הזווית של אזולאי: והפעם בורסה כברומטר? לא אצלנו
מי שאומר ששווקי ההון משקפים את מצב המשק, לא הביט על מסכי המסחר של הבורסה בת"א השבוע. לפי המסכים, נראה היה (למעט יום ראשון) שהמלחמה היא בכלל ביפן והראשונים להיפגע מהמלחמה הם האירופאים. הישראלים מצידם התגלו כעם הכי אופטימי בעולם, עם רעב גדול למניות ותשוקה לסיכון ואני מניח שרק המשך (לא עלינו) של המבצע, תשנה את טעמיו של המשקיע הישראלי.
מטבע הדברים, הנושאים שמילאו את הכותרות הכלכליות לפני כחודשיים, כמו הירידות בשווקי חו"ל, נעלמו. אולם דווקא בנקודת הזמן הנוכחית אני סבור שיש מקום לתת בהם הצצה מחודשת.
חששם הגדול של המשקיעים בעולם ובארה"ב, בפרט בחודשים הראשונים של השנה, היה מפני חריגה אינפלציונית שתלווה בהעלאות ריבית נוספות. בעקבות זאת רשמו מדדי המניות ירידות, שבחלקן היו חדות, ויצרו כמה הזדמנויות מעניינות. הזרז שהצית את העליות ביום רביעי בוול סטריט היה נאומו של הנגיד האמריקני בפני הסנאט. נאום שניתן היה להסיק ממנו, כי בניגוד לקונצנזוס, הפד רואה סיכוי רב להתמתנותה של האינפלציה בזמן הקרוב. התמתנות שתיגרם בשל ההאטה הכלכלית הצפויה וכך יזנח סוף - סוף נשק הריבית.
ואם נאומו של ברננקי היווה את הזרז ביום רביעי, נתוני היצוא של המשק האמריקי נותנים תחושה אופטימית לגבי ההמשך. נתוני היצוא מראים כי העולם אט – אט מתחיל להישען פחות ופחות על הצרכן האמריקאי ויותר על הצרכן הסיני וההודי.
שני גורמים מסייעים ליצואן האמריקני להגדיל את רווחיו. הראשון, היא כמובן היחלשות הדולר שהגדילה את תקבוליו, והגורם השני הוא הביקוש הגדל והולך למוצרים אמריקניים בשווקים המתעוררים. בחמשת החודשים הראשונים של השנה גדל היצוא האמריקני ב-10%, אך הנתון המשמעותי יותר הוא העלייה בשיעור של 15% בהיקף היצוא של מוצרי השקעה, מוצרי תעשייה כבדה, ציוד ומכונות למשקים המתעוררים.
אבל המסקנה המהותית יותר אשר ניתן לגזור מהנתונים הנ"ל, מתייחסת דווקא לשווקים המתעוררים ולא לאמריקני. השווקים המתעוררים ממשיכים בתנופה הכלכלית שלהם, אשר דורשת מהם להצטייד בציוד חדשני ובטכנולוגיות מודרניות על מנת שיוכלו להשוות את רמת חייהן לזו של המערב, ולכן אנחנו עדים ליותר ויותר חברות אמריקניות שמביעות אופטימיות רבה בדוחותיהן לגבי רמת רווחיהן הצפויה בשנים הקרובות.
כמה דוגמאות ימחישו זאת היטב.
קחו למשל את ענקית הציוד ההנדסי הכבד - קטרפילר (CAT) שצופה, כי השורה התחתונה שלה תצמח בכ-15% בכל אחת מחמש השנים הקרובות. אינגרסול – ראנד (IR), חברה תעשייתית אמריקנית ותיקה שמייצרת מגוון רחב של מוצרים, מטרקטורים קטנים (bobcat) ועד למשאיות להובלה בקירור, צופה צמיחה בשיעורים שינועו בטווח של 30%-50% בסין, בהשוואה לצמיחה צנועה יחסית של 8%-10% בארה"ב. וכך גם יונייטד טכנולוג'י (UTX), הצופה שרווחיה בנובעים מפעילות בחו"ל יצמחו בקצב הגבוה מפי שתיים מקצב צמיחת התל"ג העולמי.
אז הנ כך הם הדברים: השילוב של מדיניות מוניטרית יציבה, מחירי מניות נמוכים, לפי פרמטרים היסטוריים, ושמירה על קצבי צמיחה גבוהים במשקים המתעוררים, יכולים להוות כר נאה למהלך עליות בשוק האמריקני.
מאת: עידן אזולאי - בית ההשקעות אפסילון.