מחשב קוונטי
צילום: התעשיה האווירית

מניית הקוונטים שמזנקת ב-28% בטרום

מניית די ווייב מספקת תוצאות מרשימות ומזנקת 28% במסחר המוקדם, גם חברתה IonQ מזנקת עם תוצאות חיוביות - האם המירוץ אל מניות הקוונטים מתחדש?

מנדי הניג |

די ווייב D Wave QBTSשוב בכותרות. החברה מפאלו אלטו שסחפה את השוק והיתה בשנה האחרונה ממניות הקוונטים הבולטות, עולה בחדות במסחר המקדים אחרי שסיפקה תוצאות רבעוניות טובות. זאת מניה שעלתה פי 5 בשנה האחרונה כשהשיא האחרון שלה היה במרץ באיזורי ה-10 דולר. מאז הספיקה לרדת ל-6 דולר וכעת היא כ-8.7 דולר. שווי השוק שלה עומד, אחרי העלייה על כ-2.4 מיליארד דולר כשבשיאו הגיע ל-2.8. גם חברתה IonQ מזנקת ב-7% על רקע רבעון טוב - עם הכנסות של 7.6 מיליון דולר, גבוה מהתחזיות (7.5 מיליון) - מחשוב קוונטי: IonQ בתוצאות טובות מהצפוי; המניה עולה.

המחשוב הקוונטי היה ה'דבר החם' בשוק עד לפני כחודשיים וכל מניה עם קשר לתחום טסה ללמעלה. גם מניות Rigetti ו-IonQ הצטרפו לחגיגה כשהן עולות בתשואות דו ספרתיות, מדובר בחגיגה גדולה של תשואה של מאות אחוזים בשנה. במקביל דיווחו גוגל וגם IBM על השקעות עתק בתחום. גוגל הכריזה על התקדמות בפיתוח השבב הקוונטי שלה Willow שמסוגל לפתור בעיות מתמטיות סבוכות בדקות ספורות לעומת שנות אור של חישוב שיארכו למחשב ממוצע. גם IBM דיווחה שהיא מתקדמת בפיתוח מחשב קוונטי עם 10,000 קיוביט שצפוי להיות מוכן בעוד כחמש שנים ולהיות חזק פי 75 מהמחשבים הקוונטיים הקיימים כיום. 

את המחט בבועה תקע ג'נסן הואנג מנכ"ל אינבידיה כשהוא התייחס לגאות או שמה ריצת ה-FOMO למניות הקוונטים, שאלו אותו עד כמה בשלה הטכנולגיה, והוא הגיב ש"תוך 15 שנה זו הערכה אופטימית, 30 שנה זו ההערכה הפסימית, והממוצעת סובבת כנראה סביב 20 שנה" ההערה הזאת שניתנה בכנס הטכנולוגיה המוערך הייתה אבן הדומינו הראשונה שהצניחה את התחום קדימה.

מרוץ הקוונטים בעיצומו, המניות מתנדנדות - והשאלה הגדולה... 

כאמור, מניית D-Wave מזנקת הבוקר במסחר המקדים ב-15% לאחר תוצאות רבעוניות חזקות. די ווייב מדווחת על הכנסות שיא של 15 מיליון דולר, קפיצה של פי חמש לעומת 2.5 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח הגולמי זינק ל-13.9 מיליון דולר, ובשורה התחתונה דיווחה החברה כי הצליחה לצמצם את ההפסד הנקי בכמעט 70%, מ-17 מליון בשנה שעברה ל-5.4 מיליון דולר. יתרת המזומנים של החברה עומדת על 304 מיליון דולר, סכום שיכול לאפשר לה לממן את הוצאות המחקר והפיתוח הגבוהות האופייניות לתחום ולקדם אותה לרווחיות עתידית.

 המנוע לצמיחה במכירות זו עסקת ענק שעשתה עם מרכז מחקר גרמני זו הייתה המכירה הראשונה של מחשב קוונטי מלא שעשתה החברה עם מרכז Jülich בגרמניה. המכירה הזאת גם סימנה רפורמה במודל העסקי של החברה שעד כה פעלה רק במודל של קוונטום-כ-שירות (Quantum-as-a-Service), שבו לקוחות משלמים גישה חודשית לשירותי החישוב הקוונטיים שלנו. כעת, עם מכירת המחשב נרשם זינוק חד בהכנסות. 

השוק הגיב בהתלהבות ומיד עם פרסום הדוחות זינקה מניית החברה. בנוסף המשקיעים ממתינים לשיחת הועידה שבה ידברו המנכ"ל ד"ר אלן ברץ והסמנכ"ל הכספי. התוצאות מרשימות, אבל האינפוט של ההנהלה מעניין אפילו יותר. כולם רוצים לשמוע איך ההנהלה רואה את מצב השוק ואת השפעת המתחרות הענקיות גוגל, IBM והסביבה העסקית והתחרותית וכמובן מה ההנהלה חושבת לגבי השפעות מלחמת המכסים של ממשל טראמפ.

די ווייב מתמודדת עם תחרות גדולה. IonQ, מפתחת מחשבים קוונטיים שפועלים בפורמט קצת שונה והיא מדווחת על חוזים עם גופים גדולים כמו חיל האוויר האמריקאי. יש גם את Rigetti , שנחשבת לשחקנית משמעותית. כאמור ענקיות כמו IBM וגוגל מנתבות השקעות עתק לתחום הקוונטי אבל המיקוד שלהן הוא בטכנולוגיות שעדיין רחוקות מיישום מסחרי בהשוואה לדי ווייב שכבר מצליחה לספור מזומנים. 

קיראו עוד ב"גלובל"

התנופה שראינו בתחום ברבעון הראשון קיבלה גם רוח גבית ממענקי תמיכה של מיליארדי דולרים ממשלת ארה"ב אבל למרות ההצהרות על הפיתוחים וההתקדמות בתחום ישנו עדיין ספק גדול לגבי המוכנות של הטכנולוגיה. המכסים של ממשל טראמפ משפיעים גם הם על תחום המחשוב הקוונטי כיוון שהם מייקרים רכיבים חיוניים לתעשייה. כחלק מהמתחים סין הגבילה יצוא של חומרים נדירים, מה שהגביר את עלויות הייצור עבור די ווייב ומתחרותיה.

מה שמעניין כרגע זה האם הפיבוט שמציגה די ווייב יכול להניע מחדש את הנהירה אל מניות הקוונטים ולעורר שוב את הדיון על בשלות הטכנולוגיה הקוונטית. עם זאת, צריך לזכור שמדובר במהפכה שתיקח הרבה שנים. הניצנים הראשונים הם כאן, אבל זה עניין של שנים האופטימיים סבורים שזה 4-5 שנים , הפסימיים מדברים על 10-20 שנה. לכן, ההשקעה בתחום הזה היא בסיכון מאוד גדול. אתם קונים מניות של חברה שלא בטוח אם תישאר לאורך זמן כי בינתיים היא מפסידה, שורפת מזומנים וחיה מגיוסים, כשכל שינוי בדרך הטכנולוגית יכול להרים חברות ולהקריס חברות. נזכיר לכם שבמהפכת הדוט.קום היו עשרות חברות חלוציות שבסוף נפלו - אם אתם צעירים אז לא בטוח שאתם זוכרים את נטסקייפ, אבל היא היתה מהמובילות בחיפוש באינטרנט, וכמה שנים אחריה הוקמה גוגל שהפכה למנצחת בתחום. זה יכול להיות גם במהפכת הקוונטים, אז זהירות נדרשת.


בחברות הגדולות הסיכון כמובן נמוך יוותר כי הן מפוזרות יותר - גוגל ו-IBM הן ענקיות שמתפרסות על פני מספר תחומים ויש להם בצנרת פעילות קוונטית שיכולה להשביח את העסקים וגם אם זה לא יצליח, זה לפחות בינתיים לא מוערך בתוך השווי, כך שהסיכון בהיבט הזה נראה מוגבל, אבל זה כמובן שאתם מעוניינים בשאר הפעילויות של החברות האלו וסבורים שהן בתמחור נוח.  

  

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה