איך מנסה ה-ECB לעודד את כלכלת מדינות הגוש?
השווקים באירופה
בעקבות הנתונים הכלכליים החיוביים שפורסמו בימים האחרונים בארה"ב (נתוני המכירות הקמעונאיות והירידה בתביעות המתמשכות לדמי אבטלה) נראה כי המשקיעים נרגעו מעט. הדבר התבטא בעליות שערים ב-2 ימי המסחר האחרונים בקרב הבורסות האירופיות. עליות אלו יצרו למעשה תחושה בקרב המשקיעים כי הכלכלה העולמית אכן נמצאת בשלבי התאוששות.
במקביל, ה-ECB (הבנק האירופי המרכזי) ממשיך בניסיונו לעודד את המשקיעים וכלכלת הגוש באמצעות רכישת אג"ח המדינות האירופיות שנקלעו למצוקה (ספרד ואיטליה). זאת לאור חששות המשקיעים שאלו האחרונות, לא יוכלו לעמוד בהתחייבויותיהן. בפעם הזו, נדרש הבנק לרכוש כמות קטנה יותר של אג"ח איטלקיות וספרדיות (על מנת להוריד את תשואותיו בטווח הקצר) משנדרש לעשות במקרה של יוון, לפני כשנה. עד כה, לפי הערכות האנליסטים השונים, רכש הבנק אג"ח ספרדיות ואיטלקיות בהיקף של 15 מיליארד אירו, בהשוואה לפעם הקודמת, בה רכש אג"ח יווני בהיקף של 16.5 מיליארד אירו. למרות התערבותו של הבנק המרכזי, והאווירה האופטימית השוררת בשווקים ביומיים האחרונים, ירידות השערים החדות שאפיינו את הבורסות השונות ברחבי העולם בשבוע וחצי האחרונים ככל הנראה לא ישכחו במהירות.
רמת אי הוודאות הינה עדיין גבוהה מהרגיל. עובדה הבאה לידי ביטוי במדד הפחד, ה-VIX שעדיין גבוה מרמתו ה"נורמלית". חוסר אמון המשקיעים במערכת הפיננסית בלט, על רקע ירידות השערים החדות בשבועות האחרונים. נראה כי סקטור זה הוא למעשה הנפגע העיקרי מההתרחשויות האחרונות.
החששות לא פסחו גם על הממלכה הבריטית, ונתונים חדשים המגיעים מבריטניה מעידים כי מחירי הנדל"ן בבירת הממלכה צנחו בחודש האחרון ב-3.4% מהנתונים בחודש הקודם, בו למעשה עלו המחירים בשיעור של 1.4%. ככל הנראה בזמן הקרוב השוק ימשיך להיות תנודתי ואי הוודאות תמשיך לשלוט ביד רמה בבורסות האירופיות בפרט ובעולם בכלל.
השווקים בארה"ב
כפי שראינו ביבשת האירופית, גם באמריקה המצב אינו שונה. בבורסה האמריקנית משתקפים החששות הכבדים ואי הוודאות. זאת למרות נתוני הכלכלה החיוביים שפורסמו ועליות השערים ב-2 ימי המסחר הקודמים. אומנם, ביום שישי שלט הצבע הירוק במסכים ועליות שערים נרשמו במדדים המובילים. אולם מניות הפיננסים המשיכו במגמה השלילית כפי שאפיינה אותם בשבועות האחרונים. זאת על רקע אובדן אמון המשקיעים במערכות הפיננסיות ברחבי העולם כולו.
האם חוסר האמון במערכת הפיננסית בכללותה נובע ישירות ממאורעות 2008 בו קרס בנק ההשקעות האמריקני ה-Lehman Brothers? נראה כי קריסתו נתנה אותותיה אולם במקרה דנן - לא רק בכך מדובר. דוגמה מובהקת המחזקת את אי הבהירות השולטת בקרב המשקיעים, הם 2 הגופים הפיננסים Goldman Sachs ו-Citigroup אשר הגדילו את החזקותיהם וחשיפתם לבנקים צרפתים בפרט ואירופיים בכלל במחצית הראשונה של השנה (לפני תחילת החששות מפני משבר חוב באירופה).
ל- Citigroup ישנה חשיפה גם למדינות ה-PIIGS (פורטוגל, איטליה, אירלנד, יוון וספרד) הנמצאות בלב ליבו של משבר החוב העלול להתפשט באירופה כולה. בשיחת הוועידה שהתקיימה מול נציגי הקבוצה, נמנעו נציגיה מלספק תשובות ברורות לאנליסטים בגין גודל החשיפה והיקפה. דבר שהותיר את חוסר הוודאות הגדולה על כנה והעמיק את החשש מפני קריסה נוספת של המערכת הבנקאית. כל אלו וודאי שאינם תורמים לתחושת יציבות וביטחון בקרב המשקיעים. נראה כי הוולטיליות לא תיעלם בטווח הקרוב, ותמשיך להוביל את המגמה בבורסות השונות.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.