לאומי: התנודתיות צפויה להימשך; ירידות השערים שפקדו את המדדים לוו במחזורים גבוהים
כלכלני בנק לאומי מציינים בסקירתם השבועית את הארועים והגורמים אשר השפיעו על המסחר בבורסה התל אביבית בשבוע החולף ואת הארועים המרכזיים אשר צפויים להשפיע על המסחר בשבוע הקרוב.
כלכלני הבנק מתחילים את סקירתם בכך שהם מציינים, כי שבוע המסחר בשוק ההון המקומי התאפיין במגמה חיובית ברובו אך הסתיים בירידות שערים. הפחתת הריבית בארה"ב, באמצע השבוע, בשיעור של 0.25% בלבד אכזבה את המשקיעים, שחלקם ציפו להפחתה בשיעור גבוה יותר, וגררה את הבורסות מעבר לים לירידות שערים חדות. בארץ הפגינה הבורסה איתנות מול ירידות אלו כשמחזור המסחר היומי הממוצע עמד על כ-2 מיליארד שקל, מעט גבוה מן המחזור הממוצע שנרשם מתחילת השנה.
נייס וכיל
בין המניות שריכזו עניין השבוע מציינים בלאומי את נייס וכי"ל. נייס רשמה עלייה שבועית של כ-9.6% לאחר שבשבועות האחרונים איבדה חלק ניכר מערכה. הירידות שהתרחשו על רקע החששות לצמצום בהזמנות מוצריה ממגזר הפיננסים כתוצאה מהמשבר בו, התחלפו בעליות שערים, בין היתר, על רקע דיווח כי החברה תספק מערכת הקלטה לבנק גדול באסיה. כי"ל שרשמה עליות חדות מתחילת השנה, בלטה על רקע המלצת קנייה שקיבלה מאת בנק ההשקעות סיטי. זו שלחה את המניה לעליות שערים וכעת היא נסחרת ברמת שיא חדשה.
סיכומי הבורסה לחודש נובמבר
הבורסה פרסמה השבוע סיכום לחודש נובמבר בשוק המקומי. מהסיכום עולה כי ירידות השערים שפקדו את המדדים המקומיים לוו במחזורי מסחר גבוהים, זאת לצד מחזור השיא שנרשם במניות ביום פקיעת האופציות על המעו"ף בהיקף של כ- 5.3 מיליארד שקל (יום זה נחתם דווקא בעליות). עוד עולה כי הפעילות הערה בשוק מוצרי המדדים התגברה בנובמבר, במהלכו הונפקו 32 סדרות של תעודות סל והמחזור היומי במוצרי המדדים היווה כ-24% ממחזור המסחר במניות. במהלך נובמבר נרשמו פדיונות של כ-550 מיליון שקל נטו בקרנות המנייתיות ובסה"כ מתחילת השנה נרשמו פדיונות של כ- 1.9 מיליארד שקל בקרנות אלה.
מסיכום פעילות המשק במט"ח בחודש נובמבר עולה כי תושבי חוץ הקטינו את השקעתם במניות בבורסה בת"א בהיקף של כ- 280 מיליון דולר. נציין כי פדיונות אלו תחילתם על רקע ירידות השערים, אך גם הם תרמו להמשך המגמה השלילית.
הרכב המדדים בבורסה
עם סגירת המסחר אתמול (יום ה') נסגרה גם הרשימה לכניסת וליציאת מניות מן המדדים שהרכבם יעודכן בראשית ינואר 2008. לקראת העדכון ביצעו לאחרונה חברות רבות שינויים בהונן הצף על מנת לעמוד בשיעור אחזקות ציבור מינימלי של 25%. כך ביצעה השבוע חברת הפניקס הנפקת מניות על מנת להישאר במדד ת"א 75 וחברת הכשרת הישוב, הנסחרת כיום במדד היתר 50, מכרה מניות על מנת לעמוד בקריטריון וככל הנראה תיכנס למדד ת"א 75 בזכות שוויה הגבוה. בעקבות השינוי מדד המעו"ף, המונה כיום 26 מניות בעקבות כניסתה של סלקום במסגרת הרישום הכפול ביולי השנה, צפוי המדד לשוב למידותיו הרגילות, היינו, 25 מניות. כך צפויה מניית הראל להיפרד מן המדד ולהשאיר את כלל ביטוח כנציגה היחידה של הסקטור.
קרן המטבע הבינלאומית
קרן המטבע הבינלאומית פרסמה השבוע את הודעת הסיכום שלה מביקורה בארץ. הקרן שיבחה את ביצועי הכלכלה הישראלית בשנים האחרונות והדגישה כי יש להמשיך לשמור על מדיניות אחראית, בפרט בנושא הקטנת החוב הלאומי. מהדו"ח עולה כי ההתנהלות המוניטרית בשנים האחרונות הייתה נכונה וכי על מנת לשמור על רמת אינפלציה בטווח היעד הממשלתי, יידרשו העלאות ריבית נוספות. באשר לעתיד מעריכים בקרן כי הפעילות הכלכלית תמשיך להיות חזקה, אם כי קצב הצמיחה יואט בהשוואה לשנים האחרונות וחוזים כי זה יעמוד על כ- 4% בשנת 2008.
תחזיות UBS
בנק ההשקעות UBS פרסם גם הוא תחזית ל- 2008, לפיה שיעור הצמיחה במשק יגיע ל- 4.2% לעומת תחזית קודמת לצמיחה של 4.5%. בין הסיבות העיקריות להורדת התחזית מציינים ב- UBS את תלותו הרבה של המשק המקומי בזה האמריקאי שסובל מהאטה. נציין כי בבנק ישראל מעריכים שיעור צמיחה של 4.4% בשנת 2008 או שיעור של 3.6% במידה והמשק האמריקאי יגלוש למיתון שישתקף בהאטה משמעותית בסחר העולמי.
מבט לעתיד
להערכת כלכלני בנק לאומי, בשל משבר האשראי שפקד את העולם וצפוי להשפיע על ביצועי הפירמות ובשל מחירי השיא של חומרי הגלם, צפויה התנודתיות להמשך והמסחר בשוק המקומי יושפע בעיקר מן המגמה מעבר לים. בתוך כך אנו ממליצים על התמקדות בהחזקת מניות ערך של חברות יציבות ובעלות מדיניות חלוקת דיבידנד וכן על רכישת הגנות מתאימות.