בכמה מחירי השכירויות עלו והאם העלייה תימשך?
לצד מחירי הדיור שיורדים, נרשם זינוק במחירי שכר הדירה. העלייה באה לידי ביטוי בקרב מחדשי חוזה. הם משלמים כ-5% יותר. עבור השוכרים החדשים, כאלה שזו דירתם הראשונה או שעברו מדירה אחרת - מדובר במכה של ממש. בדירות בהן הייתה תחלופת שוכר נרשמת בחודשים האחרונים עלייה של 8%-7%. יש מקומות ששכר הדירה עלה בהם ב-10%. בקיצור, השוכרים משלמים, בריבית דריבית, על עליית הריבית.
לכאורה, היינו מצפים שדווקא השוכרים יהיו מוגנים מעליית הריבית, משום ששכר הדירה לא מושפע ישירות מעליית הריבית (הוא מושפע בעקיפין בחלק מהמקרים, בהם שכר הדירה צמוד למדד). אז המדד הוא לא הבעיה שלהם - בעלי הדירות משלמים יותר בגלל עלויות המימון שגדלו והם מנסים לגלגל את זה על השוכר. חלקם מסכימים לפתוח את החוזה עוד במהלך השנה וחלקם מסרב ומקבל הודעה - בסוף החוזה, אתה בחוץ, אלא אם תוסיף לשכר הדירה אחוזים גבוהים יותר. אבל מה הבעיה העיקרית? למה שכר הדירה לא מפסיק לעלות?
הסיפור הוא שמשרד האוצר העלה את המס על המשקיעים בחזרה ל-8% ובעצם גרם למשקיעים חדשים לוותר על אלפי דירות. התוצאה: ירידה חדה בהיצע הדירות להשכרה והתוצאה כותבת את עצמה: זינוק במחירי השכירות. אפשר היה לחזות את זה מראש והתרענו על כך מספר פעמים בשנה האחרונה (למשל כאן וכאן). גם כלכלנים חוזרים על כך יותר מפעם אחת, למשל פרופ' עומר מואב (הנה כאן למשל).
מואב מבקש שתחשבו על זה כך: אדם קונה דירה של 200 מ"ר, מחלק אותה ל-4 ומשכיר 4 דירות. הוא מגדיל את ההיצע אבל הוא נחשב למשקיע בעיני משרד האוצר ולכן צריך להוציא אותו מהשוק. אבל אדם שקונה את אותם 200 מ"ר וגר בהם הוא בעיני האוצר אדם טוב וצריך לעודד אותו. זה כמובן הפוך מההיגיון - צריך לעודד גידול בהיצע ולא קיטון. באוצר לא ממש מספקים תשובות לנושא ורק אומרים שבמקום זה הם מקדמים דירות להשכרה (אבל איפה ההיגיון להוציא שוכרים פרטיים שמסתפקים בתשואה נמוכה, ולהכניס במקומם משקיעים מוסדיים שרוצים תשואה גבוהה? מישהו משלם את ההפרש כמובן - הציבור).
- באר יעקב: היתר ראשון להתחדשות עירונית – פרויקט של 1,880 דירות יוצא לדרך
- הביקוש משתולל בבני ברק; הרשות זימנה דמויות מרכזיות לחקירה בשל בנייה לא חוקית
"היצע הדירות להשכרה לא גדל ואף יכול להיות שקטן, על רקע קיטון בדירות המוחזקות על ידי משקיעים", מסביר גיל אברהמי, מנהל פעילות תאגידים, S&P מעלות. "הביקוש אף מתחזק עם עצירת רכישת הדירות בחודשים האחרונים (ואז ממשיכים לשכור דירות). במקביל, עליית הריבית והאינפלציה מפעילה לחץ על בעלי דירות להשקעה והם מגלגלים חלק מהעלויות לשוכרים. להערכתנו, אלה הגורמים שמובילים ללחץ להמשך עליית שכירות".
שאלנו את עו"ד חגי אדורם, מומחה נדל"ן המייצג חברות בניה, מדוע מחירי השכירות והבניה לא נעים באותו אופן. "מי אמר שהמחירים נבלמים?", הוא מסביר. "אז הייתה שמחה וצהלה של הפחתה של 0.2% אחרי נתוני הלמ"ס, אבל עוד מוקדם לדעת אם נבלמים. הראיה היא חצי שנתית או שנתית. הנתון של מרץ מושפע מהעלאות של הריבית שמייקרות את המשכנתא וזה מכביד על אנשים לקנות דירות. זה שלאנשים קשה זה לא דבר טוב, זה רע".
איך זה קשור לשוק השכירות? "שוק השכירות הוא שוק משני, אבל שוק הבעלות קשור אליו. בשורה התחתונה, הסיבה למחירי השכירות המזנקים היא שכל מי שבטעות ניסה להילחם במשקיעי הדירות, אלה שקראו להם אספני הדירות וקשרו אותם לקונוטציות שליליות כאילו הם החזיר הקפיטליסטי, לא הפנים עובדה בסיסית בכלכלה: בלי דירה אחת להשקעה, לא תהיה אפילו אחת להשכרה".
- בנייה לגובה בירושלים? לא כל כך מהר
- שוק המשרדים מתקרר: ההיצע עולה, המחירים יורדים; תמונת המחירים באזור המרכז
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
כלומר, הפתרון הוא במשקיעים? "רגע שאתה מכביד על המשקיעים והופך את ההשקעה לפחות אטרקטיבית, כדאי שתדע: לא יהיו דירות להשקעה וזה מעלה את מחירי הדירות לשכירות. אני רוצה להזכיר שהמדינה לא נמצאת בפועל, בוודאי לא כשחקן משמעותי, בשוק השכירות כפי שקורה בכל מדינה מדרג בינוני באירופה, בטח בבריטניה, שם יש דיור להשכרה ארוכת טווח תחת פיקוח רגולטורי. היום אף אחד לא יכול לקנות דירות שעולות 4 מיליון שקל. לא סביר שדירה קטנה במרכז הארץ, אפילו לא בתל אביב, תעלה מיליון דולר. החלופה הראויה היא דיור להשכרה ארוכת טווח. כזה שדוחף ל-20-30 אלף דירות במכה. זה היה מוריד את מחירי השכרויות ומייצר פתרון לוואקום".
לכתבות נוספות בנושא: >>> פרופ' מואב: "תפסיקו לפגוע במשקיעי הנדל"ן, ההגרלות על דירות - פתרון גרוע, ופוליטיקאים - רק אל תקדמו פיקוח על שכר דירה" >>> חוק ההסדרים: תסכימו לשלם יותר ארנונה כדי להוריד את מחירי הדיור? >>> המשקיעים בורחים מהשוק (ואחר כך אל תתפלאו שמחירי השכירות עולים) >>> כולם מדברים על הזינוק במחירי השכירות. אבל זה נובע מכך שדמי השכירות בקושי עלו בעשור האחרון; מה יהיה בהמשך? >>> המדינה נלחמת במשקיעים, גרעה 23 אלף דירות משוק השכירות - והיא אשמה בעליית המחירים
בכמה מחירי השכירות עולים? "תלוי איפה. בר"ג וגבעתיים אין סחורה וכשיש כזאת שראויה - כל מחיר שמתבקש יכול מתקבל על הדעת. יש שם מחסור בדירות להשקעה וזאת התוצאה. כל פעם שהיה שר אוצר, הוא אמר 'בוא נעשה תכניות דיור', ובסוף מה עשה? העלה את מס רכישה. זה מס לא צודק. זה מס על מס שבחלק נכבד ממדינות אירופה לא קיים. הציבור הרחב לא יודע, אבל המחיר של דירת מגורים הוא לפחות 50 אחוז מסים. מס שבח לפרטיים, מס הכנסה על קבלנים, מס רכישה, היטלי השבחה, דמי הסכמה, דמיי היוון. מע"מ 17 אחוז לדירה מקבלן. כמה מיסים? זאת שעת חירום לאומית? אפשר להכניס את היד לכיס, להוריד חלק מהמסים בהוראת שעה. הבעיה היא שהמדינה התמכרה למיסוי מקרקעין".
מה הפתרון? "1. דיור להשכרה לטווח ארוך, מס הרכישה עולה בלי הפסקה, איינשטיין אמר פעם שאם אתה עושה את אותה פעולה, אל תצפה לתוצאה הפוכה. 2. תורידו את מס הרכישה ותנו לתת חלון קצוב לשנה לפטור בהקלה למס שבח ב-50 אחוז. מחר בבוקר, עשרת אלפים דירות ישתחררו. תפסקו לעבוד עם מקלות, תעבדו עם גזרים. 3. התחדשות עירונית - לתת כספים גדולים ולא גרגירים לרשות להתחדשות עירונית. לנתב את עודף הגביה במיסוי מקרקעין לרשויות המקומיות כנגד התרי בניה להתחדשות עירונית. תנו להם צ'ק של 10 אלפים שקל על כל דירה. ארנונה למשרדים ולמסחר גבוהה פי שלושה ולא משתלם להם לעודד את שוק המגורים. לעשות הסכם פשוט: כל היתר בניה בגין חלופת שקד, פינוי בינוי, כל דבר - צ'ק מהוון שמפצה על ירידה בארנונה. אבל לא עשו ולא יעשו. אז שום דבר בנתוני המאקרו לא משתנה".
- 22.מאיר 24/04/2023 05:54הגב לתגובה זולמה לשלם 5000 במרכז הארץ
- 21.מה עשו? 20/04/2023 09:02הגב לתגובה זוהמיסוי והתקנים לפרטיים, למישהו לא ברור מה קורה? המדינה רוצה להעביר את שוק השכירות הפרטי לידי פורשיה, ואז תראו איך תראה השכירות כשלא יהיה לכם מה לבחור ואיפה להתלונן.
- 20.דנה 20/04/2023 07:03הגב לתגובה זוימשיכו לקרוס בעוד שלושים אחוז בשנתיים הבאות.
- 19.שמעון 20/04/2023 00:25הגב לתגובה זוכתובה מעולה ככל שהמדינה לא תתערב ותיתן למשקיעים לפצל ולקנות כמה דירות שהם רוצים בסוף השוק יוצף ומחיר השכירות תרד וחלק מהמשקיעים יצאו מהשוק לבד.
- 18.חדיד 19/04/2023 23:39הגב לתגובה זוגרתי בבנגקוק וניו יורק ובכל רגע שרציתי לעבור או להגדיל בחדר, יש מגוון ענקי של דירות ריקות זמינות שאפשר להיכנס אליהן, עם תחרות גבוה. כאן בארץ לחיות בשכירות זה פשוט פחד שלא תמצא בית וצריך לדאוג לזה חודשים מראש ובנוסף שכר הדירה קופץ מאוד מהר בגלל החוסר.
- אז מתרחקים מתל אביב ואז יש דירות. (ל"ת)דנה 20/04/2023 07:03הגב לתגובה זו
- 17.חי 19/04/2023 21:25הגב לתגובה זומי שלא מבין מגרש משקעים .....כחלון הרס את המדינה. משקעים יכלו לבנות אלפי דירות להשכרה
- 16.איתן 19/04/2023 20:54הגב לתגובה זובגלל הבהלה לנדל"ן של המשקיעים - מחירי הדיור שברו כל שיא אפשרי ב15 השנים האחרונות. אלמלא הם, המחירים היו נשארים שפויים וכל מי שהיה חפץ בכך היה רוכש דירה ולא היה נוצר המצב כיום ש2 מיליון ישראלים שבויים בשכירות ואין להם סיכוי לרכוש בגלל טירוף המחירים שגרמו המשקיעים.
- 15.חלם 19/04/2023 20:54הגב לתגובה זוהמשקיעים בעצמם קיבלו דירות מתנה מהמדינה בשנות 50 60 אז מה קרה עכשיו?! למה המשקיעים צריכים לקבל הטבה? בעלי זכות לדירה ראשונה צריכים לקבל הטבה!
- 14.עומרי 19/04/2023 20:35הגב לתגובה זוכל ההצעות שהצעת הן הצעות רעות !!! שלא יפתרו את מצוקת הדיור שת הזוגות הצעירים שלא יכולים לעמוד בתשלומי המשכנתא ו/או השכירות. הפתרון הוא רק !!! בניה ממשלתית בהיקפים נרחבים ומכירת דירות במחיר עלות (עד מליון שח לדירה) או שכירות ארוכת טווח מסובדת בגובה של עד 3000 שח !!! זה הפתרון !!! כשמחוסרי הדיור יזכו לדירה במחיר שפוי , ושוק השכירות לא יהיה רק שוק פרטי חזירי , ובנוסף הביקוש לשכירות יירד כי המדינה תספק פתרונות דיורואז השוק יהיה פחות לחןץ. זו תכמחת ארוכת טווח שחייבת להתחיל במיידית. בן גוריון לא זרק את העולים לחפש דירות בשוק הפרטי. כנל אריאל שרון. המדינה סיפקה דיור זול !!! ובכמויות גדולות. הבעיה שלנו היום שאין כאן מנהיגים שדואגים לאזרח אלא מנהיגים שדואגים לבעלי ההון
- 13.ככה זה שראש ממשלה במשך 13 שנה צוחק על הציבור (ל"ת)אפק 19/04/2023 19:55הגב לתגובה זו
- 12.מנש 19/04/2023 19:13הגב לתגובה זוהגיע הזמן שנראה מכרזים של רשות מקרקעי ישאל להפצת קרקע לדירות לאנשים כמוני ולא לחבקות גדולות מספיק עם העושק.
- 11.צריך יותר דירות לכולם ופחות למשקיעים (ל"ת)19/04/2023 18:45הגב לתגובה זו
- 10.אנליסט 19/04/2023 18:35הגב לתגובה זוברגע שיתחילו להימסר פרוייקטים המחירים יצללו כיוון שיחזרו לשוק פי 4 מהדירות שנגרעו עניין של 2-4 שנים ומחירי השכירויות יצללו
- 9.גידי 19/04/2023 18:15הגב לתגובה זומס מ 20% ל 12.5% או 10% - יקבלו מיליארדים
- 8.קשקש 19/04/2023 18:12הגב לתגובה זוהיפוך מגמה נמשכת לפחות 3-5 שנים בריבית עולה וירידה בהכנסה זה המתכון לכינוסי נכסים במסות .השאלה האם תהיה ירידה מסיבית .אין ספק
- 7.גבריאל 19/04/2023 18:06הגב לתגובה זוישראל רוצה להתנהג כמו ארה"ב אז המדינה חייבת להכיר בהוצאות המשכנתא לחישוב המס.
- 6.אנונימי 19/04/2023 18:05הגב לתגובה זולא משתלם לגור בארץ
- 5.דודי 19/04/2023 17:57הגב לתגובה זוחלק מהמשקיעים ( כאלו שיש בידם מעל דירה אחת) הם חזירים גדולים , במיוחד האלה שמחלקים את הדירות וגורמים לפגיעה באיכות החיים בבניין המגורים ובתשתיות שלו (כמובן שיש גם משקיעים נורמליים , לרוב אנשים שקיבלו דירה בירושה) הפתרון לדיור להשכרה חייב להגיע דרך מוסדות, המדינה חייבת תוכנית דיור להשכרה בסדר גודל הרבה יותר משמעותי אפשר ורצוי להכניס גם את חברות הביטוח ( שמנהלים פנסיות למשל) וחברות קבלניות לשוק הזה לסמוך על המגזר הפרטי זה מתכון לכישלון ודיור ברמה מבישה
- 4.אין שכל אין דאגות (ל"ת)Hguy 19/04/2023 17:47הגב לתגובה זו
- 3.פתרון דו צדדי 19/04/2023 17:35הגב לתגובה זומי שרכש וקשה לו יכול למכור כעבור חצי שנה ולא שנה וחצי מקבלת הדירה ולא ישלם מס מס וכך גם ישתחררו לשוק דירות .
- 2.100 19/04/2023 17:15הגב לתגובה זומה זאת אומרת ישתחררו אלפי דירות? מי מחזיק בהן? למה שיחזיק סתם אם זו השקעה שלא משלמים שכר דירה או משהו? צריך לקבוע לכל עיר כמות שפויה של דירות לבנות בכל שנה. צריך פשוט לבנות ולבנות. בסוף בונים לחרדים בזול עם קופונים, ומשאירים את השאר למות מעצבים ועוני. אין לי בעיה שבונים לחרדים, הבעיה היא בפרופורציות ובכמה הם שותפים.
- 1.המשקיעים מחפשים לצאת מההשקעות בלי לשלם מיסים (ל"ת)עמוס 19/04/2023 17:10הגב לתגובה זו
- בצדק - המס הולך לחרדים ומתנחלים (ל"ת)גידי 19/04/2023 18:16הגב לתגובה זו