סחר סין
צילום: iStock

המדדים בדרך לקבוע שיאים בדיוק כאשר הכלכלה נכנסת למיתון?

בדומה למתרחש בשאר השווקים, מדד המשלוחים שפורסם אמש בארה"ב הצביע על חודש שלישי ברציפות של ירידה בנפחי הפעילות בארה"ב, וירידה של 2.1% בחישוב שנתי. הדילמה של הפד' הופכת למורכבת במיוחד
עמית נעם טל | (6)

בעוד המדדים המובילים בוול סטריט משלימים הערב זינוק של קרוב ל-21% מרמות השפל של דצמבר האחרון, נתוני המאקרו בארה"ב ממשיכים להצביע על האטה חדה בפעילות הכלכלית, כאשר החברות ממשיכות לעדכן כלפי מטה את התחזיות לרבעונים הקרובים.

אמש פורסם מדד המשלוחים בארה"ב (Cass Freight Index) לחודש פברואר. המדד, שעוקב אחר נפחי המשלוחים בארה"ב בכלל כלי השינוע(משאיות/רכבים/מטוסים/אוניות), הצביע על ירידה שנתית של 2.1% בפעילות. מדובר בחודש השלישי ברציפות שהמדד מצביע על ירידה שנתית בפעילות, לראשונה מאז ההאטה הכלכלית של 2015-2016 (לדו"ח המלא). נציין כי ה"המדד הבלטי", שמייצג את עלות ההובלה הימית של חומרי גלם כמות ברזל/פלדה/מלט ברחבי העולם הצביע בחודשים האחרונים על ירידה חדה בפעילות (התרסקות של יותר מ-50% בחודש ינואר ובפברואר).

מדד המשלוחים בארה"ב - סימני ההאטה בפעילות הכלכלית בארה"ב נמשכים

מחברי הדו"ח כתבו ברקע לנתונים: "הירידה המתמשכת במדד מתחילה לגרום לדאגה. לאחר הירידה שנרשמה בחודש דצמבר לראשונה מזה 24 חודשים, ייחסנו את הירידה החודשית לעובדה כי "חודש דצמבר 2017 היה חזק במיוחד". גם בירידה של חודש ינואר לא ראינו סיבה לדאגה בנוגע לכלכלה האמריקנית. בעוד אנחנו עדיין חיוביים על הכלכלה האמריקנית, אנו הופכים כעת להיות זהירים במיוחד".

נזכיר כי מודל הפד' "להסתברות למיתון ב-12 החודשים הקרובים" המשיך לעלות בחודש פברואר לרמה של 24.6% וזאת למרות התיקון החד בשווקים. בכל הפעמים הקודמות שהמודל הצביע על רמות כאלו, אכן התרחש מיתון מספר חודשים לאחר מכן (לכתבה המלאה).

מודל הפד' להסתברות למיתון ב-12 החודשים הקרובים  

כיצד ניתן להסביר את הפער בין התנהגות השווקים להתנהגות הכלכלה הריאלית? כפי שטענו בחודש פברואר (לכתבה המלאה), נראה שההקלה בתנאי האשראי בשווקים משפיעה בעיקר על החברות עם הגישה לשוקי ההון אך עדיין לא מחלחלת לעסקים הקטנים בארה"ב, וזאת בעיקר בגלל התצורה של עקומת האג"ח האמריקנית, שלא מעודדת את הבנקים האמריקניים להגדיל את האשראי. בסיטואציה כזו, נתוני המאקרו בארה"ב צפויים להמשיך להיחלש בחודשים הקרובים. כרגע, הפד' מאפשר ניפוח נכסים בתקווה שמהלך יצליח לעורר את הכלכלה מחדש, אך עד כה, זה פשוט לא עומד. אחרי זינוק של 21% בתוך פחות מ-3 חודשים, המשך מדיניות מרחיבה מצד הפד' עשויה ליצור  בועת נכסים בשוקי המניות.

יהיה מעניין לעקוב מחר אם הפד' מתייחס לסוגיית עקומת האג"ח שתוקעת את הכלכלה האמריקנית.

עקומת האג"ח האמריקנית בימים האחרונים - עיקר הבעיה של הכלכלה האמריקנית כעת

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    אלון 24/03/2019 15:21
    הגב לתגובה זו
    הבורסה לקראת ירידות של 20 אחוז בשנה וחצי הקרובות תזהרו
  • 5.
    רק למעלה 19/03/2019 21:33
    הגב לתגובה זו
    אין איפה לשפוך תכסף .כסף נוצר מאויר
  • 4.
    שופכים כסף ב דיליים .בעידן המחשב זה רק למעלה (ל"ת)
    רק למעלה 19/03/2019 21:28
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    הכל זהכסף ריבית 19/03/2019 21:18
    הגב לתגובה זו
    ריבית אפסית תשואות אגח גרמניה כמעט 0 הביאה לקריסת תשואות אגח ארהב זה ירידה בריבית טווח ארוך כסף מוזרם זוהי הסיבה כלכלה בצד כעת
  • 2.
    יחזקאל 19/03/2019 19:29
    הגב לתגובה זו
    למען קדנציה שנייה יגדיל את הגרעון עד להתנפצות.
  • 1.
    שימי 19/03/2019 19:17
    הגב לתגובה זו
    עם הריבית כל כך נמוכה לא יהיה מתון