בין חוף השרון לחוף אשקלון
בסוף השבוע שעבר הופיע בוועידת OutSourcing+07 של אנשים ומחשבים, נוריאל חטאב - מנכ"ל חברת אורי תוכנה, שמקום מושבה באשקלון. חטאב הציג בפני הנוכחים את המתודולוגיה שלו להצלחה במיקור חוץ, מתודולוגיה שהיא נכונה לגבי כל עסק בעולם: קנה בזול, תמכור ביוקר.
אורי תוכנה נוסדה בשנת 1995. שנתיים לפני כן עבר חטאב תאונת דרכים קשה, שכתוצאה ממנה נהרס לחלוטין כלי הרכב שלו והוא ספג פציעות קשות. התאונה אירעה חודשיים בלבד לפני חתונתו עם בחירת ליבו. חטאב הגיע למזלו לחתונה, למרות מצבו הקשה. ב-1999 החלו חטאב ושותפו, אילן דוידוביץ', לפתח מערכת בשם "בוחן דרך", אשר נועדה לתת מענה לבעיית אכיפת חוקי התנועה.
נוריאל התייצב אתמול בוועידה תחת הכובע של ספק מיקור חוץ, העיסוק העיקרי של החברה שבבעלותו. הוא הביא עמו שני מסרים, שעוררו הרבה מחשבות אצל המשתתפים, כמו גם לא מעט ספיקות. האחד: מיקור חוץ הוא סיפור של גולגלות. חטאב יודע היטב שיש מינוחים שונים לנושא, ויש לא מעט חברות, ביניהן גם הגדולות ביותר, שלא מוכנות להודות שהן עוסקות ב"גולגלות". חטאב הסתכל היישר בעיני הקהל המרותק, ואמר: "כולנו יודעים שהדבר המרכזי ביותר בכל פרויקט מיקור חוץ הוא כוח האדם".
כמה דקות לפני כן עמד על אותה הבמה בדיוק אבירם אייזנברג, מנכ"ל חברת אינגייט, וחבר ועדת ההיגוי של מועדון SD, ופירט את הפרשי עלויות השכר של כוח האדם בין ישראל למדינות העולם. נתונים דומים הציג בסוף היום דוד בסה, מנכ"ל סלע. חטאב, המודע היטב למגבלות של חברתו, שאינה נמנית על צמרת החברות הישראליות או אינה שייכת לענק בינלאומי, מוכיח שבים של כרישים, גם דגים קטנים יכולים לעשות גלים. לכן, אמר כי "אם הבעיה המרכזית של כל פרויקט מיקור חוץ היא עלות כוח האדם (עובדה שלפחות שני המרצים האחרים בכנס - עמוס אילון מ-EDS ודן רונן מנס טכנולוגיות,ממש לא הסכימו איתה), אני אתמודד במגרש הזה. כוח האדם שאציע יהיה זול יותר- בכל מקרה ובכל מקום". אבל, מיהר חטאב לאכזב אחדים באולם שרצו לשאול אם זה לא על חשבון העובדים, ואמר מיד: "הנוסחה שלנו אומרת שאנו מסוגלים להציע כוח אדם זול יותר בכל מקום בארץ, ומבלי שנפגע ברמת השכר של העובד".
חטאב אמר שהדרך שלו להתמודד עם עלויות השכר, היא ניצול פערי עלויות המחייה, המסים והשירותים שהוא מקבל באזור אשקלון, הזולים ב-14% מכל מקום אחר במרכז, לדבריו. כלומר שהוא נמנה על אלו שגילו את היתרונות שבהטבות שניתנות לעסקים באזורי הפריפריה, ואת הרווחים האלו הוא מעביר ללקוחות, קרי מציע להם פרויקטים בעלויות זולות יותר - לא מפני שהוא מנצל את עובדיו, אלא מפני שהוא משלם פחות על חשמל, מיסים ושכר דירה.
בשלב זה הגיע המסר השני - והחזק יותר - של חטאב, שנטמע חזק מאוד בקרב הקהל, "יש בישראל עוד מומחי IT - ולא רק באזור תל אביב והשרון. בוגרי מגמות מיחשוב והנדסה יש גם במכללות ומוסדות אקדמאים בדרום", הפציר. הבוגרים האלו, לדבריו, פחות מפונקים מחבריהם הצפוניים, והם מוכנים לעבוד גם בת"א והסביבה. הם מגיעים כשווי ערך לכל בוגר של רמת אביב ובר אילן, אמר, אבל דרישות השכר שלהם צנועות יותר. למה? עניין של חינוך, כנראה.
אם מסתכלים על המחירון שחילק חטאב בכניסה לוועידה, ההפתעה נעשית גדולה הרבה יותר. מדריך HD, למשל, עולה 12 דולר לשעה; טכנאי בעל שנה של ניסיון ורכב, עולה 17 דולר לשעה; וכך הלאה. מה שלא ברור היה מדבריו של חטאב, הוא כיצד, למרות העובדה שיש יתרונות לחיים בדרום, מרבית עובדיו הם מאזור המרכז?
אבל גם אם נתעלם לרגע מהבעייתיות הזו, עדיין עומדת לזכותו של חטאב העובדה שהוא אזר אומץ וכפה על עצמו ועל חבריו להנהלה להתמקם דווקא באשקלון. זה לא טריוויאלי. מכאן הוא מנסה לנגוס, ולו רק נגיסה קטנה, בשוק הענק הזה שנמצא פה - בין חדרה להרצליה.
נוריאל חטאב הוא חלק מהרבה מאוד יזמים וחברות שהחליטו לתת צ'אנס לאזורים שמחוץ למרכז, ולהקים שם מיזמי תוכנה בצורה זו או אחרת. יש לציין שבמיזמים האלו משקיעות דווקא החברות הגדולות, דוגמת נס (בבאר שבע), מטריקס (תלפיות), אינטל (בקריית גת) ועוד.
השורה התחתונה מיקור חוץ הוא כנראה לא רק מקור לפרויקטים עתירי טכנולוגיה ותשתיות, אלא מקור לעידוד התעסוקה בפריפריה, שמזמינה חברות וקבלני כוח אדם לפעול באזוריה ולנצל את הפרשי העלויות לטובת התחרות. טוב או רע ליהודים, זו שאלה של השקפה וגיאוגרפיה, מן הסתם. מה שבטוח הוא שאתמול למדנו שגם אשקלון ממוקמת על מפת מיקור החוץ חוצה חוף השרון.