האסטרטגיה של טרישה: הידוק פיסקלי קודם לכל, אחר כך נחשוב על צמיחה

נשיא הבנק המרכזי באירופה, ז'אן קלוד טרישה, חושש מפני כניסה לעוד עשור אבוד. להערכתו, מהלכי התמיכה של אובמה מסכנים את הכלכלה
לירוי פרי |

לכולנו ברור כי קיים חוסר יציבות כלכלי גלובלי, אך לא לכולם ברור כיצד צריך להתמודד על מנת לייצב את הכלכלה. בניגוד לנשיא ארה"ב, ברק אובמה, שפועל לתמרוץ הכלכלה, נשיא הבנק המרכזי באירופה דווקא חושב אחרת. להערכתו הדרך הנכונה ביותר הינה לשים את הדגש על קיצוץ פיסקלי ולאו דווקא על מהלכי תמיכה מצד בנקים וממשלות.

"אם ממשלות העולם לא יפעלו להפחתת החוב הריבוני שנוצר כתוצאה מהמשבר האחרון, אנו צפויים להיכנס לעוד עשור אבוד של האטה משמעותית בכלכלה", כך אמר נשיא הבנק המרכזי האירופי, ז'אן קלוד טרישה בועידת הפסגה שנערכה אמש בארה"ב. נגיד הפדרל רזרב, בן ברננקי, זימן כ-40 נשיאי בנקים שונים מכל רחבי העולם וכן בנקאים בכירים על מנת לקחת חלק בועידה שנערכה אמש בעיר ג'קסון הול שבמדינת וויאומינג.

טרישה הוסיף כי "האתגר האמיתי הוא ברמת המאקרו, עלינו לדאוג שלא נכנס לעוד 10 שנים של מיתון כלכלי. יש לפסול את האופציה של לחיות עם החוב ללא הגבלת זמן, שכן זו לא הדרך להביא להתאוששות. בהתחשב בגודל החוב הציבורי, קובעי המדיניות חייבים לשתף פעולה ולדאוג לקיצוץ פיסקלי."

לאחרונה העריכו חברי הבית הלבן בארה"ב כי הגרעון התקציבי יגיע לשיא של 1.5 טריליון דולר עד סוף 2010, כ-10% מהתמ"ג של ארה"ב. טרישה, אשר מתנגד באופן עקרוני להתמקדותו של אובמה במהלכי תמיכה כלכליים, סבור כי אין במהלכי הקיצוץ הפיסקלי על מנת לסכן עוד יותר את הכלכלה העולמית", כפי שרבים סבורים.

טרישה ציין כי מספר כלכלנים ומנהיגים סבורים כי האצת קצב הצריכה והגדלת הגרעונות הם אלו שימריצו את הפעילות הכלכלית, דווקא בזמנים של מיתון. להערכתו של טרישה "אימוץ התפיסה הזאת מסוכן עבור הכלכלה העולמית. חוב ציבורי גבוה והעדר תכנית פעולה ברורה למחיקתו עשויים ליצור חוסר וודאות בקרב משקי הבית ובעלי העסקים."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה