.jpeg)
חוזר לתחיה? האת'ר זינק ב-45% בשבוע אחד ומוביל את הזינוקים באלטקוינים
מה קורה כשהמשקיעים מצפים לזינוק משמעותי בביטקוין והתקווה נכזבת? התעוררות מסוימת בתחום ה-NFT; המפרציות יהפכו למובילות עולמיות בתחום הקריפטו? וגם - סוג ההונאה שפוגע בפרוקטולים של DeFi
הביטקוין נעצר מעט מעל 100 אלף, האת'ר מזנק
לראשונה מזה שלושה חודשים הביטקוין חצה את מחיר ה-100 אלף דולר למטבע. הזינוק הראשוני מעל הרף הסימבולי ארע במקביל לאופטימיות בשווקים סביב הסכמי הסחר מול סין. המטבע זינק עד לרמה של 105 אלף דולר, אולם מאז הוא התממש וכעת נסחר בטווח שבין 102 ל-104 אלף דולר. ירידה זו מהשיא האחרון, אם כי הייתה קטנה יחסית בהיקפה גררה גל מחיקות פוזיציות ממונפות בהיקף עצום. הפוזיציות האלו נבנו ככל הנראה לאחרונה, כשהמשקיעים חשבו שפריצת ה-100 אלף תביא לגל עולה משמעותי, אך משלא כך קרה, הפוזציות חוסלו במהרה. בתוך 24 שעות חוסלו פוזיציות לונג בשווי למעלה מ-500 מיליון דולר – כ-200 מיליון מתוכן בחוזים עתידיים על הביטקוין ועוד כ-170 מיליון בחוזים על האת'ר. תופעת ה-Liquidation (הנזלה) הזו המחישה שוב את הסיכון שבמסחר ממונף בקריפטו: כאשר הביטקוין מאבד גובה במהירות, ברוקרים סוגרים אוטומטית פוזיציות של סוחרים שאין להם ביטחונות מספיקים, מה שמגביר את לחצי המכירה. גם מטבעות אלטרנטיביים (Altcoins) ספגו מכה: דוג׳קוין (DOGE) וקרדאנו (ADA) נפלו בכ-7% תוך זמן קצר, ומטבעות גדולים אחרים דוגמת Solana (SOL), XRP ו-BNB השילו 5%-6% מערכם באותה מיני-מפולת מהירה.
אבל את החדשות האמיתיות יצר השבוע האת'ר, המטבע השני מוגדלו, שסוף סוף הצליח לפרוץ ולצאת מהדשדוש שאיפיין אותו בחודשים האחרונים. תוך שבוע אחד בלבד האת'ר טיפס בלמעלה מ-40%, והציג את החודש החזק ביותר שלו מאז נובמבר אשתקד. יחס המחיר ETH/BTC טיפס לרמה הגבוהה ביותר מזה כמעט שלושה חודשים, מה שמאותת על גידול התיאבון לסיכון אצל משקיעים המעדיפים בזמן האחרון מטבעות אלטרנטיביים. התאוששות זו של את'ר – בין השאר בהובלת ציפיות חיוביות סביב שדרוג ה-Pectra שהושלם בהצלחה – סייעה להרים את כלל שוק האלטקוינס עם זינוקים שבועיים של מעל 20% בלא מעט מהם.
מי שעוד התעורר לתחיה לאחר שכבר כמעט נחשב בין המתים הוא תחום ה-NFT. לאחר הבהלה הראשונית ל-NFT (אסימונים בלתי-ניתנים להחלפה) בשנים 2021–2022, השנה האחרונה התאפיינה בירידה ניכרת, שלא לומר היעלמות התחום. היקפי המסחר בפלטפורמות הגדולות צנחו בכ-90% ומעלה מהשיא, וקהל הסוחרים הפעילים הצטמצם באופן דרמטי. מגמה זו הביאה לכך שפרויקטי NFT רבים איבדו מערכם, ומשקיעים מוקדמים נאלצים למכור בהפסד.
למרות זאת, לא הכל עגום בזירת ה-NFT: שוק האמנות הדיגיטלית ממשיך לחיות במתכונת שפויה יותר. השבוע פורסם על מכירת NFT של יצירת אמנות דיגיטלית בסכום עתק של 3 מיליון דולר – המכירה הגדולה ביותר בשוק מזה 3 שנים. אף שהסכומים אינם מתקרבים לשיאי ה-69 מיליון, השיא למחיר של טוקן אחד מימי הבועה העליזים, הם מעידים שיש עדיין אספנים רציניים המוצאים ערך אמיתי ביצירות דיגיטליות ייחודיות. בנוסף, מגמות חדשות ונישתיות צוברות עניין: אחת התופעות שסוקרו הייתה עלייה בפופולריות של אמנות NFT בסגנון "Jack-in-the-Box" – אוסף מתנות דיגיטליות בעלות סגנון אמנותי ייחודי, שזכה לתשומת לב ברשתות החברתיות והביא לגל עלייה בנפחי מסחר ב-NFT אמנותיים בכ-12% ביום אחד. מסתבר שגם בהיעדר הייפ המוני, טרנדים קטנים המונעים בידי קהילות וירטואליות יכולים להוביל לפרצי פעילות קצרים בשוק. בסופו של דבר, שוק ה-NFT עושה כעת רושם של מעבר מ"בועה" לסקטור מתמחה יותר: ערכי הפריטים מושפעים פחות מספקולציה המונית ויותר מהאיכות, הנדירות והשימושיות שלהם (למשל במשחקי מטוורס, מועדוני חברים מבוססי NFT וכדומה). גם הרגולטורים הקלו מעט מהלחץ – ה-SEC (הרשות לניירות ערך בארה״ב) אף סגרה השנה בדיקה מתמשכת נגד OpenSea (מרקטפלייס ה-NFT הגדול) מבלי לנקוט צעדים, מה שהסיר עננה נוספת מעל התחום. כעת, קהילת ה-NFT ממתינה לראות האם הפרויקטים החדשים ימציאו יישומים מרתקים דיים להחזיר חלק מהמיינסטרים, או ששוק זה יתבסס כסקטור נישה לאספנים וחובבי טכנולוגיה בעיקר.
- לאט ובזהירות: הביטקוין מעל 100 אלף דולר למטבע
- תת ועדה בסנאט תחקור חשדות לשחיתות ביוזמות הקריפטו של טראמפ
קריפטו ברחבי העולם
אירופה: בעוד בארצות הברית המחוקקים עובדים במרץ על אסדרת שוק הקריפטו,
באירופה כבר נכנסה לתוקפה מסגרת הרגולציה המקיפה MiCA (Market in Crypto-Assets) שהאיחוד האירופי אישר בסוף 2024, אך כעת התקדמות החקיקה בארצות הברית טורפת את הקלפים. הבנק המרכזי האירופי (ECB) הביע דאגה שהחקיקה האמריקאית המסתמנת עלולה להגדיל את נתח הדולר בשוק הקריפטו
באופן שעלול לערער את היציבות הפיננסית באירופה. במסמך מדיניות שהופץ, דורש ה-ECB לפתוח מחדש את MiCA ולעדכנה, חודשים ספורים בלבד לאחר שהתקנות נכנסו לתוקף במלואן בסוף השנה שעברה. הנציבות האירופית (הזרוע המבצעת של האיחוד) מתנגדת לצעד כזה, ונוצר עימות רגולטורי פנימי.
החשש האירופי מתמקד במיוחד במטבעות היציבים: תחזיות מצביעות על כך ששוק ה-Stablecoins העולמי עשוי לזנק לכ-2 טריליון דולר תוך שלוש שנים אם ארה״ב תאשר רגולציה מקלה בתחום.
סין והונג קונג: בסין היבשתית,
עמדת הממשלה נותרה נוקשה נגד מטבעות קריפטוגרפיים. איסור המסחר והכרייה שהוטל בשנים קודמות נותר בעינו, והרגולטורים שם ממשיכים להגביל כל פעילות שאינה בפיקוח המדינה. עם זאת, בהונג קונג שנמצאת תחת השפעה סינית המגמה שונה בתכלית: הרשויות ממשיכות לקדם את הפיכת העיר
למוקד ידידותי לקריפטו. מאז אמצע 2024, הוענקו בהונג קונג שבע רישיונות לפלטפורמות מסחר בקריפטו, במסגרת משטר רישוי חדש שנועד למשוך פעילות לענף. רק בשבועות האחרונים הודיעו רגולטורים בהונג קונג כי ימשיכו ביוזמות להאיץ את מתן הרישיונות ולבסס סטנדרטים גבוהים לאבטחה
ועמידה בכללי מניעת הלבנת הון. למרות שקיימים רק מספר מוגבל של מטבעות המאושרים למסחר קמעונאי בהונג קונג (כדוגמת ביטקוין, את׳ר ועוד כמה מטבעות מרכזיים), המהלך מאותת על גישתה השונה של העיר לעומת בייג׳ינג, בתקווה לבסס את הונג קונג כשער גישה הוני לעולם הקריפטו עבור
סין.
המזרח התיכון: במפרץ ממשיכים לצעוד לכיוון אימוץ נכסי קריפטו על ידי התאמת המסגרת הרגולטורית. איחוד האמירויות הערביות בולט כמי שמספק סביבה תומכת לתעשייה: בדובאי נחתם הסכם פורץ דרך שיאפשר לציבור ולחברות לשלם עמלות עבור שירותי ממשל באמצעות מטבעות קריפטו, דרך ארנקים דיגיטליים של חברת Crypto.com. הפלטפורמה, המחזיקה ברישיון מרשות הנכסים הווירטואליים של דובאי (VARA), תמיר את התשלומים למטבע המקומי – צעד המשתלב באסטרטגיה של האמירויות לקידום כלכלה ללא מזומן. הממשלה צופה שהמהלך יוסיף כ-8 מיליארד דירהם (2.2 מיליארד דולר) לשנה לכלכלת האמירות.
- הפינטק והקריפטו לאן? "רואים סימנים של התאוששות בפינטק"
- המטבע הזה מזנק יותר מהביטקוין - הנה הסיבה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
גם אבו דאבי ממשיכה למשוך שחקנים גלובליים: חברת Hidden Road, ברוקראז׳ פריים שמתמקדת בנכסי קריפטו, קיבלה אישור ראשוני מרשות השירותים הפיננסיים של אבו דאבי (FSRA) ותפתח משרד אזורי באבו דאבי. המשרד החדש יובל על-ידי שותף בחברה, ובדירקטוריון המקומי עשוי להצטרף אף חבר ממשפחת המלוכה של אבו דאבי – איתות לחשיבות שהנסיכות רואה בתחום. במקביל, חברות אמריקאיות כמו Circle (מנפיקה של המטבע היציב USDC) קיבלו אף הן היתר רגולטורי עקרוני לפעול מאבו דאבי מה שסולל את הדרך להתרחבות נוספת של תשתיות קריפטו באזור. צעדים אלה משתלבים גם במגמות מקומיות לחדשנות פיננסית מותאמת תרבות: כך למשל הושק לאחרונה מוצר הלוואה ביטקוין "חלאלי" – פתרון השקעה העומד בעקרונות הפיננסים האסלאמיים – המאפשר למשקיעים במזרח התיכון ליהנות מתשואה על החזקות BTC באופן שמתיישב עם השריעה.
פריצות, מתקפות סייבר ותקריות אבטחה
בפברואר השנה התחוללה פריצת הענק בבורסת הקריפטו Bybit, שבמסגרתה נגנבו מטבעות דיגיטליים בשווי מוערך של 1.46 מיליארד דולר – אחת מגניבות הקריפטו הגדולות בהיסטוריה. השבוע התברר כי מאמצי אכיפה בינלאומיים הובילו לסגירת פלטפורמת ערבוב (Mixer) בלתי-חוקית ששימשה להלבנת חלק ניכר משלל הפריצה. יחידת הסייבר של משטרת גרמניה הודיעה כי השתלטה ב-30 באפריל על השרתים של שירות בשם "eXch", החשודה בכך ששימשה צינור מרכזי להלבנת כספי הגניבה. בפשיטה נתפסו נכסי קריפטו בשווי מעל $30 מיליון והוחרמו כ-8 טרה-בייט של נתונים דיגיטליים. על פי ממצאי החקירה, מייד אחרי הפריצה פנו מנהלי Bybit ל-eXch בבקשה להקפיא כספים, אך נענו בסירוב – מה שעורר חשד שהפלטפורמה משתפת פעולה עם ההאקרים. חוקרי בלוקצ'יין שבדקו את תנועת הכספים חושדים כי קבוצת ההאקרים לאזארוס מצפון קוריאה עמדה מאחורי מתקפת Bybit, וכי למעלה מ-200 מיליון דולר מתוך הסכום שנגנב "הולבנו" דרך eXch. אותה קבוצה ידועה לשמצה בשורת פריצות קודמות (למשל נגד Axie Infinity ב-2022) והפניית הכספים לתמיכה במשטר הצפון קוריאני. הגורמים הגרמניים ציינו כי במהלך פעילותה מאז 2014, העבירה eXch סך מצטבר של כ-1.9 מיליארד דולר במטבעות קריפטו, ושהמידע שנתפס עשוי לסייע גם בחקירות פשעי סייבר נוספים.
הפסדי עתק ב-DeFi והונאות: זירת הפיננסים המבוזרים ממשיכה להיות פגיעה לפריצות מתוחכמות. דו״ח חדש העלה כי רק במהלך אפריל 2025 נגנבו נכסים דיגיטליים בשווי מצטבר של 92 מיליון דולר דרך פרצות, מתקפות האקרים והונאות שונות בפלטפורמות DeFi. מאז תחילת השנה, מצטברים הפסדים של כ-1.74 מיליארד דולר (!) עקב מתקפות – אם כי חלק הארי של הסכום מיוחס כאמור לפריצת הענק של Bybit בפברואר.
גם בשבועות האחרונים נמשכו תקריות: דוגמה טרייה היא פרוטוקול ההלוואות Loopscale המבוסס על רשת Solana, שספג ב-26 באפריל מתקפה שאפשרה לגנוב ממנו כ-5.8 מיליון דולר (במטבע USDC וב-SOL) – פחות משבועיים לאחר שהושק. לפי דיווחים, ההאקר ניצל פגיעות באופן שבו הפרוטוקול קיבל עדכוני מחיר (oracle manipulation), מה שאיפשר לרוקן את הכספים מהמאגר. כלומר, כדי שהחוזים החכמים ימומשו הם צריכים מקור מידע חיצוני (לדוגמה - שערי המניות או הריבית, תוצאות משחקים במקרה של הימורי ספורט וכו'). המקור החיצוני נקרא "אורקל", והחיבור בין הפרוטקול לבין האורקל הוא נקודה רגישה. אם ההאקר מצליח להשתלט על הקשר הזה הוא יכול לבצע מניפולציות במידע ולנתב אותו לטובתו.
אירוע זה מצטרף לשורה של התקפות "מניפולציית אורקל" שאירעו השנה, ומדגיש את הצורך של פרויקטי DeFi לאמץ מנגנוני הגנה מתקדמים יותר (כגון הזנות מחיר מבוזרות יותר, מגבלות על משיכה מהירה, ובדיקות קוד מקיפות). גורמי אבטחה בתעשייה מציינים
כי בעוד המודעות לסיכונים גדלה – וגם מבנה הפרוטוקולים משתפר – האקרים מתוחכמים (כולל מדינות סוררות) ממשיכים למצוא פרצות.
מה עשו המטבעות הגדולים בשבוע האחרון?
השבוע היה, כאמור, השבוע של האלטקוינים שפרצו עם זינוקים של עשרות אחוזים. אולם יש לציין שלמעט הביטקוין והריפל, שאר חמש המטבעות הגדולים עדיין עם תשואה שלילית מתחילת השנה.
ביטקוין: הסתפק ב-7% "צנועים" ובחציית רף ה-100 אלף דולר. המטבע נסחר כעת תמורת 103.8 אלף דולר.
את'ריום: המטבע הבולט השבוע זינק ב-46% ונסחר כעת תמורת 2637 דולר.
ריפל (XRP): עם זינוק שבועי של 21% למחיר 2.56 דולר.
סולנה: גם הסולנה זינק ב-21% ונסחר כעת תמורת 178 דולר. הזינוק החזיר את סולנה למקום הרביעי בטבלת המטבעות הגדולים.
בייננס קוין: הבייננס קוין טיפס ב-9% ונסחר כעת תמורת 654 דולר.
דוג'קוין: הכי קרוב לאת'ריום עם עליה של 37% למחיר 0.235 דולר למטבע.