"צעדי נתניהו הם כמו אקמול, על הממשלה לבצע צעדים שיורגשו מחר בבוקר"

תגובתם של גורמים בתחום הנדל"ן לצעדי ראש הממשלה לצינון שוק הנדל"ן שנויות במחלוקת. "הכיוון הוא נכון, אך יקח הרבה זמן עד שהמחירים ירדו"
לירן סהר |

הערב הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו על צעדים לצינון שוק הנדל"ן הכוללים מתן הנחה לקבלנים שיבנו תוך זמן סביר, הפחתת מס השבח ההיסטורי על קרקעות מ- 45% ל- 20% ומתן אפשרות לרשויות המקומיות לגבות באופן ישיר את היטלי הפיתוח מהקבלנים לצורך בניית מוסדות ציבור ושטחי ציבור.

יוסי גורדון, מנכ"ל התאחדות הקבלנים, אמר כי מדובר בצעד חיובי שבהחלט יכול להגדיל את ההיצע. "הכיוון הוא נכון, אך התניית ההנחה לקבלנים בבנייה בזמן כה קצר היא בעייתית, תהליכי קבלת היתרי בנייה והמחסור בעובדים זרים יקשו מאוד על קבלתה".

"ראשי הערים לא בונים במהרה שכונות חדשות, אם הממשלה לא תכניס יד לכיס ותבנה מבני ציבור לא יקודמו שכונות", הוסיף גורדון. "יש עוד צעדים שהממשלה יכולה לעשות כמו להוריד מיסים ישירים. יקח עוד זמן עד שהמחירים ירדו, המטרה כעת היא לעצור את עלייתם".

"צעדי נתניהו הם כמו אקמול, לא מספיקים", אומר ארז כהן, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין. "הפחתת מס השבח היא דבר טוב, אך מדובר בעסקאות שנמשכות מספר חודשים, בניית הדירות אורכת שנה-שנתיים. גם ההנחה על הקרקעות לקבלנים היא חיובית, אך מדובר במכרזים עתידיים והקרקעות לא נמצאות באזורי ביקוש חמים . על המדינה להפחית מיסים על דירה ראשונה לזוגות צעירים ולהפשיר קרקעות. "על הממשלה לעשות דברים שניתן יהיה להרגיש מחר בבוקר".

עו"ד יעקב אטרקצ'י, בעלים משותף ומנכ"ל חברת אאורה ישראל: "ההפחתה במס השבח ההיסטורי על הקרקעות תעודד את בעלי הקרקעות למכור או לעשות עסקאות קומבינציה, דבר שעשוי להגדיל את היצע הקרקעות בישראל ולפתור בעיה נקודתית בתל אביב וגוש דן ששם עיקר הקרקע בבעלות פרטית וכך להקל על הביקושים. הצלחתו של הצעד למתן ההנחה ליזמים במכרזי מנהל תלויה בשיתוף הפעולה של הרשויות המקומיות ומוסדות התכנון. אין לי ספק שהיזמים ישתפו פעולה ויזרזו הקמת פרויקטים בתוך 30 חודשים בכדי לזכות בהנחה של 15% על מחיר הקרקע, אולם אם במקביל להנחה זו לא תהיה הקלה בתהליכים התכנוניים, בעיקר ברשויות המקומיות, הדבר יהיה בלתי ישים ולכן הממשלה צריכה לגרום לשיתוף פעולה גם מצד הרשויות". אהוד המאירי, יו"ר פירמת שמאות המקרקעין אהוד המאירי ושות': "מדובר בצעד מבורך של הממשלה. נוצר מצב שלמחזיקי קרקעות היסטורית לא השתלם למכור אותן מאחר וידעו כי ככל שימתינו יותר שנים, שיעור המס ילך וירד. ברגע שהאוצר פותח את האופציה למכירת קרקעות בשיעור מס נמוך, הדבר מהוה תמריץ לפרטיים למכור את הקרקעות שבידיהם לקבלנים שונים בשוק החופשי ומצד שני, הורדת מס הרכישה יוצרת תמריץ לקבלנים לרכוש את אותן קרקעות. התוצאה היא עידוד של שחרור מלאי קרקעות לשוק כדי לאפשר מענה לביקושים על הדירות, תוך זמן יחסית קצר. ונוסיף על כך את מנהל מקרקעי ישראל שייתן לקבלנים תמריץ גדול על ידי הנחה של 15% כדי לעודד אותם לבנות במהירות דירות למגורים.

"לצערי, כמה מחברות הבניה הגדולות יותר בישראל, מחזיקות במלאי קרקעות היסטוריות ונוח להם לבנות לאט- לאט ולא להציף את השוק בדירות כי ככל שרמת המחירים גבוהה יותר הן מרוויחות יותר כסף ולגבי אותו מלאי קרקעות טרם ניתן מענה ואין תמריץ, או סנקציה לאותן חברות להתחיל בבניה מאסיבית", מוסיף המאירי. "עד עתה הממשלה פעלה בעיקר על צד הביקוש על ידי העלאת הריבית או הגבלת המשכנתאות אך פעולות אלה לא הצליחו להשפיע במידה ניכרת. יש להודות על כך שסוף סוף הממשלה התפנתה לטפל, בצדק, בצד ההיצע. אולם יש ללוות את זה בפתרון של פיצויים גם לסקטור החקלאי באזור המרכז כדי שישחררו אלפי יחידות דיור לשוק. נכון שהליך התכנון לוקח זמן אולם העובדה כי בשוק רואים כי התהליך מתחיל, יגרום לאנשים להפסיק עם מירוץ רכישת הדירות ויראה להם שיש למה לחכות".

אברהם קוזניצקי, יו"ר ובעלים חברת מנרב: "אם מס השבח יופחת לתקופה קצובה, הרי שיותר בעלי קרקע ירצו ליהנות מן ההפחתה ולממש את הנכסים שלהם ולהציע את הקרקעות שהם מחזיקים למכירה ונראה כי תהיה לכך תהודה. בנוגע למתן הנחה ליזמים, אני צופה בבעיות מאחר וקיצור תקופת הבניה בחלק מהמקרים אינה תלויה כלל בקבלן, אלא תלויה במתן היתרים של הרשויות בתום הבניה ובקבלת טופס 4. אם הפרמטרים של קיצור תקופת הבניה לא יוסדרו בצורה ברורה, אני צופה בקשיי מדידה של קיצור תקופת הבניה ויתרה מזאת, אף תביעות של הקבלנים כנגד הרשויות בגין מניעת הזכות לקבל את ההנחה שלא באשמתם. הרי שמדובר בתהליך בירוקרטי ומסורבל לפעמים. לכן, יהיה צורך אמיתי בקביעת קריטריונים ברורים למדידת זמן קיצור תקופת הביצוע. בסך הכל אני חושב שזה תהליך חיובי ובלבד שהתהליכים לא יהיו מסורבלים כתוצאה מהליכים בירוקרטים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה