UBS: קצב הצמיחה בישראל יאט ב-2008; השקל יתחזק מול הדולר
קצב הצמיחה בישראל ממשיך להפתיע את הכלכלנים, וההתרחבות הכלכלית של המשק המקומי ברבעון השלישי עמדה על 6.4% במונחים שנתיים. מתחילת השנה עומד קצב הצמיחה של המשק הישראלי על 5.4%. מנוע הצמיחה העיקרי של המשק בשנות הגאות האחרונות, הביקושים לתוצר מבית עברו ליטול את השרביט.
הצריכה הפרטית עלתה מתחילת השנה ב-7%, ואילו ההשקעות של המשק זינקו מתחילת השנה ב-13.6%. צמיחת ענף הייצוא עומדת על 9.3% מתחילת השנה, אולם בהשפעת התחזקות הביקושים המקומיים עלה גם מרכיב הייבוא בשיעור חד יותר – 13.2%. לגורם זה השפעה שלילית על המשק מאחר והוא עלול להביא ללחץ על החשבון השוטף.
בהינתן הביצועים של המשק הישראלי עבור שלושת הרבעונים הראשונים, הצפי ב-UBS, הוא כי קצב הצמיחה ב-2007 יתסכם ב-5.2%, שלא על פי ההערכות המוקדמות לקצב צמיחה של 4.8% בלבד.
יחד עם זאת, הכלכלנים ב- UBS, מעריכים כי קצב הצמיחה בשנה הבאה צפוי להתמתן, כאשר המשקל של הביקושים המקומיים יגדל. מאחר וארה"ב מקבלת משקל של 37% מסך הייצוא הישראלי, והרב ביותר בהשוואה לשאר השווקים המתעוררים. ההערכות בבנק השווצרי הן כי ההאטה בסקטור הבניה בארה"ב, עלולה לפגוע בייצוא הישראלי.
בתוך כך, בבנק הגדול באירופה רואים את המשמעת הפיסקאלית של המשק הישראלי מאוד בחיוב, הודות לשיפורים מבניים שיצאו לפועל בשנים האחרונות. בהמשך לגרעון של 0.9% במונחי תוצר ב-2006, שהיה נמוך משמעותית מהיעד של 3%. יעד הגרעון בשנת 2007 היה ברמה של 18.7 מיליארד שקל, או 2.9% מהתוצר.
הגידול בתקציב הביטחון שלאחר מלחמת לבנון השנייה גרם לחששות כי יהיה זה קשה, אך לא בלתי אפשרי לעמוד ביעד זה. ההתרחבות הכלכלית המהירה, לצד העלייה בהכנסות ממיסים על פי ההערכות ב- SBU, תביא את הגרעון המקומי לכ-0.5% אחוזי תוצר (עד נובמבר התסכם הגרעון בכ-7.66 מיליארד שקל).