כלל פיננסים בטוחה: קלאבמרקט לא בסכנת קריסה מיידית

המרוויחים ממצבה העגום של הרשת: שופרסל והרבוע הכחול. בנק לאומי עלול להפגע יותר - העמיד הלוואת נון ריקורס ושיעבד את המניות של קלאבמרקט כבטוחה
ליאור גוטליב |

האנליסטים של כלל פיננסים בטוחה, יובל בן זאב ויסכה ארז מעריכים כי רשת המזון קלאבמרקט לא עומדת לקרוס כל כך מהר. בסקירה שהם מפרסמים היום (ד') הם טוענים כי "הלחץ על קבוצת בורוביץ מצד הבנקים, הספקים והציבור יביא למהלך מהיר של הזרמת הון על ידי הבעלים בשילוב הסכם עם הבנקים".

האנליסטים מוסיפים וטוענים כי הזרמת ההון הזאת היא חלק ממהלך ש"יאפשר המשך הפעלת הרשת על ידי מנהל מיוחד במטרה להביא להבראתה". לפי דעתם, "גם בהבראת הרשת - הספקים יפסידו בטווח הקצר, הרשתות הגדולות - ירוויחו, והבנקים עלולים להפסיד כחלק מהסדר נושים".

בן זאב ויסכה מעריכים כי המפסידים הגדולים הם ספקי המזון, "בהיותם נושים לא מובטחים, חובם בא לאחר הבנקים, כך שקיים סיכוי גדול לאובדן חלק ניכר מהכספים שהרשת חייבת להם".

האנליסטים מצביעים על כך ש"ספקי המזון ניצבים בפני דילמה עקב הרצון למזער את ההפסד. אם הספקים ימשיכו לספק סחורה לרשת, הרי שהם מגדילים את החשיפה והסיכון שלהם. מנגד, אם יפסיקו לספק מזון, הספקים עלולים להביא בעצמם לסגירת הרשת".

מפסידים נוספים לפי כלל פיננסים בטוחה הם הבנקים. החוב לבנקים נאמד בכחצי מיליארד שקל. מה שעשוי להרגיע את הבנקים הוא שהחוב הוא בקדימות גבוהה והוא מגובה בבטחונות המבטיחים חלק נרחב ממנו. להערכתם, "הבטחונות מבטיחים פגיעה נקודתית ומצומצמת".

מי שעלול להפגע יותר מצד מתן האשראי לדעת כלל פיננסים בטוחה, הוא בנק לאומי. מסתבר שהבנק העמיד הלוואות נון-ריקורס בהיקף גדול של כ-300 מיליון שקל והבטוחה היחידה כנגדה הינה החזקה במניות קלאבמרקט.

קבוצת בורביץ עלולה להנזק לדעת האנליסטים מהפסד כספי ישיר של כ-100 מיליון שקל, ומנזק תדמיתי שעלול להעיק על האחזקות האחרות שלה: אל על, סונול, טמבור, ואחזקות נוספות.

מי שעשוי להרוויח לדעת האנליסטים הן שתי הרשתות המתחרות הגדולות: שופרסל והרבוע הכחול. עדות ראשונית לכך מתקבלת כעת בבורסה, המניות מזנקות בשיעורים חדים. שופרסל עולה ב-3.5%, והרבוע הכחול מטפסת ב-2.5%. הרשתות לדעת האנליסטים עשויות להגדיל נתח שוק ולהרחיב את הפרסום.

המרוויחים הגדולים מהסיפור הם על פ כלל פיננסים "הרשתות המתחרות ובראשן שופרסל ורבוע כחול, מעריכים האנליסטים כי "הרשתות המתחרות ינצלו את ההחרפה במצבה של קלאבמרקט לשם הגדלת נתח השוק שלהן".

רשת קלאבמרקט ביקשה הקפאת תהליכים בעקבות חובות של כ - 1.4 מיליארד שקל ,מתוכם כ-500 מיליון שקל לבנקים(חובות מובטחים) וכ-870 מיליון שקל לספקי מזון ושרותים (חוב לא מובטח).

רשת קלאבמרקט היא הרשת השלישית בגודלה לאחר שופרסל ורבוע כחול. מכירותיה נאמדות בכ-3 מיליארד שקל בשנה והיא תופסת נתח שוק של כ-12% מכלל השוק המבורקד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה