מה הסיכוי להעלאת ריבית בישראל? גופי ההשקעה מנתחים
הוועדה המוניטארית בראשות הנגידה, קרנית פלוג, פרסמה אתמול את החלטתה בנוגע לרמת ריבית ובהתאם לפעמים קודמות לא הפתיעה והותירה אותה על כנה (0.1%). בבנק ישראל נימקו את ההחלטה בכך שקצב האינפלציה השנתי מצוי מעט מתחת ליעד, אך סביבת האינפלציה עדיין נמוכה וציינו עוד מספר גורמים שהובילו להחלטה.
במקביל, בבנק ישראל עדכנו כלפי מעלה את תחזית הצמיחה הצמיחה ל-2017 לכדי 3.4% והתחזית ל-2018 – על 3.3%. בתוך כך, בשוק ממשיכים להעריך כי ברקע לחוזקת השקל והחולשה בציפיות האינפלציה הריבית צפויה לעלות רק במהלך השנה הבאה.
הבוקר (ג') שלב התגובות יוצא לדרך כאשר גופי ההשקעות מתייחסים להחלטת בנק ישראל אתמול ונראה כי בכל הקשור להעלאת ריבית בטווח הקרוב, הקונצנזוס נשמר. ההתייחסויות לפניכם:
פסגות בית השקעות
"בהחלטת הריבית אתמול החליטה הוועדה המוניטרית להותיר את הריבית על כנה ברמה של 0.1%. המסר שבבנק ישראל ממשיכים להציף בהודעות הריבית האחרונות הוא ברור – צמיחה, תנאים פיננסיים נוחים, צמצום מוניטרי של בנקים מרכזיים בעולם זה הכל טוב ויפה. בבנק ישראל רוצים לראות אינפלציה ורוצים לראות אותה מתבססת במרכז היעד. אם זה לא יקרה, לא תהיה העלאת ריבית ולכן אנחנו ממשיכים להעריך שהעלאת הריבית הבאה תהיה עוד הרבה מאוד זמן". מספר נקודות מעניינות ממסיבת העיתונאים והודעת הריבית:
- בנק אוף אמריקה: "צפויה צמיחה חזקה בישראל ביחס לעולם; האינפלציה תהיה 2.9%"
- הפרופסור שתומך בטראמפ במאבקו בפאוול ומה החשש הגדול של המשקיעים?
1. מבחינת סביבת המחירים לבנק ישראל אין הרבה מה לחדש. סביבת האינפלציה עדיין נמוכה ובחודשים הקרובים בעקבות ירידת מחירי המים, הדלק ומחירי הצהרונים היא צפויה לרדת אף יותר. עם זאת, הציפיות האינפלציוניות לטווחים הארוכים נראות בסדר ובהסתכלות קדימה "עליית השכר הנומינלי, סביבת הפעילות החזקה והאינפלציה בעולם יפעלו לעליית האינפלציה" בעוד שהתמורות בצד ההיצע (התגברות תחרות, פתיחה ליבוא, צעדי ממשלה) יפעלו בכיוון ההפוך.
2. הפעילות הריאלית מוסיפה להיראות טוב. נתוני הצמיחה חזקים ומסתבר שהנתונים הראשוניים מסקר החברות של בנק ישראל חזקים גם הם, מה שמאותת על צמיחה חזקה יחסית ברבעון השני של השנה. בבנק ישראל גם העלו את תחזית הצמיחה לשנת 2017 באופן משמעותי – מ-2.8% בתחזית הקודמת (אשר ניתנה באפריל) ל-3.4% כעת. העדכון הגיע מעדכון כלפי מעלה בתחזית לרכיב ההשקעות והייצוא (בעיקר בעקבות עדכון כלפי מעלה בתחזיות הצמיחה של שותפות הסחר של ישראל ובעדכון מעלה של תחזיות הסחר העולמי).
3. בבנק ישראל ממשיכים לדקלם את אותם משפטים בקשר לשער החליפין – "להערכתנו וגם להערכת גורמים נוספים בשוק, שער החליפין מצוי בייסוף יתר". אנו מרשים לעצמנו להתעלם מהערכת בנק ישראל לייסוף יתר מכיוון שהיא לא יותר מ-wishful thinking. אגב, מעניין מי אלה ה"גורמים הנוספים בשוק"?
- חודש ירוק בבורסה - ת"א 35 עלה ב-4.1%, הבנקים ב-6.5%
- הרשות לני"ע הגישה כתב טענות נגד סמנכ"ל הכספים של עמיר שיווק
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
4. במסיבת העיתונאים נגידת בנק ישראל הדגישה שוב שגם אם בנקים מרכזיים נוספים יתחילו לצמצם את המדיניות המוניטרית, לא כדאי לקפוץ להסיק מסקנות לגבי הריבית בארץ. במילים אחרות, לבנק ישראל אין הרבה דאגות כעת מלבד האינפלציה. שוק הדיור מתקרר, הצמיחה חזקה ושוק העבודה במצב מעולה. לכן, רק כאשר האינפלציה תעלה ותתבסס סביב מרכז היעד וכך גם הציפיות האינפלציוניות, הריבית עשויה לעלות. מה שכמובן עולה בקנה אחד עם משפט ההכוונה קדימה הברור מאוד של הוועדה המוניטרית שלא השתנה מההודעה האחרונה – "בכוונת הוועדה המוניטרית להותיר את המדיניות המרחיבה על כנה, כל עוד הדבר יידרש כדי לבסס את סביבת האינפלציה בתוך תחום היעד".
5. אם כן, אנו מוכרחים לתהות לגבי תחזית הריבית של חטיבת המחקר. נכון, תחזית חטיבת המחקר היא עצמאית וזו לא התחזית של הוועדה המוניטרית אבל עדיין, אם מסתכלים על ההיסטוריה של התחזיות שלהם, אפשר לומר שהן לא מדויקות, בלשון המעטה. בחטיבת המחקר טועים באופן עקבי כבר שנים עם תחזיות הריבית שלהם וגם הפעם התחזית שלהם נראית כמו חלום רחוק. בחטיבת המחקר רואים העלאת ריבית ברבעון השני של 2018 והעלאה נוספת ברבעון האחרון של 2018. להערכתנו, הסבירות שנראה את האינפלציה מתבססת ביעד יציבות המחירים עד סוף השנה הבאה אינה גבוהה, מה שאומר שבחטיבת המחקר יאלצו לשוב ולהוריד את תחזיות הריבית שלהם בחודשים הבאים, כפי שעשו פעמים רבות בעבר.
"כאמור, על מנת שבבנק ישראל יעלו את הריבית צריך שכל הכוכבים יסתדרו - צמיחה יפה, שיעור אבטלה נמוך, יציבות/פיחות של שער החליפין, תנאים פיננסיים נוחים וכו'. כשזה ייקרה צריך גם שהאינפלציה תעלה למרכז היעד ותתבסס שם ושגם הציפיות האינפלציוניות יעלו למרכז היעד ויתבססו שם. כלומר מדובר על תהליך ארוך, לבטח ארוך יותר משנה. מה גם שהרבה יכול להשתבש בדרך. שורה תחתונה, להערכתנו הסיכוי שהריבית תעלה ב-2018 הוא נמוך יחסית, ואם זה ייקרה זה יהיה רק בסוף 2018, לא לפני".
מחלקת מחקר ואסטרטגיה באקסלנס
"אם מישהו חשב שההסתברות לעליית ריבית בישראל עלתה בתקופה האחרונה, הודעת הריבית שפורסמה אתמול ומסיבת העיתונאים שהתקיימה לאחריה, הוכיחו כי זה ממש לא הכיוון. אם מישהו תהה לעצמו שבבנק ישראל יעשו את הטעות וישדרו למשקיעים כי גם הם הפכו למעט 'ניציים' יותר, הודעת הריבית הוכיחה כי בכירי הבנק מבינים שעליהם להקרין את ההיפך הגמור. הבשורה הגדולה ביותר שיצאה מההודעה היא העובדה ששני הגורמים שיקבעו את כיוון המדיניות המוניטרית בישראל ימשיכו להיות המטבע והאינפלציה, ואלו לא צפויים להתפתח בכיוון הרצוי בצורה משמעותית בקרוב".
"בהקשר זה, בלטו מאוד הדברים שנכתבו בהודעת הריבית ודבריה של הנגידה במסיבת העיתונאים שהתקיימה לאחריה, לפיהם בחודשים הקרובים צפויה ירידה בסביבת אינפלציה וכי הייסוף בשער החוץ הוא הכח המרכזי הצפוי להביא להיוותרותה של האינפלציה ברמה נמוכה לאורך זמן. המשפט שיכול לסכם את המסר של הודעת הריבית הנוכחית הגיע מפי הנגידה ולפיו כל עוד היעדים המקומיים לא יושגו, בבנק "אינם רואים סבירות שיהיה צורך להעלאת הריבית הרבה יותר מוקדם". מישהו עדיין חושב שהעלאת הריבית נמצאת באופק?!"
"במהלך מסיבת העיתונאים, חזרה הנגידה מספר פעמים על הערכתה כי רמת האינפלציה בישראל עוד תרד לפני שתחזור לעלות. ייתכן כי זאת על רקע תחזית האינפלציה לשנת 2018 של חטיבת המחקר, אשר נותרה ברמה של 1.5%, ללא שינוי בהשוואה לתחזית הקודמת".
"העדכון המרכזי עליו הכריזה תחזית חטיבת המחקר של בנק ישראל היה נתון הצמיחה לשנת 2017, אשר עודכן כלפי מעלה לעלייה של 3.4%, תחזית גבוהה משמעותית מהתחזית לצמיחה של 2.8% שניתנה בעדכון הקודם. הסיבה לעדכון החד, כך על פי כלכלני הבנק, נובע מעדכון חיובי לנתוני היצוא וההשקעות שהפתיעו לחיוב ברבעונים הראשון והשני של השנה. לגבי תחזית רמת הריבית של כלכלני הבנק, זו נותרה ללא שינוי אף היא ומעריכה כי רמת הריבית בישראל תתחיל לעלות ברבעון השני של שנת 2018".
"נראה כי כלכלני חטיבת המחקר מסתמכים בתחזיתם בעיקר על היחלשות משמעותית בשערו של השקל בעולם, ככל הנראה על רקע הציפיות לתחילת יציאת ה-ECB מהמדיניות המוניטרית הסופר- מרחיבה שלו. על אף הערכה זו ובהינתן רמת השפל הנוכחית בה מצוי סל המטבעות אנו מתקשים לראות כיצד יצליח השקל להציג שינוי כיוון כה חד וכזה שיקח את הסל כולו כלפי מעלה, בעיקר בהינתן תחזית הצמיחה האופטימית בסך הכל שצופה עתיד וורוד למשק המקומי. אנו ממשיכים להעריך שרמת הריבית בישראל תיוותר ללא שינוי בעתיד הנראה לעין. בהינתן הערכה זו, סביר שגם שוק האג"ח המקומי ימשיך בתקופה הקרובה להיות עמיד בהרבה בהשוואה לשוקי האג"ח בעולם".
- 1.אם יתחיל מיתון בדיור שיגרום למיתון במשק הריבית הנמוכה (ל"ת)תישאר לעוד הרבה שנים 11/07/2017 14:15הגב לתגובה זו