יום סוער: תראו מה קורה באפיק ה"סולידי" - המשך ישיר לינואר

אחרי ירידת התשואות הדרמטית בימים האחרונים מעבר לים, גם הסוחרים בת"א מגיבים - והיום התגובה היא עוצמתית
יוסי פינק | (10)
נושאים בכתבה אגח

עיני מרבית המשקיעים באופן כללי מופנות לשוק המניות, אבל בחודשים הארוכים האחרונים שוק האג"ח הממשלתי רותח. חודש ינואר היה פשוט מטורף מהבחינה הזו (ולא רק בארץ) וחודש פברואר בבורסה בת"א נפתח בסערה.

ממשלתי שקלי 0324 שהינו האג"ח ל-10 שנים בישראל פתח את יום המסחר בזינוק של 0.8% לתשואת שפל של 1.54% בלבד (!!) אבל עם חלוף השעות התמתנו העליות עד לסגירה בעלייה מינורית של 0.1% בלבד. נזכיר כי בחודש ינואר אג"ח זה רשם זינוק של 5.3%.

האג"ח הארוך יותר ממשלתי שקלי 0142 סגרה בעלייה של 0.9% וזה אחרי ראלי מסחרר של 11.6% בחודש ינואר. נציין כי בשבת 2014 רשם אג"ח זה עלייה של כמעט 30%.

עליות נרשמו גם באפיק הקונצרני, בעיקר במדדים המרכזיים. מדד תל בונד 60 סגר בעלייה של 0.27% אבל צריך לציין כי קיים פער הולך וגדל בין תשואת הממשלתי לבין האפיק הקונצרני. מתחילת השנה רשם האפיק הקונצרני כללי עלייה של 0.42% בלבד בזמן שאפיק ממשלתי כללי רשם עלייה של 2.58%.

סיבה אפשרית לכך שהקונצרני לא ממש משתף פעולה עם העליות החדות בשוק האג"ח היא המשך הפדיונות הקרנות הקונצרניות, כלומר הציבור מוכר (ובעיקר עובר לאג"חים בחו"ל). ב-3 השבועות הראשונים של 2015 נרשמו בקרנות הנאמנות הקונצרניות שמשקיעות בת"א פדיונות של 580 מיליון שקלים. איפה יש גיוסי עתק? לכתבה המלאה

כאמור, המהלך באג"ח בת"א הוא המשך ישיר למה שקורה מעבר לים, תשואת האג"ח ל-10 שנים בארה"ב ירדה ביום ו' ל-1.64% בלבד (שפל של כמעט שנתיים), זאת בשל ספקולציות לפיהן נתון הצמיחה המאכזב שפורסם מוקדם יותר היום עשוי לדחוק בפד' להמתין עם העלאות הריבית. הכלכלה האמריקנית צמחה ברבעון הרביעי בקצב שנתי של 2.6% בלבד, נפילה דרמטית לעומת קצב של 5% ברבעון הקודם וגם פספוס משמעותי של ממוצע התחזיות שעמד על צמיחה של 3% ברבעון הרביעי.

ומה קורה באותו הזמן בשוק המניות? מדד ה-S&P500 סגר ביום ו' בירידה של 1.3% והשלים נפילה חודשית של 3.1%, הירידה החודשית החדה מאז ינואר הקודם (שאחרי הייתה דווקא שנה לא רעה בכלל). מנגד, מדד ה-Stoxx 600 האירופי דווקא זינק 7.2% החודש ורשם בכך את פתיחת השנה הטובה ביותר מאז 1989 (ברקע להשקת תוכנית ה-QE). בת"א, מדד המעו"ף ירד 1.17% בינואר.

מחלקת המחקר של בנק אגוד: "באגרות החוב הממשלתיות, המלצתנו היא להתמקד כרגע במח"מ קצר-בינוני סביב 4 שנים. עדיפות אנו נותנים במח"מ זה לאפיק השקלי, כיוון שהאינפלציה הנראית לעין עדיין נמוכה, אבל אנו גם מעוניינים להגן על עצמנו, על ידי יצירת יותר סינטטי, בעיקר בעקום השקלי ובמיוחד למי שמאריך עוד קצת את המח"מ לכיוון ה 5 שנים. בשורה התחתונה, אנו מעלים סינטטי ל 60% על פני אחזקה ישירה במח"מ". בבנק אגוד מסבירים כי "בשבוע החולף היו מספר דברים ברקע שהשפיעו בצורה כזו או אחרת גם על המסחר באג"ח בארץ: הבחירות ביוון והשפעתן על השווקים, החלטת דראגי להזרים כסף לשוק בעזרת תוכנית הרחבה רשמית, ירידה בתשואות האג"ח האמריקאיות והחלטת בנק ישראל להותיר את הריבית על כנה. מצבור האירועים הללו העלה את התנודתיות בשווקים, הוריד את התשואות בעולם ומשך גם את תשואות האג"ח השקליות כלפי מטה. בנוסף, ספציפית בארץ חלה ירידה נוספת בציפיות האינפלציה הגלומות בשוק, מה שפגע קצת בצמודים".

קיראו עוד ב"אג"ח"

דוד רזניק מלאומי שוקי הון: "ירידת התשואות מתרחשת על רקע המשך ירידת התשואות בעולם כאשר ביום שישי ירדו התשואות הבארה"ב על רקע נתוני הצמיחה לרבעון הרביעי שהיו נמוכים מהתחזיות המוקדמות, ובעיקר בשל פרסום מדד המחירים לצרכן המבוסס על הצריכה הפרטית (PCE), אינדיקטור מועדף על ידי הפד לאומדן האינפלציה בארה"ב - שירד ברבעון הרביעי בקצב שנתי של 0.5%, לאחר עלייה של 1.2% ברבעון השלישי. העובדה כי קצב הצמיחה בעולם יורד בשילוב העובדה שהאינפלציה נמצאת בירידה כמעט בכל העולם (באירופה מדובר בדפלציה של ממש) ולאור ההרחבות המוניטאריות הנמשכות בעולם, תשואות האג"ח הממשלתיות בעולם רושמות רמות שפל ובכלל זה ישראל."

"בראייה לעתיד ייתכן בהחלט כי המילה האחרונה טרם נאמרה ולא נתפלא לראות את תשואות האג"ח הממשלתיות בישראל ברמות נמוכות יותר, רמות שנחשבו עד לא מכבר כדמיוניות, בעיקר על רקע רמת ריבית בנק ישראל הנמצאת בשפל ואינה צפויה עלות בטווח הקרוב, סביבת אינפלציה נמוכה מאוד, מתחת לגבול התחתון של יעד בנק ישראל וצרכי גיוס נמוכים בשלב זה של הממשלה, לפחות עד הקמת הממשלה החדשה. כן נציין כי קרנות הנאמנות המשקיעות באג"ח ממשלתי חזרו לגייס כסף מהציבור לאחר פדיונות בחודש דצמבר ומהוות גורם ביקוש נוסף. אציין כי ירידת התשואות החדה בישראל בחודש האחרון צפויה להוריד גם את ריביות המשכנתאות ארוכות הטווח ובכך לתרום אף היא להמשך הביקושים החזקים יחסית בשוק הנדל"ן למגורים."

תגובות לכתבה(10):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    לקוח מיטב (לשעבר) 01/02/2015 20:56
    הגב לתגובה זו
    כבר שנתיים סטפק כותב על בועה באגח הממשלתי ושצריך להיות בכספיות. בינתיים פיספס את כל הראלי באגח.
  • 6.
    האנליסט מת"א 01/02/2015 19:56
    הגב לתגובה זו
    תשואה של 15%(לשנה) זה מטורף, ועוד למח"מ של פחות משנתיים באף אחת מהן לא נראה הסדר חוב, זה אומר שיש אפ-סייד של 35%!!!
  • 5.
    אורי 01/02/2015 13:38
    הגב לתגובה זו
    המסחר באגחים התחיל בבום גדול ולאט לאט נרגע כאשר אגח מדינה כבר קרוב מאד לקו האפס.. אל תתלהבו. זה לא כמו בירידות. כשיש ירידות הן הולכות וגוברות במשך היום. כשיש עליות הן הןלכות ומצטמצמות במהלך היום. זה חוק. תופס גם באגחים וגם במניות.
  • 4.
    גאון 01/02/2015 11:11
    הגב לתגובה זו
    יגדל - כי הליכוד הולך וגודל בניגוד למחנה המושחת שרק מרכל. תבדקו באמת מה הולך במוסדות מפלגת העבודה.
  • 3.
    אנונימי 01/02/2015 10:12
    הגב לתגובה זו
    יוא איזה ביקושים לאגח השיקליות
  • מינימום 5% (ל"ת)
    אדר 01/02/2015 10:55
    הגב לתגובה זו
  • אנונימי 01/02/2015 11:13
    עם מתוני צמיחה כמעט חצי מהרבעון הקודם בארה"ב,ארה"ב רחוקה מהתאוששות
  • 2.
    מה שעולה סופו לרדת. אור אדום!!!! (ל"ת)
    דב 01/02/2015 10:03
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    הדולר עומד לרדת חזק לדעתי (ל"ת)
    אנונימי 01/02/2015 09:53
    הגב לתגובה זו
  • בכמה ירד מחיר הדלק ? (ל"ת)
    oil 01/02/2015 10:27
    הגב לתגובה זו