המחוזי אישר: תים ומל"ם יתאחדו במיזוג של משולש הופכי
מתכנני העסקאות יכולים לנשום לרווחה. לאחר שורה של החלטות שונות בתחום דיני התאגידים וניירות ערך, שהתקבלו בעת האחרונה בבתי המשפט, והובילו להרמות גבה בשוק ההון, אישר היום בית המשפט את הפרקטיקה של רכישת חברות באמצעות מיזוג משולש הפכי. החלטת בית המשפט מתייחסת למיזוג בין תים מחשבים ומערכות בע"מ לבין מל"מ מערכות בע"מ, אשר צפוי ליצור את קבוצת ה – IT הגדולה בישראל. הטכניקה שאישר בית המשפט היא חדשנית וייחודית, שיובאה לשוק ההון הישראלי מארצות הברית, במסגרתה רוכשת חברה אחת את מלוא מניותיה של חברה אחרת, באמצעות הקמת חברה בת המתמזגת עם החברה האחרת, וזאת כתחליף לביצועה של הצעת רכש.
בשנים האחרונות, מספר לא מבוטל של הצעות רכש - נכשלו, בשל הרף הגבוה שנדרש לאישור (95%) רף זה, מקנה כוח סחיטה לבעל מניות קטן המתנגד לעסקה. אחד היתרונות בביצוע העסקה בדרך של מיזוג, הוא העובדה כי טכניקה זו אינה דורשת אישור רוב של 95% מבעלי המניות. ואולם, בחוק החברות קיימת עמימות בשאלה האם ניתן לבצע רכישה בדרך של מיזוג. מסיבה זו מתכנני עסקאות רבים בחרו שלא לקחת סיכון ופנו לדרך הצעת הרכש (שלעיתים נכשלה בשל רף האישור הגבוה). בעוד שאלה שבחרו לבצע מיזוג כתחליף להצעת רכש, נותרו בצל החשש כי ביום מן הימים יעלו טענות כנגד הדרך בה בוצעה העסקה.
בשנים האחרונות ראינו מספר עסקאות שבוצעו בדרך זו, ואף התקיים דיון משפט נרחב בשאלה באקדמיה. אולם שוק ההון כולו המתין להחלטה מחייבת של בית המשפט בסוגיה.
העסקה הגיעה עתה לפתחו של בית המשפט לאחר שבעל מניות מיעוט במלם מערכות, נפתלי שני (המחזיק ב- 2.4% במלם), פנה בבקשה לצו מניעה זמני כנגד המיזוג. זאת, לאחר שהעסקה אושרה ברוב מוחץ באסיפה הכללית של מלם. בבקשה טען, כי העסקה שבוצעה בדרך של מיזוג משולש הפכי אינה חוקית וכי נדרשה הצעת רכש מלאה על מנת לרכוש את כל המניות בחברה. בהחלטה תקדימית ומקיפה המנתחת את טכניקות הרכישה שיצר חוק החברות, דחתה היום השופטת מיכל אגמון-גונן את טענותיו וקבעה כי המיזוג והצעת הרכש הן חלופות לגיטימיות לביצוע עסקה של רכישת מניות, ומתכנני העסקאות רשאים לבחור באיזו מהן להשתמש. החלטת השופטת מייצגת גישה המצדדת בפיתוח שוק ההון והכשרת עסקאות: "אם לעסקה מסוימת יש נימוקים כלכליים, הרי שיש לאפשר אותה מבחינה משפטית. זהו הכלל וזו גם המטרה שעמדה בבסיסו של חוק החברות". את תים ומלמ ליוו בביצוע המיזוג ובבית המשפט עורכי הדין אברמי וול, ניצן סנדור, צפריר נגבי ועיינה סולן ממשרד פישר בכר חן וול אוריון ושות'.