מטוס דרימליינר של חברת אייר אינדיאה, צילום: רשתות חברתיותמטוס דרימליינר של חברת אייר אינדיאה, צילום: רשתות חברתיות

הסיבה הרשמית להתרסקות הדרימליינר - ניתוק הדלק למנועים; איך זה קורה?

אין עדיין דוח חקירה סופי, אבל מה שפורסם בשעות האחרונות, מעלה תמיהות גדולות בעולם התעופה; האם תוצאות החקירה מבושלות? 

עופר הבר | (3)

עולם התעופה בתדהמה - שני מתגי הפסקת הדלק הופעלו בטיסה של הדרימליינר באייר אינדיה שהתרסק וגרם למותם של 241 נוסעי המטוס, כשרק אחד ניצל. בנוסף נהרגו מההתרסקות 34 אנשים נוספים שהיו על הקרקע. 

על דוח של הרשות החוקרת ההודית מהיום מתגי ניתוק-הפסקת הדלק הופעלו במקביל וגרמו להפסקת פעילות המנועים - כך מדווחים בתקשורת האמריקאית וההודית.  על פי הדיווחים, הלשכה לחקר תאונות מטוסים של הודו AAIB הדגישה כי מדובר בדוח ראשוני.

 על פי הדיווח, המטוס הגיע למהירות אוויר של 180 קשר כאשר מתגי ניתוק הדלק של שני המנועים "עברו ממצב RUN למצב CUTOFF בזה אחר זה עם פער זמן של  כשנייה".

"בהקלטת קול תא הטייס, נשמע אחד הטייסים שואל את השני מדוע ניתק. הטייס השני ענה שהוא לא עשה זאת", כך נכתב בדיווחים, ערכי ההמראה במנועים החלו לרדת, ואספקת הדלק למנועים נותקה.

 צילומי שדה התעופה מראים את טורבינת ראם אייר, מקור כוח חירום במטוס, שנפרס במהלך הטיפוס הראשוני של המטוס לאחר ההמראה, דבר שמבטא ומלמד שהמנועים אכן הופסקו. המטוס החל לאבד גובה לפני שחצה את חומת ההיקף של שדה התעופה.

 

על פי הדו"ח, לא נצפתה פעילות משמעותית של ציפורים בסביבת נתיב הטיסה. זו נקודה חשובה כי אחת האפשרויות להתרסקות היתה אפשרות שציפור נשאבה למנוע של המטוס. אפשרות נוספת שדווח עלייה בתקשורת היתה תקלה בפין של כיסא הנהג שגרם להורדה של ידית שאחראית על הפעלת המנועים. 

 

"כאשר מתגי בקרת הדלק מועברים ממצב CUTOFF ל-RUN בזמן שהמטוס בטיסה, בקרת מנוע כפולה בעלת סמכות מלאה של כל מנוע מנהלת אוטומטית רצף של הצתה מחדש והחזרת דחף של הצתה והכנסת דלק", נכתב בדו"חשניות לאחר שהמנועים ניסו להידלק מחדש, טייס אחד קרא, "MAYDAY MAYDAY MAYDAY". הבקר קרא לסימן הקריאה של המטוס, אך לא קיבל תגובה וצפה במטוס מתרסק מרחוק.

קיראו עוד ב"גלובל"

 

הלם בעולם התעופה ושאלות קשות

ובכן, בעולם נשאלות שאלות קשות והתחושות קשות ביותר, האם פעולה מכוונת? מעשה טרור? הקביעה של החקירה היא קביעה קשה ועל פי מומחים אינה סוף פסוק.

 

 

בעבר הFAA  חקר מקרים רבים של מתגי הפסקת דלק במטוסים שונים ומצא 104 מקרים מאז 2008 של הפעלת מתגי הפסקת דלק בשוגג, מתוכם 64 מקרים של תפעול מתגים לא נכון ו-24 מקרים בהם המתגים הופעלו לחיתוך אספקת הדלק עקב ליקוי ושחיקה במנגנון ההגנה ומניעת תנועה לא רצונית של המתגים.

אין פירוט ותיעוד גלוי למטוסים בהם התגלו מתגים פגומים, פרט לאיזכור מטוס פייפר, ויש להניח שקיימים סוגים שונים של מתגים.

 

ה-NTSB  פרסם הנחיות מניעה בבולטין מספר 076 הקורא לפעולות תחזוקה למניעת מקרים של תקלה מכנית במתגי חיתוך הדלק. האם איר אינדיה ביצע את פעולות התחזוקה הנדרשות? לכך אין התייחסות בדוח הראשוני.

האם מתגים אלה היו הגורם ב-787 או אכן גורם אנושי בלבד? עולם התעופה בהלם והשאלות קשות! העובדה ששני מתגי חיתוך הדלק הופעלו אחד אחר השני בפער זמן קטן מפחית סיכוי לתקלה מכנית טכנית במתגים.

הדוח הראשוני לא מתייחס לתקלת תוכנה (TCMA) אפשרית עליה התריע בעבר הNTSBהתבהרות צפוייה בדוח הסופי, כנראה בעוד חודשים מספר. הסבר על כך ניתן בסוף הכתבה: התרסקות הדרימליינר - ממצאי החקירה והסיבה המפתיעה לאיבוד השליטה.


לכתבות קשורות:

הקופסאות השחורות של הדרימליינר שהתרסק - מה הן כוללות ואיך הן מפוענחות?

הדרימליינר שהתרסק - גילויים חדשים; איך המטוס החלומי הפך לסיוט?


 

הסכם מכירה של מטוס נוסעים בין בואינג לחברת תעופה כולל סעיף הקובע מחויבות חברת התעופה להעביר את הקופסאות השחורות והממצאים לבואינג. ההסכם נוסח עוד בשנת 1962. ההסכם אושרר על ידי שלטונות התעופה בארה״ב וההודים יודעים זאת אך למרות זאת העדיפו לבצע את החקירה בעצמם. האם זה מעיד על רצון לשלוט בתוצאות החקירה? צריך להזכיר כי יש חשיבות גדולה מבחינה כלכלית, תדמיתית ובכלל באם מדובר בתקלה טכנית, איזה סוג של תקלה טכנית, באחריות מי מהצדדים-גופים - האם באחריות חברת התעופה, אחריות יצרנית המטוסים - ג'נרל אלקטריק או יצרנית המטוס - בואינג; והאם זאת טעות אנוש, או פעולה מכוונת! 

הדוח הראשוני מעורר ספקות כי הסיכוי שאירוע כזה יקרה במקביל ובאופן לא מכוון, הוא נמוך במיוחד.


עופר הבר הוא מהנדס בכיר ועובד בואינג לשעבר;  לכל הטורים הקודמים של עופר הבר

 


תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אנונימי 12/07/2025 10:49
    הגב לתגובה זו
    לא מבין איך לא קיימת הגנה על המפסקים האלה. למשל לחייב לחיצה כפולה על המפסק עם התראה קולית לאחר לחיצה ראשונה
  • 2.
    בא 12/07/2025 10:40
    הגב לתגובה זו
    התאונה הזאת מזכירה את נפילת מטוס קרב רוסי על קהל אחרי שהמנועים שלו הפסיקו לעבוד.אם אתם מאמינים במשהוא אחר מאשר האמת כדאי שתפסיקו!! !
  • 1.
    אנונימי 12/07/2025 09:03
    הגב לתגובה זו
    עכשיו יופעלו גם לחצים של אינטרסנטים למיניהם והמת ישאר יתום