לפני מספר ימים פרסמנו כאן ב-Bizportal רשימה של חמש מניות חלום מתחום מדעי החיים שעשויות לבצע מהלך של יותר מ-1,000%. מדובר היה במניות חלום אשר תלויות בלא מעט גורמים אשר אם יתרחשו עשויים להציף ערך רב עבור המשקיעים.
הכתבה הנוכחית מתמקדת במספר מניות ערך שבהן הסיכון נמוך יותר אך גם פוטנציאל הרווח למשקיעים קטן יותר. עם זאת, בתנאים מסוימים (ולא מחמירים מדי) כל אחת מהמניות שברשימה הקרובה עשויה לספק למשקיעים תשואה עודפת לאורך זמן על פני המדדים המובילים וכמובן שתשואה עודפת על פני הריבית שמשולמת על ידי המערכת הבנקאית.
בכל החברות שבכתבה - הפרמטר המרכזי שמאפשר לקבוע האם חברה יקרה או זולה הוא ההון העצמי - דהיינו סך הנכסים של החברה פחות ההתחייבויות שלה. במלים אחרות, נשאלת השאלה מה ערכן של המניות במקרה של פירוק - כמה כסף יישאר ביד לאחר מימוש כל הנכסים ופירעון של ההתחייבויות.
אז הנה רשימת המניות שסומנו כמועמדות ליצירת ערך למשקיעים בטווח ארוך. אנו מבטיחים לבדוק את ביצועי המניות בחג הפסח הבא ולעדכן בדבר ההתפתחויות.
1. דיסקונט - מחיר המניה - 638.1 אגורות
בנק דיסקונט נחשב לבנק החלש במערכת הבנקאית. שוק ההון "מעניש" אותו בשל חוסר היעילות שבו הוא מתנהל למרות היותו בנק רווחי אשר מצליח לצלוח את מהמורות הרגולציה.
לפני חמש שנים בסוף 2009 ההון העצמי של הבנק עמד על 9.9 מיליארד שקל והיום הוא כבר מסתכם ב-12.54 מיליארד שקל. מכפיל ההון אשר גוזרים המשקיעים מהשווי הנוכחי של הבנק עומד על 0.53. במלים אחרות - המשקיעים מתמחרים "בורות" בספרי הבנק.
אין אנו יודעים במפורש את כל מרכיבי הסיכון בספרי הבנק אך כל עוד הבנק מציג רווחיות נאה ומגדיל את ההון שלו מרבעון לרבעון ומשנה לשנה - גם שוק ההון צריך לבצע התאמות בשווי מניית הבנק. כמו כן, אם בתוך מספר שנים בנק דיסקונט ימשיך את מהלכי ההתייעלות שלו, סביר להניח שגם ביצועיו הכספיים ישתפרו. במקרה שכזה מכפיל ההון שבו יתומחר הבנק עשוי לבצע התאמה כלפי מעלה גם כן.
חישוב פשוט מעלה שאם בעוד חמש שנים מהיום ההון העצמי של הבנק יעמוד על 17.5 מיליארד שקל (תשואה להון של כ-7% בממוצע) ומכפיל ההון שייגזר לבנק יעמוד על 0.8 - התשואה למשקיעים בפרק הזמן הזה תעמוד על כ-110% לעומת מחיר המניה הנוכחי.
2. סאמיט - מחיר המניה: 1,266 אגורות
המשקיעים בבורסה עדיין זוכרים היטב את המפולת בשוקי הנדל"ן במזרח אירופה בשנים 2008-2010 ולכן עדיין חוששים מהשקעות של חברות נדל"ן בחו"ל. אחת מהחברות שבה מסתתר הון בתוצאותיה הכספיות ובמאזני החברה היא חברת סאמיט אשר פועלת בתחום הנדל"ן בגרמניה.
נכון לסוף השנה בבעלותה של סאמיט 86 נכסים בגרמניה בשווי של 501 מיליון אירו אשר מניבים לחברה דמי שכירות שנתיים של 38.7 מיליון אירו בשנה. לפני כחודשיים הנפיקה סאמיט את פעילותה בגרמניה לפי שווי של 720 מיליון שקל וכעת היא מחזיקה ב-79% ממניותיה.
תחום הנדל"ן המניב הוא תחום רווחי - כל עוד מחירי הנכסים נשמרים או עולים. נכון לסוף 2013 ההון העצמי של החברה הסתכם ב-782 מיליון שקל. עם זאת, על ההון העצמי יש שתי השפעות שיבואו לידי ביטוי בעתיד הקרוב:
החברה השקיעה לאחרונה 45 מיליון אירו ברכישת הלוואה מבנק שהיקפה עמד על 74 מיליון אירו וצירפה לעצמה 11 נכסים מניבים בגרמניה בתשואה של 13.7%. מדובר בנכסים שהופחתו מהמאזנים של החברה בסוף 2012 בשל אי עמידה באמות מידה פיננסיות. שווי הנכסים עמד בסוף השנה על 73 מיליון אירו - כך שהחברה צפויה להגדיל את הונה העצמי בכ-28 מיליון אירו (כ-130 מיליון שקל).
בנוסף לכך, עד לסוף 2014 צפויים לפקוע מכשירי גידור שביצעה סאמיט בהיקף של כ-85 מיליון שקל. מטרת המכשירים הייתה לקבע את שערי הריבית והם רשומים בספרי החברה כהתחייבות. פקיעתם צפויה להגדיל את ההון העצמי ולייצר תוספת שנתית של כ-50 מיליון שקל לתזרים החופשי תוך שיפור האיתנות הפיננסית.
מצד שני, גם בצד מחיר המניה ישנן השפעות חיוביות - מי שמסתכל על שווי השוק של החברה רואה לנגד עיניו חברה ציבורית בשווי של 833 מיליון שקל. עם זאת, משווי זה צריך לנטרל מניות רדומות בשווי של כ-220 מיליון שקל אשר משוקללות (מסיבות טכניות) בשווי השוק של החברה. חישוב פשוט מעלה כי מכפיל ההון של החברה בנטרול אירועים אלו עומד על 0.61 ככל הנראה כל עוד שוק הנדל"ן בעולם שומר על יציבות או עולה - המשקיעים יגלו בסופו של דבר את החברה ואת הערך החבוי הגלום בה.
3. רבד - מחיר המניה - 397.5 אגורות
חברת נדל"ן נוספת אשר הייתה עד לפני מספר שנים להיט גדול בבורסה היא חברת רבד של יגאל אהובי. ותיקי שוק ההון זוכרים את המהלך שרקמה החברה יחד עם דלק נדל"ן של תשובה לרכישת פורטפוליו של נכסים בשוויץ בהיקף של 12.2 מיליארד שקל רגל לפני התפוצצות בועת הנדל"ן בעולם - עסקת ילמולי. העסקה התפוצצה, הצדדים הגיעו לפשרה וחברת רבד הלכה ודעכה.
הצצה אל פעילותה של חברת הנדל"ן כיום מגלה כי החברה נסחרת עמוק מתחת להונה העצמי. פרט לאהובי אשר מחזיק ב-64% ממניות החברה, הגופים המוסדיים ילין לפידות ואיילון תפסו פוזיציות בנייר והסחורה הצפה בנייר דלה במיוחד ולכן גוררת סחירות נמוכה מאוד.
נכון להיום עיקר פעילותה של רבד מרוכזת בגרמניה אך לא רק. לחברה ישנה פעילות מניבה גם באנגליה, אירלנד, ישראל וקנדה. למרות הגיוון בפעילות שלה, נראה שהמשקיעים עדיין זוכרים את הכוויה של ילמולי ונרתעים מרבד, אך הצצה על הדוחות הכספיים מספרים תמונה אחרת.
נכון לסוף 2013 ההון העצמי של החברה מסתכם ב-261 מיליון שקל, זאת לעומת 246.3 מיליון שקל בסוף 2012. שווי השוק של החברה מסתכם ב-104 מיליון שקל אשר גוזר מכפיל הון של 0.4 בלבד אשר משקף חשש לגבי הנכסים שבבעלות החברה.
ההתפתחויות הקרובות בעתידה של החברה צפויות להתקבל עד סוף יוני 2014 ביחס לקבוצת נכסים של החברה אשר נקראת אוריון. מדובר במספר נכסים הממוקמים בגרמניה בשלוש ערים שונות שנרכשו בינואר 2010. חלקה של החברה הוא 50%. השווי של הנכסים בספרים נכון לסוף השנה מסתכם ב-225 מיליון אירו והם מניבים NOI של כ-15.2 מיליון אירו בשנה.
נכון להיום השווי של ההלוואה העומדת כנגד הנכסים מסתכם ב-215.3 מיליון אירו והיא מסוג נון-ריקורס. ההלוואה אמורה להיפרע החודש ובחברה מנסים למצוא פתרון למצב - למכור את הנכס תוך פירעון ההלוואה או מחיקת הנכס מהספרים. כמובן שהחברה יכולה לסגור עסקה מול הבנק להארכת ההלוואה או רכישת ההלוואה בהנחה משמעותית - מהלך אשר עשוי ליצור רווח הון גדול.
כך או כך, חברת רבד של היום היא חברה יציבה, המייצרת תזרים יציב מפעילות הנכסים המניבים. איגרות החוב של החברה נסחרות בבורסה בתשואה של כ-3% בממוצע ומשקפות הערכה גבוהה מצד המשקיעים שהחברה תוכל לעמוד בהתחייבויותיה אליהם.
כתבות מעניינות נוספות:
מהלך דרמטי: מניית טבע קפצה 5% תוך שניות, הסיבה - החלטת בית משפט
שלמה מרקל עם 5 צעדי חירום להחלשה מאסיבית של הדולר - לגזור ולשמור