הבועה הסינית פוקעת: בעקבות צלילה של 40% מאוקטובר - המשקיעים קוראים לממשל להתערב

פרופסור לכלכלה בסין: "ממשלת ארה"ב מתערבת כדי להרים את השווקים הפיננסים, למה סין לא יכולה?"
עדי בן ישראל |

בשנה האחרונה דובר רבות על הבועה שהתפתחה בבורסה הסינית, כאשר העם הסיני נהר למניות. סטודנטים ניתבו את חסכונותיהם לבורסה על מנת לממן את הלימודים, עקרות בית החלו לשחק במניות ומספר חשבונות ההשקעות שנפתח בכל יום הלך וגדל. כלכלנים במערב הזהירו מהתנפצות הבועה, כלכלנים במזרח דיברו על הפלא הסיני, ובסופו של דבר, בחודש אוקטובר, החלה הנפילה.

מאוקטובר האחרון נפלה הבורסה בסין בכ-40%. כעת, קוראים המשקיעים ורשויות הפיננסים לממשל הסיני להתערב ולהרים את הבורסה החבוטה. הסינים רגילים שהממשל שלהם מתערב בכל, ובנוסף הם מביטים לעבר ארה"ב, שם מתערב הפדרל ריזרב בנעשה בשווקים על מנת למנוע קריסה של השווקים הפיננסים.

"ממשלת ארה"ב מתערבת כדי להרים את השווקים הפיננסים, למה סין לא יכולה?", שואל זו זיוניאן, פרופסור לכלכלה בבית הספר למנהל עסקים אסיה-אירופה. הרשויות הפיננסיות בסין נקטו עד כ בצעדים קטנים כדי לאפשר זרימה נוחה יותר של כסף לבורסה, אולם הדבר לא עצר את הגלישה. הממשל עצמו מסרב לעת עתה להתערב ולנקוט בצעדים משמעותיים יותר.

מדוע הממשל הסיני עומד מנגד ולא נוקט בשום פעולה? ראשית, הממשל עסוק כעת בבעיה חמורה יותר, מנקודת מבטו, והיא האינפלציה הלוהטת. בנוסף, ישנה מחלוקת בין הזרועות הפיננסיות השונות של הממשל באשר לדרך הנכונה לטפל בהתרסקות בשוק המניות.

אחת ההצעות המועלות כיום בידי המשקיעים היא להוריד בחזרה את שיעור המס המוטל על סוחרים בבורסה. שר האוצר הסיני העלה במפתיע את שיעו המס ל-3% מ-1.5% בחודש מאי, וכעת ישנן קריאות להוריד את המס על מנת לעודד את המשקיעים לחזור. אולם נכון לעכשיו, אין בכוונתו של שר האוצר להתערב.

עם זאת, ישנם קולות שגורסים כי הבעיה היא לא שיעור המס או הנזילות, כי אם המכפילים הגבוהים ששררו בבורסה. ערב הנפילה, עמד מכפיל הרווח הממוצע במדד ה-CSI על יותר מ-40, כאשר באותה תקופה המניות במדד ה-S&P500 בארה"ב נסחרו במכפיל נמוך מ-20.

"הבעיה בשוק הסיני היא לא הנזילות, אלא המכפילים", אומר זו. "גם אם נכניס יותר קרנות לשוק, זה לא יפתור את הבעיות הפנדומנטליות".

ההערכה הרווחת כיום בסין היא כי הממשל ימשיך במאמציו לקרר את האינפלציה, אשר הגיעה לרמה של 8.7% בפברואר. הבנק המרכזי בסין העלה את הריבית 6 פעמים בשנה האחרונה לרמה של 7.47% - שיא של 9 שנים. בסביבת ריביות עולה, מכפילים לא זולים ואינפלציה משתוללת, ספק אם הממשל הסיני יתערב בנעשה בבורסה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה