הדולר עבר לירידה חדה, האירו מתרסק: "פישר שוב לובש את חליפת הטורף"
הדולר עבר להסחר בצד האדום, בעקבות הודעת נגיד בנק ישראל, הפרופסור סטנלי פישר. שבוע בלבד לאחר שהודיע על שינוי מדיניות ההתערבות בשוק, הכריז היום בנק ישראל כי יפסיק לאלתר את רכישות הקבועות היומיות של 100 מיליון דולר.
"פישר לובש את חליפת הטורף", אמר בשיחה עם Bizportal יועד דרוז מנהל חדר מסחר במט"ח ב-Real Steam Trading. "עכשיו, הסוחרים יפחדו. היו רגילים ל-100 מיליון דולר ופתאום הם לא יודעים למה לצפות. יהיה לו הרבה יותר כוח למתקפות פתאומיות שגם יביאו לתנודתיות חזקה יותר בשוק".
יום המסחר בשוק המט"ח דווקא נפתח במגמה מעורבת, כשהשקל מתחזק מול האירו ומאבד גובה מול הדולר.
בעולם, לאחר זריקת העידוד המאסיבית מנתוני התעסוקה בארה"ב שהתפרסמו בסוף שבוע שעבר, יצפו המשקיעים לאינדיקציות טובות נוספות על המשך התאוששות הכלכלה האמריקאית.
הנתון המרכזי השבוע יהיה הכרזת הריבית בארה"ב, ויהיה חשוב לדעת האם בעקבות הנתונים החיוביים שהתפרסמו לאחרונה, יהיה שינוי במדיניות הפד. נתונים חשובים נוספים שימשכו את תשומת לב השוק הם המכירות הקמעונאיות ומדד המחירים לצרכן בארה"ב, גובה הריבית ביפן, נתוני אינפלציה בבריטניה ונאום נגיד הבנק המרכזי הבריטי קינג, נתוני התמ"ג המקדימים בגרמניה לצד מדד המחירים לצרכן בגוש האירו.
הדולר היציג נקבע בירידה של 1% לרמה של 3.87 שקלים והאירו נחלש ב-2.1% לרמה של 5.50 שקלים. גם בעולם נחלש הדולר מול האירו והיין היפני. האירו מתחזק ב-0.2% לרמה של 1.421 דולרים והיין היפני עולה ב-0.44% לרמה של 97.24 יין לדולר.
איזיפורקס: בשביל לחזור למגמת עליה על הדולר לעלות מעל 3.93 בתור התחלה ומעל 4.02 בהמשך
מחברת איזיפורקס נמסר כי אין ספק כי השקל המקומי היה אחד מן המטבעות המעניינים ביותר בשבוע החולף עקב התערבותו של בנק ישראל בשוק המט"ח. "כנראה שרמת מחירים של 3.75-3.80 אינם מקובלות על הנגיד סטנלי פישר ומזיקות לכלכלה המקומית וליצואנים".
"בעדכונים האחרונים כתבנו שיקשה על בנק ישראל לשמר מגמת עליה של הדולר. בסופו של דבר הוא נדרש להרבה תחמושת בשביל לבלום מגמת ירידה. אבל, הדולר לא חזר עדיין למצב של מגמת עליה. יכול להיות שהתחזקות הדולר בעולם תסייע לעניין הזה. בשביל לחזור למגמת עליה על הדולר לעלות מעל 3.93 בתור התחלה ומעל 4.02 בהמשך".
"התמיכה הקריטית היא ב-3.87. מהלך מתחת ל-3.87 ילמד על חזרתו של הדולר למגמת ירידה. לא נרחיב ביחס לשאלת המשמעות של הניתוח הטכני כשיש שחקן עשיר ועצבני בזירה (יש משמעות, פישר הוא בן אדם!) ולא נקפוץ עם הגדרות החלטיות של המגמה. רק נאמר כי כל עוד הדולר לא עולה מעל 3.93, כל שפישר עשה זה בלימה. מעל 3.93 הסיפור יכול להשתנות לעליה. הקלפים בידיך פישר".
רונן מנחם: בבנק ישראל לא מוטרדים מהאינפלציה
היום פורסמו הפרוטוקולים של הדיון האחרון בנוגע למדיניות המוניטארית בבנק ישראל. רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, אומר כי המסר החשוב העולה מהדיווח לציבור על הדיונים המוניטאריים בבנק ישראל הוא, שרוב הפרמטרים שבנק ישראל מתחשב בהם מוצגים באופן שאינו מחייב העלאת ריבית דחופה.
בין השאר מדובר בכך שלהערכת בנק ישראל, אפשר שההתכווצות במשק נבלמה. "אנו רואים בזאת הכשרת הקרקע לשדרוג קרוב בהנחות הצמיחה של בנק ישראל ל-2009 ו-2010. מחד העלאת ריבית עלולה להכביד על ניצני ההתאוששות ומנגד פער התוצר הנוכחי רחב מספיק כדי שהתאוששות כלכלית לא תוליך כעת ללחצים אינפלציוניים ותחייב העלאה כזו".
בנוסף, אומר מנחם, למרות שהדיונים נערכו לפני שפורסם שהכנסות המדינה ממסים עלו במפתיע בחודש יולי, בנק ישראל הקדים לזהות הקלה בירידה בהכנסות הללו, שהחלה בחודש מרץ. אם תוואי השיפור יימשך, הגירעון במונחי תמ"ג יפתיע כפי מטה, דבר שיקטין את הצורך של בנק ישראל להדק את מדיניותו.
מנחם מציין, במאמר מוסגר, שגם האופן בו שינה בנק ישראל את מדיניותו בשוק מטבע החוץ, כך שיוכל להתערב במכירות מוגדלות של מט"ח אם תתפתח עלייה מהירה בדולר, מהווה מכשיר שיפחית מהעומס על כלי הריבית בתרחיש של התפתחות לחצים אינפלציוניים.
בנק ישראל מזכיר שהכלכלנים המקומיים לא צופים שינוי בריבית בשלושת החודשים הקרובים. את הזינוק בכמות הכסף הוא מיחס להסטה מפיקדונות לחשבונות עו"ש, לנוכח ריבית הפיקדונות הנמוכה. ככזה, התמסורת שלו לצריכה הפרטית ודרכה ללחצים אינפלציוניים לא צריכה להיות משמעותית.
מבין שני מודלים לאינפלציה שבנק ישראל מפעיל, "הודגשה תוצאת המודל הבסיסי, שגם אם בנק ישראל מודה שמשקלו בתנאים החריגים הנוכחים קטן מהרגיל, עדיין לא ניתן להתעלם מכך שנגזרת ממנו עלייה בת 0.9% באינפלציה בסוף 2010, נמוך מיעד האינפלציה. זאת תוך אימוץ הנחות שלהערכתנו הן זהירות מספיק ולמרות שהעלאת הריבית הראשונה תהייה, לפי המודל, רק ברביע השני ב-2010. גם העובדה שתוצאות המודל ל-12 החודשים הקרובים, 1.6%, כוללות בתוכן את שני המדדים הגבוהים הבאים, שמקורם בהעלאות חד פעמיות, לא משדרת בהילות מוניטארית".
"חשוב מכל, בניגוד להערכות של רבים, ההחלטה התקבלה פה אחד, דבר שמגדיל את הסיכוי לכך שהריבית תישאר ללא שינוי גם בחודש הבא, אם מדד יולי לא יזנק בשיעור בלתי צפוי", אומר מנחם.