כלכלני בנק לאומי: "קצב הצמיחה של היצוא עלול להתמתן בשנת 2011"

"עלינו לשוב ולשאול את עצמנו, האם גם הפעם נשמרים תנאי הרקע תומכי הגאות בבורסה", כך שואלים את עצמם אנשי מחלקת המחקר בבנק
סתיו שירייב |

שנת 2010 מגיעה לסיומה וכעת הגיעה הזמן להיערך לשנה החדשה ולבדוק מה צופן לנו העתיד. לפיכך, כלכלני בנק לאומי עושים עבורנו את העבודה בכך שהם סיכמו את התוצאות בשוק ההון במהלך השנה החולפץ וכן מספקים לנו תחזית בנוגע לקצב הצמיחה בשנה החדשה.

מתחילת חודש יולי ועד סוף נובמבר, הוסיפו רוב המדדים המובילים בין 15% ל-25% לערכם (להוציא את מדד התל-טק שעלה בשיעור מתון יותר בהשפעת האווירה השלילית בעולם), זאת, לאחר ירידות בחודשים אפריל-יוני.

"העליות בבורסה נמשכו גם במהלך אוקטובר, אולם בנובמבר, המסחר במרבית המדדים התאפיין בחולשה מסוימת ואף בירידות, לעומת החודש הקודם. לחולשה זו קדמה עלייה של מדדי המניות לרמות שיא ולא מן הנמנע שבעוד שנתוני המאקרו של ישראל הם אמנם טובים ביחס ליתר העולם, עדיין היה חשש מפני האפשרות של השפעה שלילית של הקשיים הכלכליים שבעולם המפותח ובפרט במדינות החלשות יותר של אירופה", כך נמסר מהסקירה של בנק לאומי.

אנשי מחלקת המחקר בבנק מציינים כי "אמרנו לא פעם שהעליות בשוק ההון הישראלי נתמכות על ידי תנאי הרקע הטובים של הכלכלה המקומית, לצד הרמה הנמוכה של שערי הריבית, המניעה את המשקיעים לעבור לאפיקי השקעה המאופיינים ברמת סיכון גבוהה יחסית. אולם, מדי פעם, עלינו לשוב ולשאול את עצמנו, האם גם הפעם נשמרים תנאי הרקע תומכי הגאות בבורסה?".

בתשובה לשאלה משיבים כי "מצד אחד, צמיחת הכלכלה הישראלית מעודדת. לפי אומדן ראשוני של הלמ"ס, צמח המשק הישראלי ברבע השלישי של השנה בקצב שנתי של 3.8%. זאת בהמשך לשיעורי הצמיחה הגבוהים ברבעונים הקודמים. מנגד, ההאטה בצמיחה המסתמנת במדינות המערב, מקרינה על היצוא הישראלי שהוא מנוע צמיחה חשוב ביותר".

הראייה להחלשות בקצב היצוא ניתן היא נתוני סחר החוץ לתחילת הרבע האחרון של השנה אשר הצביעו על חולשה ביצוא הישראלי שמקורה בחולשה של השווקים במדינות היעד. עם זאת, הענפים הקשורים בפעילות המקומית בישראל, כמו בנייה וצריכה, המשיכו להראות צמיחה נאה.

מבט קדימה

במבט קדימה צופים בלאומי כי "קצב הצמיחה של היצוא עלול להתמתן במהלך שנת 2011, בין השאר, בשל המצב העגום באירופה ובארה"ב. על רקע ההרחבה המוניטארית הגדולה בישראל, שאינה מתאימה למשק הצומח בקצב של 4% עם אינפלציה של 3%, אנו מתחילים לזהות מהלכים של אינפלציה של מחירי נכסים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה