הפועלים: המכפילים של תל אביב מגלמים אווירה חיובית

המשך העלייה במדדי המניות יתאפשר לכן בעקבות גידול נוסף ברווחיות החברות, מעבר למגולם בציפיות השוק, מסבירים בבנק אך מציינים כי גורמי הסיכון נותרו בעינם
חזי שטרנליכט |

המסחר בשוק המניות המקומי ממשיך להתאפיין בתנודתיות, כשהמדדים המובילים שברו בתחילת השבוע שיאים חדשים, אך בהמשך שבו ונסוגו לאור חששות המשקיעים מפני רמתו של השוק. כך מציין הכלכלן עדו דולב מיחידת המחקר באגף לני"ע ונכסים פיננסים של בנק הפועלים. השוואת מכפיל הרווח של מדד ת"א 100 לאלו של מדדים מובילים בעולם מצביעה על-כך שהמכפיל המקומי אומנם מגלם את האווירה החיובית, הן ברמת הפעילות הכלכלית במשק והן בזירה המדינית, מסביר דולב.

המשך העלייה במדדי המניות יתאפשר לכן בעקבות גידול נוסף ברווחיות החברות (מעבר למגולם בציפיות השוק), בעקבות חדשות חיוביות לגבי הפעילות הכלכלית או בעקבות התקדמות נוספת בזירה המדינית. במקביל, שימורה הצפוי של ריבית בנק ישראל ברמתה הנמוכה הנוכחית בתקופה הקרובה מגדיל את האטרקטיביות של ההשקעה בשוק המניות.

עם זאת בבנק הפועלים שבים ומציינים את גורמי הסיכון העומדים בפני המשקיעים בשוק המניות, בהם הגידול באחזקות הזרים בשוק המניות המקומי, רמות השיא בהם נסחרים המדדים ותקציב המדינה לשנת 2005, אותו יהא על הכנסת לאשר עד סוף החודש.

בהתאם להערכת דולב כי המשך המגמה החיובית בכלכלה המקומית, יחד עם המשך התהליך המדיני, יאפשרו לשוק המניות המקומי לשמר את מגמתו החיובית, הוא ממשיך להמליץ על הצטיידות סלקטיבית במניות אשר צפויות לרשום שיפור בתוצאותיהן. במקביל מציינים בבנק כי ניתן לבחון את הגדלת רכיב ההשקעות בשוקי חו"ל, ולפעול בדרך של פיזור השקעות על-מנת להקטין את הסיכון של תיק ההשקעות הכולל.

בזירה המדינית ניתן להצביע על התפתחויות חיוביות בשתי חזיתות: התקדמות במגעים עם הרשות הפלסטינית, במקביל לשינוי בפריסת הכוחות הסוריים בלבנון. התפתחויות אלו משפרות את תדמיתה של ישראל בעיני המשקיעים הזרים, הרואים בהן חלק מתהליך ירידת הסיכון הגלום בשוק המניות המקומי.

מנתוני בנק ישראל עולה כי ביחס החוב לתוצר חלה בשנת 2004 הטבה, לראשונה מאז שנת 2000, וזה ירד משיעור של 104% בשנת 2003 לשיעור של 102% בשנת 2004. השיפור ביחס החוב לתוצר התאפשר בעקבות הצמיחה החדה בתוצר במהלך השנה, אשר עלתה על הגידול בחוב הממשלתי. בהקשר זה יש לציין כי החוב בארץ עדיין גבוה יחסית לממוצע המדינות המתועשות, העומד על 77% מהתוצר. כמו כן נציין כי ירידה בשיעור החוב עשויה לאפשר את עליית הדירוג של ישראל אצל חברות הדירוג הבינלאומיות.

משרד האוצר פרסם את סקירתו הכלכלית, הכוללת גם תחזיות לשנת 2005. מתחזיות האוצר עולה כי הצמיחה במשק בשנת 2005 צפויה להאט, בהשוואה לזו שנרשמה בשנת 2004, וצפויה להסתכם בשיעור של 3.8%, בהשוואה לצמיחה של 4.3% בשנת 2004. תחזיות נוספות שמציג האוצר מתייחסות לירידה צפויה בשיעור האבטלה, מרמה של 10.4% ל-9.8% כשהשכר הריאלי יגדל ב-1.9%, בהשוואה לגידול של 2.5% שנרשם ב-2004.

עד לסוף חודש מרס יפרסמו כל החברות הנסחרות בשוק המניות המקומי את דוחותיהן לרבעון הרביעי ולשנת 2004 כולה. מבין החברות המסוקרות ע"י יחידת המחקר צפויים להתפרסם בשבוע הקרוב דוחותיהן של רבוע ישראל ואלביט מערכות, בהם ירשם להערכתנו גידול ברווח, בהשוואה לרבעון המקביל. דוחות נוספים הצפויים במהלך שבוע זה, של חברות דלתא גליל ומגדל ביטוח, צפויים להערכתנו להציג ירידה ברווח, בהשוואה לרבעון המקביל.

לאחר שבוע עמוס בשוק הראשוני, בו בוצעו מספר רב של הנפקות בסכום הקרוב ל-2 מיליארד שקל, תוך רישום ביקושי יתר ניכרים, נכון להיום בשבוע הקרוב לא מתוכננים כלל גיוסי הון בשוק המקומי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה