
למרות הלחימה - תעשיית המזון הישראלית סיפקה מעל 90% מהתצרוכת
דו"ח איגוד המזון חושף: מפעלים מכל הארץ שמרו על רציפות אספקה גם תחת אש, וקוראים לממשלה להכיר בתעשייה כמשאב אסטרטגי ולתגבר את מנגנוני ביטחון המזון
תחת אש ובזמן שצה"ל נדרש למבצע מהמורכבים שידעה ישראל בעשור האחרון, תעשיית המזון המקומית הצליחה להוכיח שהיא לא פחות חשובה מהחזית. הנתונים שפורסמו חושפים עד כמה התעשייה עמדה במשימה ושמרה על תפקוד כמעט מלא גם ברגעים הקשים ביותר.
בתום מבצע
"עם כלביא", איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים חושף נתונים בנוגע לאספקת המזון בישראל ולשמירה על הרציפות התפקודית של תעשיית המזון במהלך המבצע. המבצע, שהיווה את אחד מאתגרי הביטחון המשמעותיים ביותר שידעה מדינת ישראל בשנים האחרונות, הדגיש את חשיבותה הקריטית של תעשיית
המזון המקומית להבטחת ביטחון המזון לאזרחי ישראל.
במהלך מבצע "עם כלביא" שמרו מפעלי המזון הישראלים, קטנים כגדולים על שיעור אספקת מזון של למעלה מ-90% מהתצרוכת בשגרה, למעט חוסר נקודתי שנרשם ביום פתיחת המבצע (13.6). אספקת המזון הסדירה
הובטחה בכל רחבי הארץ, לרבות אזורים תחת אש, זאת הודות למאמץ משולב של אלפי עובדים, מנהלים ותשתיות ייצור הפרוסות מצפון ועד דרום.
על פי הנתונים, מפעלי המזון החברים באיגוד האחראים ליותר מ-85% מהייצור המקומי של מזון המשיכו לפעול לאורך
כל ימי הלחימה, תוך שמירה על תפוקות גבוהות ורציפות אספקה. למרות גיוס נרחב של אנשי מילואים, הצורך להמשך עבודה תחת התראות, אזעקות וטילים וחסמים רגולטוריים שונים, כ-80% מהעובדים במפעלי המזון החיוניים וכ-65% במפעלי מזון האחרים התייצבו לעבודתם והמשיכו לייצר מוצרי
מזון לאזרחי ישראל גם במהלך המבצע.
הרציפות התפקודית נשמרה על אף אתגרים אדירים שכללו גיוס משאיות לצרכי צה"ל, מחסור בחומרי גלם עקב צריכה מוגברת ותיעדוף כוחות הביטחון, צמצום אספקה שוטפת עקב הימנעות חברות ספנות ותעופה מהגעה לישראל, הצורך
במיגון לעובדים כתנאי להמשך הייצור ועוד.
באיגוד המזון מתריעים כי על אף עמידת התעשייה, פגיעה בתעשיית המזון הישראלית עלולה לפגוע בביטחון המזון לאזרחי ישראל בעתיד. לאור הממצאים, איגוד המזון קורא לממשלת ישראל לקדם את תוכנית משרד החקלאות
וביטחון המזון אשר הוצגה ערב המבצע וכוללת יעד לייצור מקומי של לפחות 75% מהמזון הארוז בישראל ו-85% מזון המבוסס על תוצרת חקלאית, הרחבת מדיניות מלאי החירום כך שתכלול גם חומרי גלם לתעשיית המזון והקמת מנגנון ממשלתי אחד שירכז את תחום ביטחון המזון בישראל.
אביב חצבני, מנהל איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים: "גם תחת אש ובמצב של מחסור חמור בתשתיות וכוח אדם, תעשיית המזון הישראלית עמדה במשימה וסיפקה באופן רציף מזון לכלל אזרחי ישראל. הנתונים מדברים בעד עצמם, תעשיית המזון הישראלית היא משאב אסטרטגי
שיש להבטיח את קיומו וחוסנו. רק תעשיית מזון מקומית חזקה, יציבה ומבוזרת, תבטיח את ביטחון המזון של אזרחי ישראל בשגרה וביתר שאת במצבי חירום".