סקירת שוקי חו"ל - 03.08.11
השווקים באירופה
יום המסחר השני לשבוע זה הסתיים אף הוא במגמה שלילית. גם הפעם ה"אשמה" נעוצה בנתוני הכלכלה האמריקנית. אתמול פורסמו נתוני מדד ההוצאות הפרטיות (consumer spending) שירד בחודש יוני האחרון זו הפעם הראשונה מזה כשנתיים (נחלש ב-0.2% לאחר שעלה ב-0.1% בחודש הקודם).
זאת כאמור בניגוד לציפיות האנליסטים שצפו צמיחה של כ-0.1%. היעדר משרות פנויות בשילוב עם השכר הריאלי שמתקשה לעמוד בקצב האינפלציה, מעלים את הסיכון בירידה נוספת במדד ההוצאות הפרטיות, המהווה כ- 70% מכלכלת העולם כולו.
הנתונים החלשים מהיבשת הצפונית, העמיקו את חששם של המשקיעים כי כלכלת ארה"ב אכן דורכת במקום, ורחוקה מלהתאושש מהמשבר העולמי הגדול בשנת 2008. כתגובה - המדדים האירופאים צנחו.
המניות הבריטיות המשיכו במגמה השלילית גם ביום מסחר זה (זה היום השלישי ברציפות), והמדד הבריטי- FTSE 100 נחלש בשיעור של 0.97%. מניית Barclays - הבנק השני בגודלו בבריטניה, ירדה בשיעור של 0.12%, לאחר פרסום הדו"חות הרבעוניים.
לפי הנתונים, הרווחים למחצית הראשונה של שנת 2011 ירדו ב-38%, והרווחים צנחו ל-1.5 מיליארד פאונד (לעומת 2.43 מיליארד פאונד אשתקד). המניה נחלשה בשיעור מתון יחסית, וזאת לאור העובדה כי האנליסטים צפו ירידות גבוהות יותר ברווחים ביחס לשנה הקודמת (לפי התחזיות, צפו הכנסות של 1.29 מיליארד פאונד).
בנתוני הרווח לפני מס שהציג הבנק, חלה ירידה של כ-9% ל-2.31 מיליארד פאונד, מהם כ-1 מיליארד פאונד נועדו לפיצוי לקוחות עתידיים כחלק מביטוח המשכנתאות במידה ויצטרכו לעשות כן (הביטוח למעשה מכסה תשלומים בכרטיסי אשראי, ומקרים של חולי ואבטלה), נתון המראה את חששה העמוק של המערכת הבנקאית כולה בנוגע למצב האבטלה העולמי.
נוסף על כך, הצהירה הנהלת הבנק כי בכוונתה להצטרף לעמיתיה (HSBC, UBS, CREDIT SUISSE) ולקצץ כ-3,000 משרות עד לסוף השנה הנוכחית (לאחר שקיצצה כבר כ-1,400 משרות בשנה זו) וזאת על מנת להגדיל את שיעור הרווחיות של הבנק.
גם ב- Royal Bank Of Scotland הודיעו כי בכוונתם לקצץ 170 משרות עד לסוף יוני 2012. המנייה נחלשה בשיעור של 2.23%. מניית בנק המשכנתאות Lloyds ירדה בשיעור של 3.02%. בנווסף לכך, המניות הגרמניות המשיכו במגמה השלילית (מזה 5 ימי המסחר האחרונים) ומדד ה-DAX הגרמני רשם גם אתמול ירידות שערים ונחלש ב- 2.25%. מניית Deutsche Bank נחלשה ב- 3%.
השווקים בארה"ב
הפסימיות וירידות השערים ממשיכות לשלוט בבורסה האמריקנית. בצל ההודעה על העלאת תקרת החוב (ההצבעה התקיימה בסנאט ובקונגרס, והתכנית אושרה באופן רשמי) גם ביום המסחר השני לשבוע זה נמשכו הירידות. זאת לאור פרסום נתוני מדד הצרכנות הפרטית, שרשם ירידה במקום צמיחה לה ציפו האנליסטים ברחבי העולם כולו.
המשקיעים שבחרו להשקיע את כספם ב-Treasuries האמריקניות בחודש יולי האחרון, רשמו רווחי הון הגבוהים מהשקעה באג"ח אלו בכל חודש אחר, וזאת על רקע "בריחתם" של המשקיעים משוק המניות להשקעות "בטוחות" ו"סולידיות" שכאלה.
מסוכנות הדירוג "מודיס" נמסר כי העננה המרחפת מעל ראשה של המעצמה האמריקנית רחוקה מלהיעלם, ובאם הממשל יכשל בניסיונות קיצוץ התקציב, והכלכלה האמריקנית תמשיך להשתרך מאחור ולפרסם נתוני צמיחה חלשים, הורדת דירוג הינה בהחלט אופציה רציונאלית.
הורדת דירוג שכזו, מלבד לגרור תגובת שרשרת חריפה בעולם כולו שעלולה להוביל למשבר עולמי נוסף, תזניק את תשואות ה-Treasuries ובכך למעשה תעמיק את הגירעון האמריקאי בכ-100 מיליארד דולר בשנה.
המדדים המובילים המשיכו להיחלש - מדד ה-DOW JONES ירד ב-2.19% (מניית Bank Of America רשמה אתמול ירידה של 3.26% ואילו מניית JPMorgan נחלשה בשיעור של 1.48%). מדד ה-P&S 500 ירד זה היום השביעי ברציפות ב-2.56% ואילו מדד הנאסד"ק נחלש בשיעור של 2.75%.