מחפשים מקלט: קרוב למיליארד שקל גוייסו לתעודות הפיקדון ביוני
שוק תעודות הסל בארץ הצליח לגייס ביוני 640 מיליון שקל נטו, כך עולה מנתונים שמפרסם איגוד לשכות המסחר. אולם בחינת האפיקים השונים מראה כי על רקע התנודתיות הרבה שאיפיינה את המסחר גם בחודש יוני לאחר הנפילות החדות שנרשמו בשוקי המניות בחודש מאי, ציבור המשקיעים המשיך להתבצר בחופי המבטחים שמספקות תעודות הפיקדון, בהן נרשמו עיקר הגיוסים, בסך של כ-980 מיליון שקל.
גם תעודות הסל העוקבות אחר מדדי מניות בחו"ל רשמו ביוני גידול, כשאליהן גוייסו כ-126 מיליון שקל. מנגד, בתעודות הסל על מניות בשוק הישראלי נרשמו פידיונות בסך 380 מיליון שקל. הבחירה של שהמשקיעים להפסיק ולעקוב גם אחרי מדדי האג"ח בישראל, שמתעודות הסל שעוקבות אחריהם נפדו כ-90 מיליון שקל, מצביעה על המשכו של חוסר הענין של המשקיעים בשוק המקומי.
מתחילת שנת 2012 גייס ענף תעודות הסל מעל 2.4 מיליארד שקל, כשעיקר הגיוס הינו בתעודות פיקדון, שנחשבות להשקעה סולידית בתקופות משבר.
מנתוני אגוד לשכות המסחר עולה כי שוק תעודות הסל מנהל נכון לסוף חודש יוני 2012 כ-56.8 מיליארד שקל (בניכוי החזקות פנימיות), לעומת מאי 2012, שאז נוהלו סך של 56.3 מיליארד שקל. בשיא, ניהל ענף תעודות הסל באפריל 2011 סך נכסים בהיקף של 59.7 מיליארד שקל.
המוסדיים נערכים לכניסת התקנות
רונן סולומון, מנהל תחום שוק ההון בלשכת המסחר: "החודש אנו רואים גיוסים בעיקר בתעודות פיקדון שהינן השקעה סולידית בתקופות משבר ובאפיקי מניות ואג"ח בחו"ל, לאור היערכותם של הגופים המוסדיים לתקנות הוצאות ישירות, שלא מאפשרות ניכוי כפל דמי ניהול על תעודות מקומיות אלא רק על תעודות בחו"ל. בשאר אפיקי ההשקעה ישנן בעיקר פדיונות.
"אולם, עדיין התפלגות ההשקעה בענף תעודות הסל הינה, כ-27% מהענף מושקע במדדי מניות מקומיים וכ-21% במדדי מניות בחו"ל. בנוסף, כ-30% נוספים מושקע במדדי אגרות-חוב בארץ, וכ-17.5% בתעודות פיקדון (שאר ההשקעות הן בשיעורים נמוכים במדדי אג"ח בחו"ל, סלי מדדים ותעודות ממונפות)".
קסם - המגייסת המובילה
לדבריו, "החודש המגייסת המובילה הינה קסם תעודות סל שגייסה כ-323 מיליון שקל, ואחריה מתייצבות מיטב תעודות סל עם גיוסים בסך של כ-212 מיליון שקל ותכלית תעודות סל שגייסה כ-145 מיליון שקל. אצל כל שאר מנפיקי תעודות הסל היו פדיונות קלים.
"מבחינת נתחי השוק, הרי שקסם מבית אקסלנס-נשואה מחזיקה 33.1% מהשוק. אחריה נמצאות תכלית מבית דש-איפקס שמחזיקה כ-30.2% מהשוק. מיטב סל מחזיקה 15.3% מהשוק, אחריה פסגות סל שמחזיקה כ-14.1% מהשוק, ולבסוף הראל סל מחזיקה נתח של כ-7.3% משוק תעודות הסל".