם מנסה לפחת את המטבע שלו.הריבית בארץ שלילית מימילא.ריבית שלילית לא מהוה תמריץ כי הלווים משלמים ריבית חיובית בכל מקרה.היצואנים צריכים ללמוד להסתדר אם במציאת שווקים חדשים או תמריץ אחר.יפן שנים מדפיסה כסף מה יצא מזה כלום רק עומדת לפני פשיטת רגל.
- 11.איציק 07/08/2015 14:01הגב לתגובה זוזהו טרור כלכלי. מוזרם לחיזוק השקל כסף ממדינות עוינות. פגיעה בכלכלה הישראלית - זו המטרה.
- 10.קטלני 07/08/2015 13:14הגב לתגובה זושיקחו לך את המקלדת
- 9.שון 07/08/2015 13:06הגב לתגובה זוהקריבו את כולם על מזבח הדולר
- 8.מאיר ט. 07/08/2015 12:24הגב לתגובה זוואז הבנק המרכזי השוויצרי תפס את גודל הקטסטרופה, וכאשר הוא ביטל (סוף 2014?) את הרצפה (או התקרה תלוי מאיפה מסתכלים), הפרנק זינק בפראות כקפיץ שהשתחרר, הבורסה השוויצרית התרסקה וכו...... מדוע שזה יהיה שונה כאן?
- 7.חיימון 07/08/2015 12:19הגב לתגובה זורק אותו. אין עוד יודעי דבר ובעלי דעה בתחום המוניטרי מלבדו? מה גם שברובו הוא מדבר שטויות שלא לומר במיץ עגבניות. שבת שלום.
- 6.אברהם 07/08/2015 12:18הגב לתגובה זוהוא לא רוצה ללמוד שאי אפשר לעשות בכלכלה דברים מלאכותיים התזרים של המטח פנימה גדול מהשימוש ובנק ישראל לא יפתור עניין זה ראה מה קרה בשוויץ גם שם ניסו אבל בסוף הבנק הרים ידיים כך יהיה פו
- 5.אבי 07/08/2015 12:07הגב לתגובה זודי הוא תקוע עם מטח וסתם משגע השכל
- 4.קישמיש 07/08/2015 12:05הגב לתגובה זולמה אתה מצפה שהיא תשנה משהו. הרי היא יכלה לצאת גדולה ולהיות הנגידה הראשונה שמורידה את הריבית לערך שלילי. הדולר היה טס לכיוון 4.2-4.3 ובכל העולם היו אומרים כמה אמיצה הנגידה הישראלית. לוקחי המשכנתאות היו משלמים כמה שקלים פחות , העסקים היו מקבלים הלוואות טיפה זולות ובנק ישראל הייתה מרוויחה מיליארדים מעליית ערך הדולר שבנק ישראל אגרה ב7 שנים אחרונות. אך במקום זאת יש לנו נגידה אנמית שרק רוצה לחזור בשלום בערב הביתה בלי לעבוד ולקבל את המשכורת בסוף החודש. לצערנו הנגידה איבדה את המומנטום ופספסה את ההזדמנות לשינוי. כעת צריכים להמתין לעליית הריבית בארהב ובמקביל לא לעלות את הריבית בישראל. כנראה שרק החלפת הנגידה ע"י כחלון יביא לשינוי אמיתי במדיניות "השב ועל תעשה כלום של בנק ישראל"
- aui 07/08/2015 15:23הגב לתגובה זושבע שנים וכלום רק ניפוח בועות
- 3.nahumk4 07/08/2015 11:43הגב לתגובה זולפי דעתי ניתן לקבוע שער רצפה לסל המטבעות אשר יפעל אוטומטי בקו האדום ולא תפגע האפשרות לעסוק במסחר במט"ח ע"י גופיים כלכליים אשר רוצים בכך
- 2.אבי 07/08/2015 11:34הגב לתגובה זומשום שזה משרת את מטרותיו. לבנק ישראל שני תפקידים: לשמור על רמת אינפלציה בתחום שקבעה הממשלה ולשמור על יציבות הבנקים. דולר נמוך מבטיח אינפלציה נמוכה ושומר על יציבות הבנקים משום שבאינפלציה נמוכה אפשר לשמור על ריבית אפסית. וכמו כן להמנע מחדלות פירעון המונית של המשכנתאות שנתנו ע"י הבנקים המקרה והריבית תעלה. בנק ישראל מנסה לשמור את שער הדולר בטווח של 3.8 - 4.0 ש"ח ע"י הזרמת ביקושים לדולר. התחום הזה של שער הדולר נקבע כך שהיצואנים הגדולים אמנם יעבדו בריווחיות נמוכה אבל לא יקרסו. הספקולנטים שערים למדיניות הדולר הנמוך של בנק ישראל מנצלים עובדה זו ע"י השקעות בשוק הנגזרים כשלמעשה הסיכון שלהם בהשקעות אלו מגודר ע"י בנק ישראל עצמו. בנק ישראל נמצא כרגע במילכוד היצואנים לוחצים לפחת את השקל אך הבנק חושש מאינפלציה ויציבות הבנקים והספקולנטים צוחקים כל הדרך אל הבנק.
- 1.תפסיק עם השטויות 07/08/2015 11:25הגב לתגובה זורק לעשירים.פגעה במסכנים.מדינת משכנתא שיקרית