המסחר בבורסה ביוון חודש - ירידות חדות נרשמות במדדים; האם זו הזדמנות?
הבורסה ביוון נפתחה היום אחרי 6 שבועות בה היתה מושבתת מפעילות (מאז ה-26 ביוני) והמדד המרכזי בה, ה-ATG, צולל כעת בכ-20%, ומציין את היום הגרוע ביותר בהיסטוריה שלו. עם חידוש המסחר, מניות הבנקים במוקד, כאשר מניותיהם של הבנק הלאומי של יוון ובנק פיראוס צוללות בכ-30%, שזו למעשה הירידה המקסימלית בבורסה ביוון כעת-בשל מגבלות על המסחר. נזכיר כי מאז דצמבר האחרון משכו היוונים לא פחות מ-40 מיליארד אירו מהבנקים, דבר שמערער את יציבותם. מניות הבנקים מהוות כ-20% ממדד ה-ATG, ומכאן ההתאמה בין נפילות מניות הבנקים, למדד כולו.
לפי צו של משרד האוצר היווני, על האזרחים היוונים המשקיעים בבורסה המקומית הוטלו מספר מגבלות למסחר בבורסה: בשל המחסור בכסף במדינה, הם יוכלו לקנות מניות ואג"ח, אך ורק ב"כסף חדש" כגון כספים שהועברו מחו"ל, כסף שהושג ממכירה עתידית של מניות או מיתרות בחשבונות השקעה קיימים. על המשקיעים הזרים לא הוטל כל מגבלות, בתנאי שאלה היו מושקעים בבורסה עוד לפני הטלת הפיקוח על ההון.
מעניין לגלות כי המדדים המחקים את הבורסה באתונה, ETF למיניהם, רשמו שנת שיא ב-2015 (וזו עוד לא הסתיימה), כאשר מדדים אלו משכו השקעות של כ-281 מיליון דולר.
ארז צדוק, מנכ"ל קרנות אביב מסר הבוקר, בתגובה לנפילות החדות שנרשמות ביוון כי "הירידות בשיעור של 23% שנרשמות הבוקר, מזכירות במקצת את הנפילה בשיעור 13% שנרשמה בבורסה האמריקנית ביום הראשון של המסחר לאחר אסון התאומים. בשני המקרים מדובר במכירות היסטוריות לאחר תקופה ארוכה בה הבורסה היתה סגורה ואנשים רצו להפטר מהמניות ולא יכלו. המקרה היווני שונה מהמקרה האמריקני בכך שהכלכלה היוונית נמצאת במשבר ואי ודאות גבוהה ולכן בכלל לא בטוח שהירידות מהוות הזדמנות השקעה. חשיפה משמעותית לשוק המניות היווני כרגע היא עניין לאוהבי סיכון ומהמרים בלבד. למרות הירידות המאוד משמעותיות בשווי המניות, עדיין יתכן שהשוק היווני ימשיך להידרדר. לעומת זאת, נראה כי העולם הפנים את השקיעה של הכלכלה היוונית והוא לא מתרגש מהירידות החדות בפתיחת המסחר היום, שלא משקפות שום שינוי כלכלי שלא ידענו עליו".
ממחלקת המחקר של בית ההשקעות טופ אלפא, נמסר לגבי חידוש המסחר ביוון: "מאחר ולמשבר היווני הייתה השפעה שלילית על כל מגזרי הכלכלה ברחבי יוון, ולאחר שהיוונים ביצעו משיכות כסף בשווי של כ-40 מיליארד אירו מהבנקים במשך השמונה חודשים האחרונים ובכך גרמו באופן ישיר להתערערות היציבות של המערכת הבנקאית, ייקח זמן רב עד שישתקם אמון המשקיעים בנכסים היווניים וקרוב לוודאי שיעבור זמן ממושך לפני שממשלת יוון והחברות היווניות יוכלו לגייס כספים חדשים בשווקים הבינלאומיים". בהמשך לשאלה האם מדובר בהזדמנות - נדגיש כי הנציבות האירופית מעריכה שהכלכלה היוונית תתכווץ ב- 2%-4% עוד השנה, התכווצות שמחזירה את המדינה למיתון שפקד את המדינה עד שנת 2014. במקביל לכך - בשבוע שעבר פורסם סקר שהראה כי פעילות הייצור היוונית צללה לשפל - כאשר ההזמנות החדשות מהמדינה צנחו. זאת ועוד, בחודש אפריל נרשמה במדינה אבטלה בגובה 26%. ביום חמישי הקרוב יתפרסם נתון אבטלה עדכני יותר, אך שינוי גדול לא צפוי להרשם שם.
נזכיר כי ביוני האחרון נסגרה הבורסה היוונית במקביל להגבלות ההון שהוטלו במדינה, על מנת לרסן את האפשרות להתמוטטות המערכת הבנקאית עם סיום התמיכה של הבנק המרכזי של אירופה (ECB). מאז חלפו ימים מתוחים ביותר עד שה-ECB הגדיל את קרן החילוץ ב-900 מיליון אירו וסיפק נזילות למערכת הבנקאית במדינה. מאז, יוון גיבשה הסכמות עם נושיה והחלת צעדי צנע נוספים - מה שהעלה מאבקים פוליטיים בתוך המדינה וגם מול חברי מדינות האיחוד.
- 1.שמעון כ 03/08/2015 11:20הגב לתגובה זוהמאמר חסר חשיבות אם לא כותבים על היקפי המסחר .נכון לרגע זה מדובר על 7 מיליון יורו בלבד (זא "גורניש")כנראה גם בסוף היום המצב לא יהיה שונה בהרבה