מהלך שתוקע הרבה פרויקטים של תמ"א 38 - והופך את הדיירים לבני ערובה
עשור לתמ"א 38 וניתן עד כה להגדיר את התכנית שנועדה להציל חיי אדם ככישלון – מספר זעום של כ-200 בניינים חוזק עד כה, זאת למרות הבאז התקשורתי סביב הנושא, הנותן תחושה שכל בניין שני עובר חיזוק. הסיבות לכישלון הן דיירים סחטנים, רשויות מקומיות שתוקעות פרויקטים, אך מעל הכול – יזמים חסרי ניסיון שמבטיחים הרים וגבעות, ובשטח מותירים דיירים חסרי אונים.
Bizportal שוחח עם אבי נאור, מנכ"ל ראדקו 38, חברת נכדה של קבוצת רפאלי, על תופעה שתוקעת פרויקטים רבים של תמ"א 38 – יזמים חסרי ניסיון שמוכרים פרויקטים ליזמים אחרים – "אני מקבל 2-3 הצעות בשבוע לכניסה לפרויקטים של תמ"א 38, לא פעם מדובר בשני מתווכים חסרי ניסיון שהחתימו דיירים מאוד תמימים והבטיחו להם הרבה מאוד הבטחות. לא פעם הדיירים חתמו על מסמך בלעדיות שעוצר אותם לשנים".
לדבריו, אין כל צורך בקבלני החתימות הללו – "בעולמנו, לאחר החתמת הדיירים תוך 4 חודשים מגיעים לחתימה על חוזה מול עורך דין. לשלב ההגשה בעירייה מגיעים תוך 5 חודשים. יזמים שנתקעים, לא פעם מאעכרים של חתימות, מגיעים אליי ומבקשים ממני להצטרף כשותף תמורת X סכום של כסף. היזמים מחפשים את אותו המושיע והדיירים עצמם הופכים לבני ערובה".
"כשמדובר בבניין בו היזם נתקע רגע לפני היתר הבנייה, התמחור יכול להגיע לכ-2 מיליון שקל לבניין. לי אישית זה לא משתלם להיכנס לפרויקט כזה, אבל יש לא מעט משקיעים עם הון בכיסם, אך עם מעט הבנה בתחום, שרוכשים זכויות בפרויקטים, מגיעים לבנק לבקש הלוואה לביצוע ואז כשהם בוחנים את דו"ח האפס מגלים שהפרויקט לא כלכלי. כשמדובר ביזם שרק מביא החתמות של דיירים, לפני שלב ההיתר, מחיר המכירה ליזם שנכנס לפרויקט יכול להגיע ל-25-30 אלף דולר לדירה".
נאור מסביר שאת המחיר משלמים הדיירים - "כל מהלך מכירת הפרויקט ליזם אורך הרבה מאוד זמן – היזם החדש שנכנס יבדוק את הפרויקט מכל הכיוונים עם אדריכל ובמידה ותהיה שונות בהשוואה למצג הראשוני, אז תהיה כניסה למשא ומתן ארוך. מדובר במשא ומתן שנעשה עוד לפני השלב של החוזה מול הדיירים והשלב התכנוני מול העירייה, יכול להיות מצב שהדיירים ימתינו שנה עד שיחתמו על חוזה בגלל שנתנו ליזם זכות ראשונים".
"מדהים שבשביל להיות מתווך צריך רישיון, אבל בשביל להיות יזם מחתים לא צריך שום דבר – המדינה חייבת לחוקק חוק שידרוש איתנות פיננסית מצד יזמי תמ"א 38, לא ייתכן שדיירים ישעבדו את כל רכושם ויולכו שולל. היזמים מבטיחים חלומות של תוספת של 25 מ"ר לדירה, מרפסת של 25 מ"ר וחניה, אחר כך מגישים הצעה לעירייה וכשלא מצליחים להגיע להיתר בנייה אומרים לדיירים שטעו – היזם יכול לצאת מהפרויקט אם הוא לא כלכלי עבורו, הדיירים שחתמו על זכות ראשונים לא יכולים לעשות כלום".
"ברמת גן הציע לי אדריכל להיכנס לבניין מסויים, על סמך החושים שלי פניתי לאדריכל אחר שבדק ומצא שקיים חוסר של מאות מטרים בזכויות הבנייה מול המצג שהוצג לי. אני כל כך זהיר, יש פה חלומות וכשהם מתנפצים דיירים מבקשים שאעזור להם, אבל אני לא יכול – כי יש להם הסכם דרקוני עם קבלן החתימות. על הדיירים לתת לא יותר מחצי שנה ליזם להגיע עם הסכם ותכניות ראשוניות. יש לבדוק את האיתנות הפיננסית – לדרוש אישור בכתב מהבנק על כך. כמו כן יש לבדוק אילו פרויקטים ביצע בעבר ולדבר עם דיירים בבניינים אחרים שקשורים בחוזה. והכי חשוב – לבדוק אם יש ליזם עבר פלילי".
ראדקו 38 היא חברת בתשל רדקו השקעות מקבוצת רפאלי. הקבוצה בעלת כ- 20 חברות ברחבי העולם משקיעה בחברות הזנק, מסחר בינלאומי, מיזמים בתחום הנדל"ן, בתי מלון ומתקני חנייה אוטומטיים. השקעות החברה בתחום הנדל"ן המניב ונדל"ן מסחרי במדינות הונגריה, אנגליה, יוון בווייטנאם. בבעלות חברת האם, בישראל, מתחם רפאלי בו נבנו ואוכלסו כ-2200 יח"ד מתוך 3700 יח"ד. בנוסף יוקם ומרכז מסחרי. ראדקו 38 מנהלת כיום 8 בפרויקטים בשלבי תכנון בתל אביב, הרצליה, הוד השרון, רמת גן ורעננה.
- 7.רות 29/12/2015 17:59הגב לתגובה זואצלנו בפרוייקט כל הסעיפים התממשו ובנוסף העו"ד שלקחנו וייצג את הייזם נכנס לכלא על שילשול הכספים להשלמת הפרוייקט ו ולא הרשות ואו/ המדינה מתגייסים לסייע
- 6.אורן 05/06/2015 21:04הגב לתגובה זוחברה קטנה שאין סיכוי שתעשה תמא
- 5.מהיכן הנתון הזה??? 05/06/2015 20:08הגב לתגובה זולא הגיוני ולא סביר
- 4.לא מאמין 05/06/2015 20:05הגב לתגובה זומאיפה הנתון הזה?
- 3.החזירו את 05/06/2015 16:28הגב לתגובה זובמיידית לחזית
- 2.פירסומית (ל"ת)כתבה 05/06/2015 12:33הגב לתגובה זו
- 1.פינקל 05/06/2015 12:12הגב לתגובה זואת הפרויקט , כמובן באמצעות קבלן ביצוע אבל לא יזם, כדאי! עם יזם זה רק עגמת נפש והפסד כלכלי
- גבי 05/06/2015 12:56הגב לתגובה זוומאיפה בדיוק יבוא הכסף??? פה זה לא עזה הבטון לא חינם :)