טראמפ וייטנאםטראמפ וייטנאם

גולדמן זאקס: הסכמי סחר נוספים בדרך; המכס יהיה 15% לפחות

מה יקרה לרווחי החברות בעקבות המכסים, מה תהיה האינפלציה ובכמה תיפגע הצמיחה בארה"ב?

עמית בר |

כלכלני גולדמן זאקס מעריכים כי ממשל טראמפ צפוי להעלות את שיעור המכס הבסיסי מ‑10% ל‑15% כבר בתקופה הקרובה. מדובר בשיעור המכונה “מכס הדדי” שחל על כלל היבוא מארצות שאינן מוחרגות, ובפועל ייקר שורה ארוכה של מוצרים, מחומרי גלם ועד מוצרי צריכה. במקביל, הם מעריכים כי המכס על נחושת ומינרלים חיוניים יהיה כ-50%. 

בגולדמן סבורים שההסכם עם יפן שבבסיסו העלאת המכס ל‑15%יהיה קו בהסכמים הבאים, כלומר מינימום של כ-15%.


בגולדמן זאקס מעריכים כי העלאת המכסים תוביל לעלייה  של 1.7% באינפלציה המצטברת בשנים הקרובות. כבר עכשיו התחזית ל‑2025 עומדת על אינפלציה בסיסית של 3.3%, ושנים 2026‑2027 צפויה ירידה הדרגתית אך עדיין ברמות גבוהות ביחס לעבר (2.7% ו‑2.4%).

הצד השני של המטבע הוא צמיחה מתונה יותר: גולדמן מצפה לפגיעה של כ‑1% בתמ״ג האמריקאי השנה, 0.4 נקודת אחוז ב‑2026 ו‑0.3 נקודת אחוז ב‑2027. המשמעות היא האטה בהשקעות, במיוחד בענפי תעשייה עתירי יבוא.


בגולדמן זאקס מסבירים שהשינויים בנתוני המאקרו כתוצאה מעליית המכסים תלויים ביכולת של הפירמות להעלות את המחירים לצרכנים. כלומר מה תהיה התמסורת של העלאת המכסים - ככל שהפירמות יעלו את המחירים כדי לקזז את המכסים באופן גבוה יותר וקרוב לשיעור המכס, כך התמסורת גדולה יותר וכך הצרכן ייפגע יותר והפירמות יפגעו פחות. המכסים פוגעים בפירמות ובצרכנים השאלה הגדולה איך זה יתחלק ביניהם.  "הלקח העיקרי מהמכסים עד כה הוא שההעברה למחירי הצרכן נמוכה מעט יותר בהשוואה ל‑2019, כותבים בגולדמן ומתכוונים לכך שהחברות סופגות את העלייה בעלויות. 

הן עושות כך מפני שעליית מחירים תהפוך את המוצרים לפחות מבוקשים ואולי גם פחות תחרותיים. עם זאת, "עדיין מוקדם להעריך את מלוא ההעברה למחירים, אך סקרי עסקים מצביעים על כוונה להעלאות מחירים מתונות יותר מהפעם הקודמת", מוסיפים בגולדמן וזה אומר שהפגיעה בצרכנים תהיה נמוכה באופן יחסי.

זה אומר שלכאורה רווחי החברות אמורים להיפגע, ולכאן בדיוק נכנסת מהפכת ה-AI. המהפכה הזו מייעלת וחוסכת בהוצאות באופן דרמטי וזה במקרים רבים מאפשר לפירמות לספוג את העלייה בעלויות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה