לבנון: "המוסדיים לא משקיעים מספיק בביומד" - תקנות הדיווח ישונו

אחראי ענף הביומד וניהול סיכונים ברשות ני"ע "המודל החדש יאפשר להבחין בין דיווחים טפלים לדיווחים משמעותיים"
נושאים בכתבה ביומד

"המוסדיים לא משקיעים מספיק בתחום הביומד וחבל, זה אחד מהענפים הגדולים ביותר בבורסה." כך פתחה את דבריה מנכ"לית הבורסה אסתר לבנון בכנס של פורום הביומד של איגוד החברות הציבוריות בשיתוף עם הבורסה ורשות ני"ע שנערך ביום ב'. לבנון המשיכה ואמרה "אם יש משהו שיכול לעשות שינוי בתפיסה של המוסדיים הוא קידום אנליזה והעמקת הידע וההבנה של המשקיעים בתחום הביומד",

לבנון סקרה את פעילות הבורסה לניירות ערך בקידום החשיפה לחברות הביומד. לדברי לבנון, "נוצרה מאסה קריטית של חברות בבורסה שאפשרה את היוזמה הזאת של הבורסה והיום כבר יש עניין של המשקיעים בתחום. אני מקווה שהבורסה תצליח למשוך עוד חברות ביומד ושנראה גם עוד חברות כמו אבוג'ן שיצליחו גם בהנפקות משמעותיות בחו"ל". ד"ר מירי בן עמי מנכ"לית אפוסנס ויו"ר פורום הביומד באיגוד החברות הציבוריות אמרה "יש כיום כ-600 חברות ביומד - זה מספר מדהים למדינה קטנה כמו ישראל, אבל רק 10% מהחברות הן ציבוריות. חשוב לזכור שפיתוח תרופה הוא תהליך ארוך ויקר - הפיתוח אורך בין 9-13 שנים עד לאישור מוצר עם הוצאות של בין 20-86 מיליון דולר. אחוזי ההצלחה אינם גבוהים, בין 5%-28%, ולכן מדובר בתעשייה בסיכון גבוה שמתקשה למשוך משקיעים מוסדיים". לדברי בן עמי, "לכן התכנון ארוך הטווח של החברות קריטי משלב הפיתוח, דרך הקשר עם הרשויות הרגולטוריות שעתידות לאשר את המוצר ועד לקשר עם גופי ההשקעה".

בן עמי סקרה את חברות הביומד הציבוריות וציינה ש"יש 61 חברות ביומד ציבוריות, מתוכן 22 חברות בשלב מכירות (בעיקר מכשור רפואי) ועוד 39 בשלבי מו"פ. 2013 הייתה שנה מצוינת לחברות הביומד עם תשואה של 30.11% תשואה גבוהה הרבה יותר ממדד הטכנולוגיה או ת"א 100. התשואות מעידות על ההתקדמות של החברות בפיתוח וגם על שוק הון שלומד, מתגמל ומעריך את ההישגים של החברות. צריך לנצל את המומנטום הזה כדי לייצר תעשייה משמעותית בישראל"

"מודל האנליזה שמקדמת הרשות יעזור להבחין בין דיווחים טפלים לדיווחים משמעותיים"

עו"ד אלי דניאל, אחראי ענף הביומד וניהול סיכונים ברשות ני"ע אמר כי "כיום יש 55 תאגידים מדווחים מתחום מדעי בעלי החיים, כאשר הנתח של חברות בעלי החיים נמצא במגמת עלייה שצפויה להימשך. עם זאת, אנחנו לא רואים התאוששות של הנפקות ראשוניות. בשנת 2013 הייתה רק הנפקה ראשונית אחת בתחום מדעי בעלי החיים, כשבשנת 2012 לא הייתה הנפקות כלל, וזאת לעומת כ-13 הנפקות בשנים שלפני המשבר הכלכלי".

דניאל התייחס לחוסר הבהירות הנובע מכמות הדיווחים הרבה של חברות הביומד "כתוצאה מהצמיחה בשוק הביומד הגענו ברשות ני"ע למסקנה שיש צורך בדרישת גילוי ייעודית לחברות אילו בשל המאפיינים המיוחדים להן, בדומה לחברות הגז-נפט. תקנות אילו אינן חלות על החברות הדואליות." "הסיבות לכך הן חוסר התאמה של מודל הדיווח הכללי (דו"ח ברנע) לענף הביומד, חוסר אחידות בדיווחים ומדיניות דיווח סובייקטיבית של כל תאגיד. כמו כן, יש צורך ב"חינוך" של המשקיעים ובהערכות שווי בתחום מדעי החיים. לדברי דניאל, "מודל האנליזה שמקדמת הרשות יעזור להבחין בין דיווחים טפלים לדיווחים משמעותיים".

עו"ד דניאל סיפר כי בעקבות האינטראקציה עם איגוד החברות הציבוריות וקבלת בקשות מחברי פורום הביומד באיגוד בחרה הרשות לשנות חלק מהתקנות כך שיקלו על החברות ועל המשקיעים. דניאל סקר את עיקר השינויים הצפויים לאחר כניסת התקנות לתוקף ביחס למצב היום: 1. הכללת פרטים בדוח תקופתי אודות מדיניות דיווחים - זאת כדי למנוע דיווחים לא מהותיים ולמנוע מצב שבו החברות מדווחות "דיווחי PR" שאין בהם באמת צורך ומבלבלות את המשקיעים. 2. קביעה של כללי דיווח אחידים לסוגים שונים של אירועים. 3. הרחבת הגילוי בנוגע לנושאים מהותיים בתחום - קניין רוחני, ניסויים קליניים, הליך אישור מוצר רפואי, שוק יעד פוטנציאלי ועוד.

לדברי דניאל, "כך לדוגמא, במסגרת השינויים החלטנו לוותר על הדרישה להכללת הערכת תאגיד באם מצוי בידיו כל הקניין הרוחני הדרוש לו לשם השלמת פיתוח המוצר הרפואי המהותי. כמו כן קיים עדכון לגבי דרישות הגילוי שיש לתת על הסכמי שיתוף פעולה מהותיים. כאן נוכל לגלות גמישות ולהתבסס על הערכות". לדברי דניאל, התקנות ייכנסו לתוקף באמצע 2014.

קיראו עוד ב"ביומד"

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    רגולציה = שחיתות! 25/12/2013 16:12
    הגב לתגובה זו
    הרגולציה פה הורסת את השוק. כל הזמן מכסתחים. למה צריך צורת דיווח ייחודית לישראל לחברות ביו-מד? לא ברור שזה וומנע רישום של חברות פה - שייפנו רק לנאסדק בו הם לא נדרשים להמצאות מוזרות? למה כל חברת נפט בארץ צריכה להוציא דיווח שדיווחי נובל אינם על דעתם? חלם!!!!