ההתבטאות החדשה של טראמפ נגד סין הלילה - עשויה להלהיט את האווירה?

נראה כי המתח הדיפלומטי בין ארה"ב לסין עלה הלילה ולא במקרה, זאת בניגוד לדעת נשיא סין שמבקש להרגיע 
אלמוג עזר | (5)
נושאים בכתבה דונלד טראמפ סין

במה שנראה כהתבטאות מתוזמנת לקראת המשך ההתעמתות הדיפלומטית בין סין לארה"ב, הנשיא הטרי דונלד טראמפ כינה הלילה את סין "כאלופה ללא מתחרים" בביצוע מניפולציה בשוק המט"ח. נציין כי רק אתמול, שר האוצר הנכנס בממשל טראמפ סטיב מנוחין ביקש שלא להיגרר לשיפוטיות נחפזת כנגד פעולותיה של ממשלת סין בשוק האמור.  סין מהירה להגיב לדבריו של טראמפ. משרד החוץ של סין, טען כבר הבוקר כי אין לסין כוונה להשתמש במטבע פיחות לטובתה. שורש המריבה והביקורת של מדיניות המטבע הסינית (לא רק בארה"ב) נובע מתוך העקרון כי זו שומרת על ערך היואן נמוך באופן מלאכותי. סין פועלת כך, בכדי להגביר את היצוא שלה ולהגדיל את העודף המסחרי על חשבון שותפותיה לסחר.

משרד האוצר האמריקני בחר בשנים האחרונות שלא לכנות את סין כ"מניפולטורית בשוק המטבע" אם כי בדיווחי המשרד פעמיים בשנה לקונגרס, הוא טוען כי הוא מפעיל לחץ בעקביות על סין לאפשר לערך היואן לעלות בקצב מהיר, ולאפשר למטבע להשתנות יותר בחופשיות בכפוף לכוחות השוק. נציין כי ההתבטאות כנגד ההתנהלות הסינית של טראמפ נרשמת ברקע לצעדים שכבר נקט בזירה הבינלאומית ומרחיקה בין שתי המעצמות. טראמפ כבר הודיע כי יתנער ממימון האו"ם וכמובן שנטש את הסכם הסחר הטראנס פסיפי. חלק מהאסטרטגים טוענים כי התבדלותה היחסית של ארה"ב בתחום הארגונים הבינלאומיים בהנהגתו של טראמפ, מותירה את הזירה הבינלאומית להשפעה הולכת וגדלה של סין שהיא כמובן הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.  בניגוד לרטוריקה הסמי-מתלהמת של טראמפ, סין ממשיכה לנקוט בלשון רכה יותר. בכנס דאבוס האחרון נשיא סין ג'ין פינג טען כי תהליכי הגולבליזציה שהתרחשו בשנים האחרונות בכלכלה העולמית, הם למעשה מנוע הצמיחה העולמית ואין להאשים בה את החולי של אותה כלכלה. לדבריו, "זה נכון, הגלובליזציה יצרה בעיות חדשות, אם כי אין בכך הצדקה למחוק את השינוי (...) במקום זאת עלינו להסתגל ולהנהיג גלובליזציה כלכלית, שתרכך את ההשפעות השליליות שלה ולתשמר את היתרונות עבור כל המדינות." נאומו נעשה ברקע לכמה תהליכים אנטי גלובאליים שננקטו ב-2016 כמו בחירתו של טראמפ ובחירתה של בריטניה לצאת מהאיחוד האירופי.  אך לא מן הנמנע שטראמפ ישנה בהמשך את הרטוריקה שלו. לאורך הקמפיין שלו נהג לבקר את מדיניות המטבע של יפן בהנהגת רה"מ אשיזו אבו. אך מאז לאור מאמצים ניכרים של הממשל ביפן לרכך את האווירה טראמפ זנח לחלוטין את הרטוריקה המתלהמת כלפי מדיניות המטבע של טוקיו.  בתחום הצבאי, בתחילת השנה נרשמה תקרית קטנה בין שתי המעצמות. זאת כאשר ספינת מלחמה של הצי הסיני החרימה כלי שייט לא מאוייש של הצי האמריקני סמוך לחופי הפיליפינים, טראמפ מיהר להגיב ופרסם את הציוץ הבא בחשבון הטוויטר שלו: "סין גנבה כלי מחקר לא מאוייש של הצי האמריקני שפעל במים בינלאומיים, הוציאה אותו מחוץ למים ובמעשה חסר תקדים לקחה אותה לשטחה".  

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    תנו לטראמפ את הזמן .הוא יעשה סדר בעולם (ל"ת)
    משה 24/02/2017 20:59
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    למה לא להגיד את האמת 24/02/2017 18:07
    הגב לתגובה זו
    הכלכלה הסינית פשוט יותר חזקה מהאמריקאית
  • 3.
    דב 24/02/2017 13:11
    הגב לתגובה זו
    הוא עומד לשנות את הכלכלה העולמית ואת צורת החשיבה של הרבה ממשלות בעולם הוא הנשיא הכי טוב שהיה לעולם ולאמריקה בפרט אני סוגד לו
  • 2.
    בא 24/02/2017 11:13
    הגב לתגובה זו
    טראמפ אומר את האמת ,זה צעד ראשון וחשוב .
  • 1.
    בא 24/02/2017 11:10
    הגב לתגובה זו
    עם גידול סרטני שטוען שהוא בריא .