הורדת הריבית - זו סכנה לאמינות בנק ישראל
המדד האפסי והמפתיע בחודש אפריל והצמיחה המאכזבת ברבעון הראשון של השנה, שפכו מים צוננים על סימני ההתאוששות במשק, והשיבו בגאון את המילה 'מיתון' לשיח הכלכלי. מכאן ועד קריאות להורדות ריבית נוספות, כבר ביום שני הקרוב, הדרך הייתה קצרה.
אך האם הריבית באמת צריכה לרדת? אני חושב שלא. גם אם נשים רגע בצד את העובדה שנתון רבעוני אינו מייצג וייתכנו תיקונים גדולים בהמשך, צריך לשאול מה תעשה למשק ריבית של 0.5% שלא עשתה ריבית של 0.75%? כמו כן בנק ישראל לוקח בחשבון שני דברים לפחות: האחד, המשק בהאטה, אך לא במיתון. די לעיין בהודעת הריבית האחרונה כדי לראות זאת. אם אכן יתחולל בסופו של דבר מיתון, הרי שיהיה כדאי להגיע אליו עם ריבית אפקטיבית - כזו שניתן עדיין להוריד ולסייע לפעילות הכלכלית.
השני, לפי תחשיביו של בנק ישראל, יהיה צורך בקיצוצים תקציביים גדולים ובהגדלת ההכנסות ממיסים כדי לעמוד ביעד הגירעון לשנה הבאה. אם הממשלה תתקשה בכך (במיוחד על רקע החשש ממיתון), הבנק יצטרך לנקוט דווקא מדיניות מוניטארית מצמצמת כדי לאזן את המדיניות הפיסקאלית המרחיבה, שתיווצר כתוצאה מאי עמידה ביעד.
בעיני המשקיעים הזרים וחברות הדירוג האמינות הפיסקאלית היא נכס יקר מאוד שיש למשק, הורדת ריבית היום הינה בעייתית בהקשר זה. נכון שבעתות מיתון יש מקום להרחבה מחזורית, אך הכל תלוי במספרים ולא תמיד קל לחזור אחר כך לצמצום מבני - ולכן אין למהר עם הורדת הריבית. המדדים הבאים עדיין צפויים לעלות, כמות הכסף במשק זינקה 4.1% בחודש האחרון (ו-21% בקרוב בשנה האחרונה) וסופה שתתועל לצריכה פרטית. שיעור הבלתי מועסקים נמוך מ-6% ועלייה של 2% במספר משרות השכיר בשלושת החודשים האחרונים מפצה על ירידה של 0.6% בשכר הריאלי. בנוסף, הגידול בתיקי ניירות הערך. אומרים שעלייה מתמשכת בנכסים הפיננסיים (ת"א 25 עלה מעל 13% בשנה האחרונה) תוליך לבסוף לעלייה עתידית במחירי המוצרים והשירותים.
- המשק האמריקאי התכווץ ב-0.3% ברבעון הראשון, מתחת לצפי; החוזים נופלים
- בנק אוף אמריקה: "צפויה צמיחה חזקה בישראל ביחס לעולם; האינפלציה תהיה 2.9%"
אפילו הצרכנים עצמם לא כל כך פסימיים. הם אמנם נעדרו מהרשתות ברבעון הראשון של השנה, וגם כשביקרו לא קנו הרבה, אך גם אם נניח שההתחשבות בעיתוי חג הפסח נעשתה כמו שצריך, כששואלים אותם מה הלאה, יש מצב שהפסימיות מאחורינו: מדדי אמון הצרכנים עולים על גבי אופטימיות של הציבור לגבי מצב המשק והמצב הכלכלי האישי במחצית השנייה של השנה - במיוחד בנושא התעסוקה והנכונות לרכוש דירות, כלי רכב ומוצרים בני קיימא.
אני מודה, אגב, שבטיעון האחרון יש משהו טריקי. אם הציבור "ייקנה" את הכותרות הכלכליות השליליות ויתנהג בהתאם, הוא ינקוט זהירות מופלגת וסופו שיגרום לחששות להתממש. בכלכלה מכנים זאת "ציפיות שמגשימות את עצמן". והנה, העברנו טור שלם על הסיבות למה לא למהר עם הורדת הריבית, בלי להזכיר את ההשפעות שעלולות להיות לכך על מחירי הדירות או בדמי השכירות. אם רוכשי דירות פוטנציאליים יעדיפו להמתין להחלת מע"מ 0% על דירות של 1.6 מיליון שקלים. סעיף הדיור מהווה רבע מהמדד, נזכיר.
בשורה התחתונה, הריבית בארץ לא גבוהה גם היום ואינה חזות הכל. לא נכון שמדד אחד, כמו גם נתון צמיחה רבעוני אחד, יעמידו בצל את שאר הגורמים, כפי שתיארתי כאן. וצריך לזכור - גם אם הריבית תרד, אם בשוק יחשבו שזה מהלך זמני (והרי בנק ישראל צפה במארס שהריבית תעלה בתחילת השנה הבאה ותגיע ל-2% בסופה), הרי הריביות הבינוניות והארוכות, המשפיעות על מחיר ההון ועלות האשראי לא בהכרח תלכנה בעקבותיה. בנק ישראל עלול להסתכן באובדן אמינות, וזו - היא אחד הכלים החשובים והחזקים שידע המוסד המרכזי הזה לאמץ ולטפח בשנים האחרונות.
- בנק ישראל יכול להקריס כלכלית את החמאס – התוכנית לביטול שטרות ה-200 בעזה
- אחרי עשרות שנים של השקעות - הנה העצות שלי לצעירים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 12.יעקב 24/05/2014 15:04הגב לתגובה זורונן מנחם זה לא בושה להגיד טעיתי. המשק בדרך למיתון..
- 11.מה הקשר בכלל? ההמתנה למעמ 0% לא תושפע מהחלטת הריבית (ל"ת)הפסקה האחרונה מגוחכת 23/05/2014 23:39הגב לתגובה זו
- 10.בהחלט צודק, סוף סוף צדיק אחד בין ים של אינטרסנטים (ל"ת)רוי 23/05/2014 23:25הגב לתגובה זו
- 9.siryusgo 23/05/2014 11:28הגב לתגובה זוהמדד כולל בתוכו את סעיף הדיור - שסעיף זה מושפע משכירות בלבד ולא מעלית מחירי הדירות - תבדוק לבד בלמ"ס דבר נוסף האג"ח הממשלתיים המריאו לחלל ( ואני אומר לחלל בגלל שהם לא עצרו, גם כשזה כבר משקף ריביות עתידיות ל3 שנים) הצמוד לשנת 36! ירד לתשואה של 1.9% והשקלי לדוגמא לשנת 42, ירד לתשואה של 4.2%, אנו מדברים על זמן של דור, הפרש של אינפלציה 2.5% ל20 שנה ויותר!, כאשר האינפלציה השנתית כיום היא 1.8%, כקורא קבוע, קצת מאכזב, ש3 ימים לפני הודעה על הריבית יוצא מאמר כזה, שמדבר על חוסר אמינות של בנק ישראל, אחרי שבמאמריך הקודמים כתבת על חזרה לאינפלציה, בטווח יעד של הממשלה. דרך אגב, בארה"ב יש כבר מספר שנים ריבית של רבע אחוז, והדפסת כסף, האם האמינות שם ירדה, לא, להיפך יש השקעות חדשות בארה"ב, והחברות צומחות יפה. ועדיין קונים שם את האגח והתשואה יורדת .
- מה קרה קנית דולר? (ל"ת)ויק 23/05/2014 23:27הגב לתגובה זו
- siryusgo 25/05/2014 00:35ובכל זאת, יש דברים אחרים שחשובים יותר מאינטרסים פרטיים, וביחוד עם מדברים על מאקרו כלכלה. מר מנחם יודע שהשוק כבר תמחר הורדת ריבית מה הוא נזכר 3 ימים לפני המועד, היה יכול להגיד זאת לפני 3 שבועות או מיד אחרי המדד
- 8.כרגיל 23/05/2014 00:31הגב לתגובה זוהכתובת הייתה על הקיר והוא מכר לנו סיפורים על התאוששות. הנתונים האחרונים שהתפרסמו מעצימים את המשבא שישראל חווה ממש בימים אלה
- 7.אזולאי 22/05/2014 20:45הגב לתגובה זוהמשק נכנס למיתון והוא תקוע עם בעיות אמינות. למזלנו פלוג בתפקיד הנגידה ולא הוא.
- 6.זה מה מעניין אותו-אמינות בנק ישראל?ותעסוקה?ייצוא?צמיחה? (ל"ת)אנונימי 22/05/2014 16:10הגב לתגובה זו
- 5.YAYA 22/05/2014 16:09הגב לתגובה זוכותב הכתבה חושב כמו סטודנט לכלכלה בשנה א' שטרם לימדו אותו מעבר לנוסחאות גם על תנאים פונדמנטלים. מחירי הדיור יירדו גם עם ריבית אפסית-אנו מעבר לשנים 2008-2013 בהן הריבית האפסית השפיעה על עליית מחירי הדיור. היום מחיר מטרה וביטול מעמ יגררו אחריהן הפחתות משמעותיות במחירי הדיור.
- 4.ניתוח מעניין מאוד אבל הפקידה חושבת כמו פקידה. (ל"ת)ותוריד את הריבית 22/05/2014 10:26הגב לתגובה זו
- 3.כלכלן 22/05/2014 10:20הגב לתגובה זואתה מדבר כאחרון הלוביסטים של שוק הקבלנים. כל מה שאמרת הינו הבל הבלים . בנק מזרחי צריך להתבייש במה שהוא נותן לאנשים שלו להגיד. ועוד יותר ביזפורטל צרכים להתבייש אי אפשר לתת לכל אחד להגיד כל שטות פשוט מביך!!!
- או קלקלן? 22/05/2014 11:05הגב לתגובה זולקבלנים יש אינטרס מובהק להורדת ריבית שכן הורדת ריבית תגרום להגברת ביקושים לנדל"ן וגם ביקוש למשכנתאות והוא בדיוק הסביר לך למה לא צריך להוריד ריבית משמע שהוא הולך נגד הפוזיציה של הקבלנים ואפילו נגד האינטרס של בנק מזרחי.להשמיץ זה קל אבל נראה אותך מבקש ממנו גם סליחה אחרי התגובה שלך.
- 2.משה 22/05/2014 10:04הגב לתגובה זוסיפרת לנו כל הזמן כי אין מיתון ,אך כולם מרגישים מיתון. עכשיו גם הנתונים הרשמיים מוכיחים זאת. לא בושה להודות שאתה פשוט לא מבין.
- אתה יודע בכלל מה זה מיתון? (ל"ת)בועז 23/05/2014 23:30הגב לתגובה זו
- כלכלן 22/05/2014 12:16הגב לתגובה זוהורדת ריבית נוספת כבר לא תשפיע על ניפוח הנדלן הרבית הנמוכה כבר עשתה את שלה בנזקי הנדלן כרגע נוח לקבלנים עם הריבית הקיימת בשוק. קשה לי להאמין שאתה לא מבין שהמשק נמצא במתיון ואפילו מיתון כבד. האיש לא מבין כלכלה עד היום הוא רק טעה והוא פשוט לא מוכן להגיד אני לא יודע לקרוא מספרים ולהבין שיש כן מיתון!!!
- ןממני תבקש סליחה? 22/05/2014 13:44מיתון כבד???? הצחקת אותי... כל הנפקת אג"ח לאחרונה בבורסה זוכה לפי 3 בחקושים בממוצע ז"א שיש כסף כמו זבל וחברות מגייסות פה הון במחיר מצחיק ובלי בטחונות מתאימים ולכן הורדה של רבע רק תחריף את המצב וזה בטח לא יביא להורדה במחיר האג"ח או הנדל"ן אלא רק להמשך ניפוח בועות. אגב,אני לא מתווכח אם הכותב תותח או לא אלא רק ציינתי שיש הגיון בדבריו לגבי אי הורדה של הריבית ולבטח זה מנוגד מהאינטרס של בנק מזרחי/קבלנים.
- 1.הנשר 22/05/2014 09:47הגב לתגובה זו1. הצריכה צונחת - רכישות מוצרים בני קיימא ירדו בחדות. Ynet "נרשמה ירידה של 6% בהוצאה על מוצרים בני קיימא, כאשר ההוצאה על מקררים, מכונות כביסה ומזגנים ירדה בשיעור של 40.2%". 2. "שעלייה מתמשכת במניות תוליך לבסוף לעלייה עתידית במחירי המוצרים והשירותים" - מה הקשר? כל בועה סופה להתפוצץ - מה שקורה בבורסה לא משקף את המציאות 3. "שיעור הבלתי מועסקים נמוך מ-6%" - אתה עוד מאמין לנתוני האבטלה? זה הדבר שהכי קל לזייף - אנשים שלא מתייצבים בלשכה אינם נספרים בכלל - זה ממש לא נתון אמין
- הבורר 22/05/2014 15:49הגב לתגובה זואיזה כדורים לקחת?מה שרונן כתב אלו עובדות ומה שאתה עושה זה משער,לך תמכור בייגלה עם סומסום בצומת.....