גרף

אחרי נפילה של 15% מאוגוסט, אנליסטים מגיבים - מניות הבנקים זו קניה חמה?

רגע לפני סוף השנה, קשה לפספס את מדד הבנקים שמאבד גובה בצורה מהירה. צפו בגרף
גיא ארז | (5)
נושאים בכתבה אלון גלזר בנקים

תקופה לא קלה עוברת על המשקיעים במניות הבנקים בת"א: אחרי ראלי של 20% במדד הבנקים בתחילת השנה, בחודשים האחרונים המדד מחפש תחתית וכבר השלים נפילה של לא פחות מ-15% בהובלת לאומי שאיבדה חמישית משוויה תוך 3 חודשים בלבד. 

מדד ת"א בנקים

בהסתכלות שנתית, ניתן לראות שונות שונות גדולה בין מניות הבנקים: מזרחי טפחות זינק מעל ל-13%, הפועלים עלה 9%, וגם דיסקונט הציג תשואה יפה של 7.5%. מנגד, בנק לאומי עמד במקום עם ירידה של 1% ב-2015, והבינלאומי איבד יותר מ-8%.

מהלך הירידות האחרון היה חלק מהסנטימנט השלילי בעולם, אך על מניות הבנקים בישראל קיים איום נוסף בדמות ועדת שטרום, שמעוניינת להפריד בין הבנקים לחברות האשראי שלהם (וזו הסיבה לזינוק של מניית מזרחי, שכן הבנק לא מחזיק בחברת אשראי). שר האוצר, משה כחלון טען כבר כי “מצב שבו 3 בנקים מחזיקים ביותר מ-70% מהענף, הוא מצב לא הגיוני", והצהיר כי "תהיה רפורמה בבנקים" - כך שעל הבנקים מרחף איום רגולטורי.

אז האם מניות הבנקים הם הזדמנות קניה אחרי מהלך הירידות האחרון? Bizportal שוחח עם שני אנליסטים בכירים שמסקרים את הסקטור. 

אלון גלזר מלידר שוקי הון: "מניות הבנקים בסך הכל ירדו עם השוק. אם מסתכלים על מה שקרה ב2015, אפשר להיות רגועים. תוצאות הבנקים ממשיכות להיות יותר מסבירות. מדובר באחד הסקטורים הזולים בבורסה בת"א,  מי שישקיע במדד ירוויח לטווח הארוך. רק איומים קיצוניים של משבר דיור גדול או משבר במשק יחד עלייה באבטלה באמת מסכנים את התוצאות שלהם. בשורה התחתונה, המשקיע יכול לקבל, גם בתרחישים של פגיעה ברווחים, תשואה של 8% ומעלה על ההשקעה".

גלזר לא מודאג מאבדן תחום כרטיסי האשראי של הבנקים, ומאמין כי ההכנסות הללו לא ילקחו במלואן, אלא רק חלק קטן מהן. "בסופו של דבר, הבנקים פועלים גם מול משקי הבית, מול סקטורים אחרים - אני חושב שלא צריך לדאוג מכך יתר על המידה". לדעתו לא כל מסקנות ועדת שטרום תעבורנה, אך גם אם כן - "הפגיעה לא תהיה דרמטית".

בהתייחסותו לשיעור הריבית בישראל, גלזר טוען כי הבנקים ישמחו לראות התחלה של עליית ריבית (וכך יקבלו יותר כסף על ההלוואות שלהם), אך בינתיים הריבית לא עולה, וגם לא נראה שתעלה בקרוב: "זו אחת הסיבות שהורידו את המניות הללו. אני מניח שכשנראה עלייה של הריבית, או לפחות כיוון של עלייה, המניות יגיבו בחיוב".

גם מאיר סלייטר מירושלים ברוקראז' חיובי על מדד הבנקים. את הביצועים החלשים בחודש האחרון הוא מסביר במגמה השלילית של השווקים, שמתבטאת באופן אוטומטי גם בבנקים. לגבי נושא הרגולציה, אומר סלייטר כי "ועדת שטרום פרסמה מסקנותיה - כשהרבה לא היה ידוע לפני כן, והציגה רגולציה אקטיבית להגברת התחרות. חברות האשראי של הבנקים תורמות בממוצע 10% מהרווח הנקי לכל בנק, כך שאם ייאלצו את הבנקים למכור אותן - הדבר כן ישפיע ישירות על הרווח לאורך זמן, אך צריך לזכור מבחינת השווי של הבנקים - הם יקבלו פיצוי על כך".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

באופן כללי סלייטר רואה ברגולציה אגריסבית איום לטווח הארוך, בין אם בדחיפה גדולה לנותני ההלוואות הישירות, שחקנים חוץ בנקאיים, ואולי אפילו בנק נוסף: "המדינה רוצה להגדיל את התחרות על האשראי. לדעתי , הפגיעה הינה פחותה בהרבה ממה שכבר מגולם - ומכאן מדובר בהזדמנות. שווה להיכנס למדד הזה, שמציג מכפיל הון של 0.7".   תרחיש חיובי נוסף שגם סלייטר מציג הוא העלאת ריבית, שלדעתו צפויה להתרחש עד סוף 2016: "הדבר יהיה מאוד חיובי עבור הבנקים, והשקעה בהם מהווה הגנה מעליית ריבית במדד. העלאת ריבית בישראל היא התרחיש המרכזי, וזה סביר יותר מהורדה שלה".

מדד הבנקים מתחילת השנה, הנפילה החלה במקביל לגל הירידות בחו"ל סביב החשש ממצבה של סין - אבל הלחץ רק הולך ומתגבר:

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    גירושליים 24/12/2015 19:10
    הגב לתגובה זו
    ירושליים של זהב ושל נחושת ושל אור הריי לכל שיריך אני כינור
  • 2.
    משקיע במדדיםוו 24/12/2015 14:45
    הגב לתגובה זו
    לפי דעתי שוק מניות עוד לא סיים גל עליות , אלא נמצא בגל חמישי (גל עולה ) של אליוט , שזה גל אחרון של מגמה עולה וכנראה תסתיים בשלהי 2016 .
  • אל תבנה על אליוט , כמו גם אל תאמין למרפי (ל"ת)
    רונן 25/12/2015 02:21
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    יאיר 24/12/2015 13:14
    הגב לתגובה זו
    מה שיורד - יורד עוד יותר ורק אח"כ עולה.אז דברו איתי אחרי עוד 30%-20% ירידה.אז הבורסה תהיה זולה.
  • oshericos 24/12/2015 13:35
    הגב לתגובה זו
    הבנקים לא שווים באמת ...הם מחזיקים הלוואות יותר מכסף