הירידות חזרו לשווקים מעבר לים

התנודתיות בשוקי ההון לא נותנת מנוח למשקיעים. לאחר מספר ימים של ירידות התחילה הרגשה שהפאניקה בדרכה לסיום, אך בסופו של יום המסחר האדום חזר לשלוט במסכי המניות
עינת לפידות |

השווקים באירופה

לאחר יום המסחר הקודם, בו נראו עליות שערים קלות לאחר ימים ארוכים של ירידות שערים - חזרו המניות האירופאיות למגמה שלילית. נראה כי המשקיעים חזרו להתמקד במשבר החוב האירופי, וגם הפעם החליטו "להיפטר" מהחזקותיהם במניות הבנקים השונים.

החשש המכרסם בהם, המשיך להתעצם על רקע התפשטותו של משבר החוב האירופי למדינות נוספות ביבשת, כאשר הפעם, הגיע תורה של צרפת להיות בכותרות. הפער בין פרמיית הסיכון שדורשים המשקיעים בגין האג"ח הצרפתי ל-10 שנים לעומת האג"ח הגרמני ל-10 שנים טיפס, עלה והגיע ל-90 נקודות בסיס לעומת הממוצע לשנת 2010 שעמד על 33 נקודות. זאת כאמור על אף ש-2 המדינות עדיין מחזיקות בדירוג המושלם AAA.

נראה כי התחזית שצרפת תלך בעקבותיה של ארה"ב, ותאבד את דירוג ה-AAA שלה מתחילה לקרום עור וגידים ואינה נראית מנותקת מהמציאות כפי שנראתה קודם לכן (לפחות בעיני המשקיעים). נראה כי אמון המשקיעים בכלכלת מדינות הגוש האירופי הגיע לשפל חדש, משום שמלבד האג"ח הגרמני, (המסתמן בעיניהם כבעל סיכון נמוך), פרמיות הסיכון הנדרשות על ידם בגין רכישת אג"ח של מדינות אחרות (כגון צרפת) ממשיכות לטפס והתשואות נוסקות מעלה.

כתגובה מניית הבנק הצרפתי Societe Generale צנחה ב-15% ורשמה את הירידה הגדולה ביותר מאז שיא משבר הסאב - פריים באוקטובר 2008. גם שאר המדדים האירופאים רשמו ירידות שערים. המדד הבריטי FTSE 100 רשם ירידה של 3.05% נוספים, בעוד גם בבורסה הבריטית, מניות הבנקים הן ש"משכו" את המדד כלפי מטה.

מניית Barclays צנחה ב-8.69% נוספים, מניית Lloyds רשמה ירידה של 4% ואילו מניית Royal Bank Of Scotland נחלשה ב-7.33%. המדד הבריטי רשם ירידה של 18% מאז הגיע לשיאו לשנה זו, בפברואר. מדד ה-DAX הגרמני נחלש ב-5.13%, בעוד מניית הבנק הגרמני Deutsche Bank נחלשה ב-4.92%.

במקביל, ממשיך הבנק המרכזי האירופי (ECB) לרכוש את אג"ח המדינות הנמצאות בסיכון (איטליה וספרד), ובפעם הראשונה מאז דצמבר 2010, הגיעה תשואתו של האג"ח הספרדי לפחות מ-5%. במידה ומשבר אמון המשקיעים ביכולת החזר החוב של מדינות הגוש יעמיק ויחריף, לא מן הנמנע כי צעדו הבא של ה-ECB יהיה רכישת אג"ח של מדינות אירופיות נוספות (כדוגמת צרפת).

השווקים בארה"ב

לאחר יום המסחר הקודם, הננעל בעליות שערים, חזרו המסכים לצבע האדום ששלט בהם בתקופה האחרונה. אף על פי הורדת הדירוג ההיסטורית, לא נראה כי המשקיעים איבדו את אמונם ביכולתה של המעצמה להחזיר חובותיה. ההוכחה לכך נראתה בבירור לאחר הנפקת ה-Treasuries ל-10 שנים. האג"ח האמריקני שעדיין מצטייר כנכס סולידי וחסר סיכון בעיני המשקיעים, לאור יכולתה של המעצמה להדפיס כסף נוסף על מנת לעמוד בהתחייבויותיה. ההנפקה "סבלה" מביקושי יתר והתשואה באג"ח הללו הגיעה לשפל חדש של 2.14%.

גם בהנפקת ה-Treasuries ל-3 שנים התמונה הייתה דומה. במקרה דנן, נרשמו ביקושי יתר, ותשואת האג"ח אף היא הגיעה לשפל חדש ועמדה של 0.5%. לעומת זאת, נראה כי החברות והתאגידים, המדורגים AAA כדוגמת Microsoft, ו-J&J (דירוג הגבוה מדירוגה של ארה"ב) הם דווקא אלו הסובלים מהורדת הדירוג ההיסטורית. נראה כי בעיני המשקיעים תמחורן של חברות אלו השתנה, וכעת נדרשת בגינן פרמיית סיכון גבוהה משנדרשה בעבר.

בשוק האמריקני המניות שהובילו את המגמה השלילית היו מניות הפיננסים השונות. מניית Credit Suiss השוויצרית ירדה ב-4.95%, מניית JPMorgan נחלשה ב-5.58%, מניית Morgan Stanley רשמה ירידה של 9.67% ואילו מניית Bank Of America צנחה בעוד 10.92%. בכך למעשה השלימה ירידה של 49% לשנה קלנדארית זו. מדד ה-DOW JONES נחלש ב-4.62%, מדד ה-P&S 500 נפל ב-4.42% ואילו מדד הנאסד"ק רשם ירידה של 4.09%.

הכותב, עינת לפידות, מנהלת השקעות יובנק ניהול נכסים פיננסיים בע"מ

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה