
בריטניה עם עלייה חדה מהצפוי באינפלציה והקיצוץ הכפול בריבית נראה פחות סביר
מחירי המזון, התחבורה והשירותים השונים ממשיכים לעלות בקצב מואץ, ואמנם הורדת הריבית באוגוסט עדיין צפויה להתרחש, הפחתות כפולות או רצף קיצוצים מהיר נראים כעת רחוקים
מדד המחירים לצרכן בבריטניה עלה ביוני ל-3.6% בשנה, קצב האינפלציה הגבוה ביותר מאז ינואר 2024. עם זאת, הנתון עדיין נמצא במסגרת התחזית של הבנק המרכזי, שצופה שיא אינפלציוני של 3.7% ברבעון השלישי של 2025, לפני חזרה לכיוון יעד ה-2%.
מדד הליבה, שמנכה את הרכיבים התנודתיים, עלה ל‑3.7%, בעוד שהאינפלציה בענף השירותים , ענף שבנק אנגליה רואה בו סימן מרכזי להתמשכות הלחצים, נותרה ברמה גבוהה של 4.7%. זהו נתון שמאתגר את ההנחה שהאינפלציה נמצאת בשליטה, ומערער על היכולת של מקבלי ההחלטות בבנק המרכזי להאיץ את הפחתות הריבית.
למרות העלייה, התחזיות הכלליות אינן השתנו מהותית: מרבית השוק עדיין מעריך שסביר שבנק אנגליה יפחית את הריבית באוגוסט ברבע אחוז, אך לא יותר מכך. כל תרחיש של קצב קיצוצים מהיר או הפחתה כפולה – נראה כעת פחות ריאלי. קצב עליית המחירים – ובעיקר רוחב התופעה – מחייב זהירות מצד הבנק.
"הממשלה תומכת ברמת החיים של מעמד העובדים דרך העלאת שכר מינימום, הקפאת מחירי תחבורה ציבורית ומתן ארוחות חינם לילדים בגיל רך", אמרה שרת האוצר רייצ'ל ריבס, לאחר פרסום הנתונים. בהודעה גם
ציינה כי למרות הקשיים, הממשלה ממשיכה להוביל רפורמות שמטרתן לשפר את היכולת הכלכלית של משפחות בריטיות ולמנוע הידרדרות נוספת ביוקר המחיה.
- אפקט הדומינו: אסור לזלזל באיומי הסנקציות של האירופים
- הפאונד בשיא של שלוש וחצי שנים, ואיך זה קשור לתאצ'ר?
השפעה ישירה על הציבור
לחצי המחירים עדיין נוכחים ומורגשים בכל רחבי הסל: מחירי הדלק כמעט שלא ירדו בחודש האחרון, מחירי הטיסות זינקו ב‑7.9% (העלייה החדה ביותר ביוני מאז 2018) ומחירי המזון עלו ב‑4.5%, ובראשם מוצרי יסוד כמו גבינה, חמאה, שוקולד וקפה. גם הוצאות על רהיטים ומוצרים לבית, שנרגעו במהלך 2023, שבו לעלות בקצב שנתי הגבוה ביותר מאז דצמבר האחרון. המדד הכללי הושפע גם מהשוואת בסיס לא רגילה, ביוני 2024 מחירי הדלק נפלו בחדות, ואילו השנה הם נותרו כמעט ללא שינוי, מה שהוסיף לחץ כלפי מעלה.
מאחורי המספרים נמצאת מציאות יומיומית של מיליוני בריטים שמתקשים ביכולת לתכנן הוצאות חודשיות ונתקלים בפני מגבלות חדשות וכך נאלצים לוותר על חופשות ולהגביר את הזהירות ולחסוך לזמני חירום. נתונים רשמיים מצביעים על כך שעלות ארוחת הצהריים הפופולרית שרוכשים בסופר עלתה ב־50 פני, וזוהי דוגמה קטנה, אך מוחשית להשלכות האינפלציה.
נשאלת השאלה האם הבריטים רואים
את הסוף של העליות והאם האינפלציה בנסיגה? הנתונים מראים על כך שעדיין אין נסיגה באינפלציה, ואמנם לא מדובר בשיאים של 2022 (אז האינפלציה הגיעה ל‑11.1%), הנתונים הנוכחיים מאותתים על האטה איטית מהצפוי. גורמים ב‑KPMG (אחת מפירמות ראיית החשבון והייעוץ הגדולות בעולם) צופים
שהאינפלציה תגיע לשיא של 4% בסתיו, בעיקר בשל העלאת מסים באפריל והמשך עלויות גבוהות של ייצור.
- טסלה תשיק גרסה של 6 מושבים למודל Y
- פלנטיר בשיא והאנליסטים מזהירים - האם המניה עדיין מעניינת?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מה התחזית להמשך והאם הריבית תרד?
ניתן לראות גם האטה בקצב הצמיחה, שירד לכ-0.1% ברבעון השני, לאחר שרשם עלייה של 0.7 % בתוצר ברבעון הראשון, זוהי האטה ניכרת שמדגישה שדווקא בעת שהלחצים האינפלציוניים נשארים גבוהים, הכלכלה מאבדת מומנטום.
כאשר האינפלציה גבוהה, כלומר כאשר המחירים עולים בקצב מהיר, לבנק המרכזי יש נטייה להעלות את ריבית כדי לקרר את הביקושים, לייקר אשראי ולעודד חיסכון. לעומת זאת, כאשר הצמיחה הכלכלית נחלשת, כפי שמציגים הנתונים בבריטניה כעת, נוצרת דילמה מוניטרית: מצד אחד יש צורך לתמוך בכלכלה דרך הפחתת ריבית, ומצד שני האינפלציה הגבוהה מחייבת זהירות.