לקראת האסון הבא: "הדיירים מתעניינים רק בשדרוג נכסיהם, תמ"א 38 לא כדאית כלכלית"
ספקות רבות מוטלות בכדאיותה הכלכלית של התמ"א 38, תכנית המתאר ארצית שנועדה לתמרץ דיירים בבניינים ישנים לחזק את הבניין בו הם גרים כנגד רעידות אדמה על מנת להגן על חייהם במקרה של רעידת אדמה. שר הפנים אלי ישי אמר בשבוע שעבר כי התכנית לא תיתן מענה ברעידת אדמה וכי יש לפעול לקידום מהלך משמעותי של חיזוק ומיגון מבנים. אולם אחד מהמכשולים המונעים מחיזוקם של בנייני מגורים לצאת לדרך הוא הדיירים המתעניינים אך ורק בתוספות ובשדרוג שחל נכסיהם ולא בחיזוק המבנה כנגד אסון. איציק אמסלם, סגן נשיא התאחדות הקבלנים, אומר כי לעיתים נדמה כאילו הדיירים שכחו את המטרה העיקרית של התמ"א ובמקרים רבים הם שמים את הדגש העיקרי על הגדלתו ושדרוגו של הנכס שלהם על מנת להעלות את ערכו. עליית מחירי הדירות בשנתיים האחרונות הפכה את התמ"א לשיטה מצויינת לשדרג את הנכס שבו דיירים מתגוררים מבלי לעבור דירה ולספוג את עליית המחירים, אך התופעה באה לידי ביטוי בניהול מו"מ של דיירי הבניין מול "מתווכים" לא מקצועיים אשר מוכרים לדיירים "חלומות" שלא ניתן להגשימן במסגרת עבודות החיזוק".
עוד טוען אמסלם כי התוצאה תהיה היווצרותו של פער בין הציפיות של הדיירים לתוצאה הסופית לאחר שהעבודה תעבור לטיפולו של היזם או אי אישור התוכניות ההנדסיות על ידי מחלקות ההנדסה ברשויות. "התכנון ההנדסי החדש יטיל עלויות נוספות שיבואו על חשבון השידרוגים שהובטחו לדיירים. העלות היום של חיזוק הנדסי של בניין נעה בין מיליון ל-2 מיליון שקל וזאת ללא תוספות הבנייה ושדרוג הבניין , עם דרישות הדיירים היום וללא אישור הקלות נוספות מצד הממשלה, הפרויקטים הופכים ללא כדאיים מבחינת היזמים".
אמסלם מתייחס גם למתרחש במדינות אחרות ומסביר כי ברומניה לדוגמא הרשויות מיפו את בנייני המגורים שאינם עמידים בפני רעידות אדמה והציבו לפני כל בית תמרור אזהרה. התמרורים האלו גורמים לירידת ערך הנכס ואז הדיירים שחוששים לערך הנכס שלהם נאלצים לחזק את הבניין על חשבונם.
- 9.מיכל 12/01/2011 08:42הגב לתגובה זובהמשך לקמפיין הנשמע כעת ברדיו ובטלוויזיה - משרד התשתיות הלאומיות העלה לאויר אתר המסביר על רעידות אדמה בישראל ותמ\"א 38 בכתובת: http://www.mni.gov.il/eqred/ כמו כן, מידע מלא על רעידות אדמה וחיזוק מבנים ניתן לקבל באתר המרכז למיפוי ישראל: http://www.eqred.gov.il/eqred/
- 8.רק פינוי בינוי ! ! 10/01/2011 11:39הגב לתגובה זוויש מקום לשיתוף העיריה בפרויקט (שיכניס כסף רב לעיריה .) כמו כן לחץ החנייה ברחוב יורד, ואיכות החיים עולה כאשר יש מעלית מחסן חנייה גז פח זבל מסודר וכו . אין להשוות בנייה חדשה נגד רעידת אדמה -- לחיזוק מבנה ! ! ! שנותר בלוי ישן ומוזנח ! ! !
- 7.וול 09/01/2011 19:35הגב לתגובה זואם זה לא כדאי איך בוצעו כמה פרוייקטים ? הפסידו כסף
- 6.שמואל הנביא 09/01/2011 18:55הגב לתגובה זוהקבלנים לא ראויים יש לייבא חברות בנייה לפרוייקטים
- 5.אחרי געיכת ההתלהבות 09/01/2011 16:27הגב לתגובה זוהכבדה של 30-60 אחוז על התשתיות.
- 4.אביב 09/01/2011 14:17הגב לתגובה זורדיפת הבצע של הקבלנים. לפי עלות חיזוק של בין מיליון ל 2 מיליון ש\"ח. עלות קרקע לבניית בית פרטי עולה כיום כ- 2 מש\"ח אז עלות הקרקע לבניית 4 דופלקסים מפוארים צריכה לעלות הרבה יותר. לכן העלויות לקבלנים בתמ\"א 38 הוגנות ביותר ויהיה להם רווח מספק.
- 3.דני דין 09/01/2011 13:16הגב לתגובה זוזה לא הדיירים,אלא הקבלנים אשר רוצים לעשות מכה בבת אחת ע\"ח הדיירים. הם דורשים לא רק את זכויות התמ\"א 38(שזה הגיוני),אלא גם את כל זכויות התב\"ע של הבניין! במורה הם לא מוכנים להוסיף אפילו ממ\"ד או חדר,אלא רק מרפסת שמש ומעלית אותה ממילא חייבים באם בונים על הגג,כי מעל 4קומות המעלית חובה! במילה אחת גנבים המנסים לנצל את התוכנית לטובתם בלבד!
- 2.חיזוק לבניין של כמה קומות ב-2 מיליון ש\"ח?? (ל"ת)סיפורים ומעשיות.. 09/01/2011 12:25הגב לתגובה זו
- 1.רעיון טוב ,רומנים לא טיפשים. (ל"ת)אבי 09/01/2011 11:18הגב לתגובה זו