הדולר היציג צלל: "מקבל סטירה אחת בעולם ושתי סטירות בארץ"
הדולר ממשיך לאבד גובה מול המטבעות המסוכנים יותר, ביניהם השקל, במסחר הבינלאומי והמקומי היום. זאת, במקביל להמשך הראלי העוצמתי בבורסות מסביב לעולם.
בארץ נחלש הדולר ב-1.44% ובנק ישראל קבע לפני זמן קצר את השער היציג החדש ברמה של 3.81 שקלים. האירו נקבע בירידה של 0.92% לרמה של 5.44 שקלים. בעולם מתחזק האירו ב-0.2% לרמה של 1.425 דולרים לאירו והיין היפני נחלש לרמה של 95.12 יין לדולר.
איתן אדמוני מנהל חדר מסחר במט"ח בבנק ירושלים, אומר בשיחה עם Bizportal כי "לצערי, שיניתי את דעתי לגבי הדולר כבר בשבוע שעבר (אדמוני העריך שהדולר יתחזק בחודשי הקיץ במקביל לחולשה בבורסות). כרגע יש ראש חץ שהוא הבורסות בעולם שעולות בעוצמה, וזה אומר לנו שאנשים מחפשים את הסיכון ורואים שכל המטבעות מוטי סחורות כמו הדולר האוסטרלי והקנדי מתחזקים מאוד מול הדולר, אז מי שמקבל את הסטירה זה הדולר והיין".
"בארץ הדולר מקבל עוד סטירה כי יש את החששות שבנק ישראל יפסיק לרכוש דולרים בקרוב ואז יש מכה כפולה לדולר. אני חושב שנראה את הדולר ממשיך לקבל מכות וזה חבל, זה לא טוב למדינה. אני לא מבין למה פישר לא מתערב, לפחות בדיבורים. או שיפתיעו ויכנסו לשוק פתאום נגיד בכ-250 מיליון דולר. לא באופן קבוע וצפוי אבל מידי פעם, בהפתעה, בכדי לטלטל ולזעזע את הספקולטנים. או שפשוט רק בדיבורים".
"בשורה התחתונה, כל עוד הבורסות ממשיכות לעלות ואנשים מחפשים סיכונים הדולר ימשיך לאבד גובה. כרגע הדולר נמצא ברמת תמיכה חזקה של 3.80-3.81 שקלים אבל הוא יכול לשבור אותה בקלות".
כלכלני בנק לאומי מציינים, בסקירה שפרסמו הבוקר (ב') כי "הערכתנו לטווח הבינוני נותרת בלי שינוי: המגמה של התחזקות הדולר, שתחילתה בחודש אפריל 2008, עדיין נתמכת בהערכת החסר של הדולר על פי שוויון כוח הקנייה, בצמצום גירעונות הסחר האמריקניים ובחוסר הוודאות הכלכלית".
הריבית צפויה להישאר ללא שינוי
נציין כי בעוד כשעתיים, ב-17:30, יפרסם בנק ישראל את עיקרי המדיניות המוניטארית לחודש אוגוסט. ההערכות הן שהנגיד סטנלי פישר, יותיר את שיעור הריבית על 0.5% בלבד אולם ירמוז כי היא עשויה לעלות בחודשים הקרובים.
כלכלני בנק הפועלים פרסמו היום (ב') עדכון לתחזית האינפלציה שלהם. בפועלים מעריכים כעת שמדד חודש יולי צפוי לעלות בשיעור של 0.7%. מדד חודש זה יושפע בעיקר מהעלייה בשיעור המע"מ מ-15.5% ל-16.5%, מעלייה במחירי המים עם הפעלת היטל צריכה עודפת, עליית מחירי הדלק ועליית מחירי הפירות והירקות בניגוד לעונתיות הרגילה.
בנוסף, תשפיע התייקרות שירותי דיור בבעלות הדיירים, למרות ייסוף שער השקל מול הדולר בתקופת הסקר בשיעור של 2.8%. מנגד ישפיעו הירידה במחירי ההלבשה וההנעלה בשיעור חד עם תחילת מכירות סוף עונת הקיץ, הוזלת תעריפי החשמל ב-5.2% בחודש שעבר וההפחתה במחירי החלב והביצים. ראוי לציין כי המדדים בקיץ הם בדרך כלל נמוכים עונתית והעלייה השנה נובעת בחלקה הגדול מצעדי מדיניות.
מדד אוגוסט צפוי לעלות בשיעור של 0.5%. מדד חודש זה יושפע מהמשך העלייה במחירי המים עם הפעלת היטל צריכה עודפת ומהשפעות מאוחרות של העלייה בשיעור המע"מ ביולי. מחירי המכוניות החדשות יעלו בעקבות הפעלת המיסוי הירוק על הרכב. מצד שני יירדו עונתית מחירי ההלבשה וההנעלה, עם המשך מכירות סוף עונת הקיץ. בספטמבר צפויה ירידה של 0.2% במדד.
בפועלים מעריכים כעת שהאינפלציה בשנת 2009 תסתכם בכ-3.3% , לעומת תחזית קודמת לעליה של 3.2%, וב-12 החודשים הקרובים צפויה עליית מדד של 2.7%. "השנה הנוכחית צפויה להסתיים עם שיעור אינפלציה מעט מעל לגבול העליון של יעד האינפלציה שקבעה הממשלה. יחד עם זאת נציין כי השפעתם האינפלציוניות של צעדי המדיניות שננקטו, ממותנת במידת מה ע"י המשך ההאטה הכלכלית".
נציין כי גם איילת ניר, הכלכלנית הראשית של איי.בי.איי, מעריכה כי מדד חודש יולי צפוי לעמוד על 0.7%, ומדד אוגוסט על 0.5%. האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים צפויה לעמוד להערכתה על שיעור של 3.3%. עוד מציינת ניר בסקירה שפרסמה היום כי הנגיד צפוי להשאיר היום את הריבית ללא שינוי, אך צפוי לשנות את הטון בכל הקשור להותרת הריבית המוניטרית על כנה.