זו הסיבה שמדדי המניות קפצו אתמול אחרי עדכון הריבית בארה"ב
הבנק המרכזי האמריקני החליט אמש פה אחד להותיר את הריבית ב-54 ברציפות ללא שינוי ברמה של אפסית וההודעה המצורפת הייתה קצרה יחסית, הקצרה ביותר מאז 2012. ועדיין בשוקי המניות קיבלו ממנה סוג של איתות - ויצאו למהלך עליות תוך יומי. מדד ה-S&P 500 0.15% שנסחר טרם פרסום העדכון (שעה 21:00) סביב רמות הבסיס, סגר בעלייה של 0.73%.
הרוב הגדול של הכלכלנים העריך טרם העדכון הנוכחי שבעדכון הריבית הבא (17 בספטמבר) נראה העלאת ריבית ראשונה מזה עשור שנים, אבל אתמול הודעת הפד' הייתה ממש לא חד משמעית, וגרמה לסוחרים להתחיל לחשוב שאולי העלאת הריבית מעט מתרחקת. מצד אחד נכתב בהודעת הריבית כי שוק העבודה ממשיך להראות שיפור והדבר תומך בהעלאת ריבית, מצד שני נכתב כי האינפלציה נותרה נמוכה וצפויה להישאר נמוכה - והדבר תומך באפשרות של דחיית בהעלאת הריבית. אגב, האינפלציה הנמוכה זה דבר שקשור לחולשה הסינית שמייצרת ביקושים נמוכים למוצרים מארה"ב. בעניין זה נציין כי הטלטלה בבורסות בסין בשבועות האחרונים עשוייה להעיב עוד יותר על האינפלציה בארה"ב, ובכך לתרום לדחייה בהעלאת הריבית. כלומר ייתכן שבשביל להבין לאן הולכת הריבית בארה"ב, צריך להסתכל דווקא מזרחה לכיוון סין.
והנה לכם משפט המפתח בהודעת הפד' אמש: "הוועדה המוניטראית צופה כי יהיה זה הולם להעלות את הריבית כאשר נראה שיפור נוסף בשוק העבודה, וכאשר נהייה בטוחים (reasonably confident) שהאינפלציה חוזרת ליעד של 2% בטווח הבינוני". כעת, לגבי שוק העבודה, אין ספק שרואים שיפור גדול מאוד בחודשים האחרונים, והאבטלה ירדה לשפל של 5.3% בלבד. עם זאת, הפד' משדר דאגה בכל הקשור לאינפלציה ואמנם אומר כי הצפי הוא שהאינפלציה תגיע ליעד בטוח הבינוני אבל בשנים האחרונות הפד' פספס את תחזית האינפלציה לא מעט פעמים (עומדת כבר 3 שנים מתחת ליעד), וזה כנראה גורם לו להסס. נזכיר כי אינפלציית הליבה בארה"ב עומד על 1.2% בלבד בשנה האחרונה. לכן לא רואים בהודעה נחרצות לגבי העלאת ריבית שקרובה מתמיד.
אבל יש גם צד שני, והוא קשור למילה "some". בהודעת הריבית בחודש יוני נכתב כי הריבית תטפס כאשר נראה שיפור נוסף בשוק התעסוקה. בהודעה אמש המשפט נותר זהה אבל בתוספת המילה "some", כלומר כאשר נראה שינוי כלשהו בשוק התעסוקה. חלק מהסוחרים הבינו את התוספת בכך שהפד' רוצה לראות שינוי קל ביותר - והוא כבר מוכן להעלות את הריבית. הדולר קפץ לאחר עדכון הריבית. לסיכום, אין סוף לספקולציות.
- 1.יוסי 30/07/2015 10:11הגב לתגובה זומישהו יכול להסביר לי את המשפט הזה בצורה כלכלית? הרי החולשה הסינית אמורה לגרום לעליה ביצור המקומי בארה"ב כדי לענות על המחסור, או לחילופין להגביר יבוא ממקומות אחרים. או שבילבלו בין הסיבה למסובב?
- שחר 30/07/2015 10:58הגב לתגובה זומדובר על החולשה הסינית שצרכן לא כייצרן. אם הביקושים מצד הצרכן הסיני יירדו, הביקוש ליצוא אמריקאי יפחת ולפיכך האינפלציה לא תתרומם. דוגמה טובה לרגישות הזאת - דוח"ות אפל האחרונים.
- מוטי 30/07/2015 13:26הכלכלה האמריקאית ברובה אינה מבוססת יצוא אלא צריכה פנימית ולכן ברגע שתמשיך מגמת השיפור בשוק העבודה ואמון הצרכנים ביכולתם להוציא כספים יתרחש בוסט אדיר בכלכלה זו שתביא לאינפלציה מהר יותר ממה שמדמיינים.