מחפשים עיוותי מחירים? המספרים שלא יאומנו
משבר הנזילות שפקד את השווקים הפיננסים גבה קורבנות רבים וביניהם תאגידי ענק פיננסים כשמקרה הקיצון הוא בר סטרנס. כיום מסתבר כי בין הנפגעים ממשבר הנזילות ניתן למנות גם את שוק האג"ח הקונצרני בישראל.
אומנם מקובל לחשוב כי המשק הישראלי חשוף בצורה מינורית למשבר בשווקי הנדל"ן והפיננסים העולמיים, אולם שוק האג"ח הקונצרני בישראל נפגע ממשבר נזילות בהגדרתו הבסיסית ביותר.
בתשעת החודשים האחרונים, סבל שוק האג"ח הקונצרני משני גלי פדיונות מסיבים ביותר בקרנות המשקיעות באג"ח זה. הגל הראשון היה בחודש אוגוסט 2007, ובמהלך החודש נפדו כ-10% מסך נכסי הקרנות המשקיעות באג"ח קונצרני, פדיונות אלו הביאו לנפילות חזקות במחירי האג"ח ובנוסף ולא פחות חשוב, חיסלו את הנזילות ששמרו קרנות הנאמנות . עקב כך הגל השני שהגיע במרץ 2008, ולפי הערכות היום גם בגל זה נפדו כ-10% מסך הקרנות המשקיעות באג"ח קונצרני, חייבו את הקרנות למכירה במחירי חיסול של האג"ח שבידיהם.
עיקר המכה הורגשה בקרב האג"ח הלא מדורגות והמדורגות נמוך (A-), כיום כשאנו בודקים את שוק האג"ח הקונצרני, נמצא כי מתוך 570 אג"ח סטרייט והמירים, 169 סדרות אג"ח נסחרות בתשואה של מעל ל 10% צמוד מדד.
בנוסף להם 90 סדרות נסחרות בתשואות של 7%-10% צמוד מדד, המסקנה היא שכ-45% מסך סדרות האג"ח הקונצרני בישראל נסחרות בתשואה של אג"ח זבל או קרוב לכך! האם באמת המשק בישראל עומד לקרוס? לדעתי לא.
נתון זה משקף רף חששות ופחדים של משקיעים, מהגבוהים שנחזו בבורסה בישראל ב-20 שנה האחרונות או בקיצור, היסטריה המונית.
שימו לב מה קורה באג"ח המדינה, התשואות באג"ח אלו נמצאות קרוב למחירי שפל היסטורי של 2%-2.5% לטווח של 3-4 שנים (בדומה לאורך חיי אג"ח הקונצרניות). לא סביר להניח שבמשק שנכנס לקריסה כפי שחזוי מהתשואות שמאפיינות את האג"ח הקונצרני, תשואות אג"ח המדינה ישקפו מצב של עסקים כרגיל במדינה, ואי פגיעה במשק כפי שצפוי מקריסה שכזו. הרי קריסה שכזו תביא לקיטון בהכנסות המדינה ממיסים, להגדלת הגרעון והרעה כוללת במצב המשק שאמור לדחוף את תשואות האג"ח הממשלתי למעלה כלומר הפסדי הון למחזיק בהם.
לכן מסקנתי היא ברורה, במצב בו הפגיעה במשק הישראלי לא תביא לקריסת המשק, הפער בתשואות של האג"ח הקונצרני לעומת האג"ח הממשלתי הינן תוצאה של עיוות, שנובע מהסיבות שציינתי, עיוות זה ייסגר בחודשים הקרובים ויאפשר למחזיקים באג"ח הקונצרני הנבחרים – כלומר עשרות חברות שונות שצריכות להיחבר בקפידה על סמך הכרות רבת שנים עימן ואם מנהליהן, בדיקת הדוחות הכספים, ומעקב צמוד אחר התפתחויות בחברות. מאג"ח אלו ניתן לבנות תיק השקעות שיש בו פיזור עצום ותשואה ממוצעת של למעלה מ 8% צמוד מדד.
מאת: מיכה צ'רניאק , מנכ"ל להבה ניהול תיקי השקעות