השקל ללא מעצורים: הדולר נפל השבוע ב-3% והאירו צנח ב-4.5%
הדולר המשיך גם היום במסע ההיחלשות שלו מול השקל ונסחר כבר בקידומת של 3.23 שקלים לאחר שאתמול נפרצה רמת 3.26 השקלים. המטבע האמריקני התחזק למול עמיתו הישראלי למרות שבעולם הוא נסחר השבוע בעליות למול המטבעות המובילים בעולם בשל הנתונים הטובים שפורסמו בארה"ב.
נתוני מכירות המוצרים בני הקיימא ונתוני הצמיחה המעודכנים ברבעון הראשון שפורסמו ביומיים האחרונים בארה"ב שפכו אור חיובי על מצבה של הכלכלה האמריקנית והסיטו הצידה את החששות מפני מיתון חמור שיפקדו את הכלכלה הגדולה בעולם. נתונים אלו הביאו את הדולר להתחזק בעולם, כאשר המטבע האמריקני נסחר היום סביב 1.549 דולר לאירו. רק לפני מספר שבועות ניצב הדולר על סף רמה של 1.6 ד' לאירו. הנתונים החיוביים בארה"ב מגבירים את ההערכות בשוק כי ריבית ה'פד' תעלה ב-0.25% עד סוף חודש אוקטובר, מה שתורם להתחזקות הדולר.
אולם אצלנו בישראל, כאמור, הסיפור הפוך לגמרי. מאז פרסום נתוני האינפלציה לחודש אפריל ב-15 במאי, בשוק הבינו כי האינפלציה בישראל משתוללת (4.7% בשנה האחרונה) ולפיכך העלאות ריבית הן דבר בלתי נמנע. בנק ישראל אכן העלה את הריבית ביום שני ב-0.25% ל-3.5%, מה שהרחיב עוד יותר את פער הריביות בין ישראל לארה"ב ותמך בשקל.
השבוע נפל הדולר מול השקל לשפל שלא נראה מאז נובמבר 1996, תוך שהוא שובר מטה את רמת 3.3 השקלים בסערה. סוחרים בשוק אמרו השבוע ל-Bizportal, כי כניסתו של השקל למערכת הסליקה הבינלאומית (ה-CLS) גרמה לגופים זרים לחזק את פוזיציות השורט על הדולר-שקל, מה שמוסיף לחץ על המטבע האמריקני. בנוסף, נמסר, כי פקודות שורט רבות על הדולר-שקל מוקמו באזור 3.26 שקלים ומשנפרצה רמה זו אתמול נכנסו הפקודות לתוקף ולכן היחלשות הדולר מתרחשת בקצב מהיר ומנוגדת למגמה בעולם.
הדולר איבד היום 0.89% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.233 שקלים. האירו היציג השיל 1.36% ל-5.0048 שקלים. בסיכום שבועי, הדולר נחלש ב-3% והאירו נפל 4.5% מול השקל.
בנק הפועלים: פער הריביות ימשיך לתמוך בשקל
"השקל מקבל תמיכה משילוב של מספר גורמים: פרסום נתוני צמיחה גבוהים מהצפוי לרבעון הראשון בישראל, העלאת הריבית השקלית על ידי בנק ישראל והציפיות להעלאות נוספות בחודשים הקרובים, וכן הצטרפות השקל למערכת סליקה בינלאומית. פער הריביות בין השקל והדולר התרחב השבוע להיקף של 1.5%", מוסרים כלכלני בנק הפועלים.
הכלכלנים מדגישים כי הרמה הנמוכה של הדולר מול השקל מקשה על חיזוי כיוונו יותר מתמיד, אולם הם סבורים כי "המסחר בדולר בשוק המט"ח הישראלי יושפע גם בתקופה הקרובה מהתפתחות המסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם".
מצד אחד, הכלכלנים אינם פוסלים התערבות נוספת של בנק ישראל בשוק המט"ח על מנת למנוע את הידרדרות הדולר, אולם מצד שני הם סבורים כי הריבית בישראל תמשיך לעלות, מה שימשיך לחזק את השקל.
נראה ששני גורמים משפיעים על השקל בכיוונים מנוגדים", אומרים הכלכלנים. "מחד, השקל כיום חזק יותר מהרמה שבה החליט בנק ישראל להתערב במסחר בעבר ובעקבות זאת, גוברות ההערכות כי צעדים נוספים ייתכנו בקרוב. מאידך, פער הריביות בין השקל והדולר צפוי להתרחב בהמשך ולספק לשקל תמיכה נוספת".
בנק לאומי: התחזקות הדולר בעולם תבוא לידי ביטוי גם מול השקל
"בתחילת השבוע צורפה ישראל באופן רשמי למערכת ה-CLS שהינה מערכת סליקה בינ"ל המאפשרת לסלוק עסקאות המרה בין השקל לבין 17 מטבעות אחרים", מזכירים כלכלני בנק לאומי. "השימוש במערכת יוריד באופן משמעותי את סיכון הסליקה הכרוך בעסקאות המרה מטבעית מה שעשוי להקל על המסחר הבין-בנקאי במט"ח בארץ ובכך לעודד גופים זרים נוספים לסחור במטבע הישראלי. שינוי זה גם יגדיל את מספר הגופים בחו"ל (כגון: בנקים, משרדי ממשלה, בתי השקעות וחלפנים פרטיים) שיחליפו שקלים למטבעות זרים, ועשוי להוריד את מרווחי התיווך שאותם גופים גובים מלקוחות ישראלים עבור ההמרה".
גם כלכלני לאומי סבורים כי העלאת הריבית בישראל תמשיך לתמוך בשקל ותביא להידרדרות נוספת של הדולר, אולם בסופו של דבר, הם מאמינים, כי "מיצוי מגמת הפחתות הריבית בארה"ב ושינוי כיוון בכלכלה האמריקנית יביאו להתחזקותו של הדולר בעולם, דבר שיבוא לידי ביטוי גם מול השקל".