: ב-2018 הסתכם יבוא הסחורות בכ-70 מיליארד דולר, והיקף הייצוא של הסחורות עמד על כ-60 מיליארד דולר (בנוסף מכרו חברות ישראליות שירותים מעבר לים בלמעלה מ-50 מיליארד דולר). ב-2019, על-פי אומדנים מוקדמים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נמשכה מגמת העלייה הן ביבוא והן ביצוא – אבל החודשים הראשונים של 2020 כבר היו סיפור אחר לגמרי.
הסיפור הוא כמובן וירוס הקורונה. ליתר דיוק, האופן שבו ההשלכות הכלכליות של המגפה העולמית השפיעו על היכולת של היבואנים והיצואנים הישראלים, ואיתם כולנו, להמשיך ליהנות מפירות הגלובליזציה. השורה התחתונה נכון לתחילת קיץ 2020: נרשמה פגיעה בלתי מבוטלת אבל לאחריה מגמת התאוששות מובהקת, והעתיד, כך מעריכים המומחים של חברת השילוח המובילה "סוניגו", חיובי.
אילו תמורות התחוללו בתחום יבוא הסחורות לישראל עקב המגפה?
באופן טבעי היבוא לישראל, רובו ככולו, מגיע בדרך הים ובדרך האוויר. שרשראות האספקה הימיות כמעט ולא הושפעו מהקורונה. אמנם בראשיתה של התקופה המאתגרת נדרש בידוד קצר אחרי הפלגות שנמשכו פחות מ-14 ימים, אבל ככלל יכולות השילוח הימי לא נפגעו, הנמלים והמכס התאימו את עצמם למצב החדש ופעלו בהיקף מלא, כולל מתן אישורים מיוחדים כשהיה בכך צורך - וכל מי שרצה לייבא לארץ מוצרים כאלה ואחרים דרך הים הצליח לעשות זאת. בתחומים מסוימים אף נרשמה עלייה, והדוגמה הטובה ביותר היא ציוד רפואי חיוני שהיה חסר בארץ ובפרט מסכות מגן.
הייבוא דרך האוויר לעומת זאת נפגע באופן משמעותי מאוד. הסיבה העיקרית לכך היא שחלק מהסחורות מגיעות לארץ בתאי המטען של מטוסי הנוסעים. כבר בסוף ינואר הודיעה הממשלה כי לא תאפשר נחיתת מטוסים מסין, שמהווה את מקור היבוא הגדול ביותר (מבחינה כספית - למעלה מ-10 מיליארד דולר בשנה). במהלך מרץ נפסקו כמעט כליל טיסות הנוסעים, וכתוצאה מכך נוצר קושי של ממש לשנע לישראל סחורות שמחייבות משלוח מהיר ואי אפשר לשלח אותן באוניות. אתגר נוסף היה מציאת פתרונות אחסון בטוחים ונוחים למוצרים שכבר נרכשו אך לא שולחו.
חברות שבכל זאת ביקשו לבצע שילוח בינלאומי בדרך האוויר - בין אם עקב צורך חיוני ובין אם עקב התחייבויות חוזיות - גילו שהמחירים זינקו באופן דרמטי. כך לדוגמה העלות של יבוא מסין עלתה מ-2$ לק"ג בימי טרום הקורונה ל-20$ (!) לק"ג בשיאו של המשבר. כדאי לציין כי במסגרת ההסתגלות למציאות החדשה, חלק מחברות התעופה החלו להפעיל את מטוסי הנוסעים גם כשיש עליהם "רק" סחורות, מהלך שהרחיב את האפשרויות ומיתן את עליות המחירים - אולם גם כך נרשמה באפריל ירידה של 27% בהיקף הייבוא (בהשוואה לאפריל 2019).
עד כמה הושפע היצוא מהקורונה ואילו ענפים נפגעו במיוחד?
ההבחנה הברורה בין השילוח הימי לשילוח האווירי תקפה כמובן גם לגבי היצוא מישראל. יצרנים ישראלים ששולחים את התוצרת שלהם דרך האוויר נפגעו באופן משמעותי עקב המחירים האסטרונומיים, וכך למשל ייצוא סחורות טריות בעלות זמן מדף קצר, פשוט לא היה קיים במהלך תקופת הקורונה.
בנוסף, בגלל ההאטה המשמעותית בכלכלה העולמית קטנו ביקושים למוצרים שאינם חיוניים. עוד סקטור שנפגע במיוחד מההשלכות של המגפה היה יצוא למדינות כמו איטליה, ספרד ובלגיה שחוו משבר בריאותי חמור מאוד.
איך להתמודד עם המציאות החדשה ולמה כדאי להיות אופטימיים?
אמנם באפריל נרשמה כאמור ירידה חדה גם ביצוא הסחורות וגם ביבוא, אבל אחרי שהצעדים הדרמטיים שננקטו כדי לעצור את התפשטות המגפה הוכיחו את עצמם, מסתמן שינוי לטובה.
ראשית, עוד ועוד חברות תעופה חוזרות לטוס לישראל וממנה. בין החברות שכבר נוחתות בנתב"ג וממריאות ממנו: יונייטד, לופטהנזה, אייר קנדה ודלתא איירליינס. דוגמה נוספת היא אל על, שעדיין לא מטיסה בני אדם אבל קיבלה אישור להפעיל טיסות מטען בקו תל אביב - איסטנבול. בהתאם נפתחות יותר אפשרויות בפני יבואנים ויצואנים שפועלים בדרך האוויר, ומחירי השילוח מתחילים לרדת לרמה שמאפשרת רווחיות נאותה.
שנית, הכלכלה כולה - גם בארץ וגם ברוב המדינות שאיתן יש לישראל קשרי מסחר משמעותיים, לרבות סין, ארה"ב, בריטניה, מדינות האיחוד האירופי, יפן, דרום קוריאה, הודו ועוד - עולה על נתיב חיובי. ביקושים לסחורות הישראליות האיכותיות חוזרים לעלות, מפעלים בחו"ל שהפעילות בהם הושבתה או הואטה שוב מייצרים בתפוקה מלאה ואפילו מציעים ליבואנים חדי חושים הזדמנויות משתלמות במיוחד.
סיבה שלישית לאופטימיות היא הנטייה של שווקים רבים לתקן את עצמם ולסגור פערים אחרי תקופת
HOLD.
גם אם העתיד מאיר לנו פנים, לא כדאי כמובן להמעיט בחומרת המשבר ובחשיבות ההתמודדות הנכונה אתו. ממשלת ישראל אמנם גיבשה תוכניות סיוע לעסקים, כולל היבואנים והיצואנים, אולם בלא מעט מקרים נרשם פער בין הצהרות לבין מעשים, וגם קצב היישום של הצעדים השונים איטי.
את הפער מילא בחלקו השוק הפרטי: כך למשל "סוניגו", חברת
שילוח בינלאומי מהמובילות והוותיקות בארץ, קיבלה לאורך החודשים האחרונים בקשות רבות לפריסת תשלומים ולהעמדת אשראי לפרקי זמן ארוכים יותר מהרגיל. בכל מקרה כדאי להמשיך לעקוב אחרי הפרסומים הממשלתיים ולנצל כל הקלה או הטבה.
עוד גוף שעשוי לסייע לעסקים שנפגעו עקב המגפה הגלובלית הוא מערך סניפי מעו"ף שפרושים בכל רחבי הארץ. גם לפני הקורונה ניתן היה לקבל בסניפים, שפועלים במסגרת הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים של משרד הכלכלה, שירותי ייעוץ, תוכניות הדרכה מגוונות וליווי למציאת פתרונות מימון משתלמים - וכיום העזרה והתמיכה משמעותיות אף יותר.
המלצה נוספת היא להפקיד את הפן הטכני והבירוקרטי של היבוא או היצוא בידיים מקצועיות ומנוסות, כך ששינוע הסחורות יתבצע באופן אופטימלי – ובעלות משתלמת שמאפשרת לעסק למצות את פוטנציאל הרווח בכל עסקה.
התייעצו עם המומחים של "סוניגו"
אתר האינטרנט שלנו
https://www.sonigo.com/
טלפון ראשי 08-6111222
לפניות במייל כתבו אל:
[email protected]