
מכסים של 200% על תרופות בדרך - למה המשקיעים ממשיכים לקנות פארמה?
תקופת החסד של שנה וחצי ותמריצים פיסקליים הופכים את האיום להזדמנות עסקית בזמן שהחברות אוגרות מלאי בשווי מיליארדי דולרים ומקימות מפעלים חדשים בארה"ב
תעשיית התרופות האמריקאית הפתיעה בשבוע שעבר כשהמשקיעים העדיפו לקנות מניות פארמה – למרות האיום של הנשיא טראמפ להטיל מכסים בגובה 200% על תרופות מיובאות. מדד התרופות של בורסת ניו יורק רשם עלייה של 1%, בעוד שמדד S&P 500 דווקא ירד.
למרות שמדובר באיום ישיר על פעילותן של חברות רבות, המשקיעים הגיבו באדישות יחסית למכסים עצמם – והתמקדו בעיקר במועד היישום. טראמפ הבהיר שהמכסים לא יוטלו באופן מיידי, אלא ייכנסו לתוקף רק לאחר תקופת מעבר של שנה עד שנה וחצי.
עבור חברות התרופות, מדובר בפרק זמן משמעותי. לפי חישובים של ג׳פריס, אם תקופת החסד תחל עוד השנה ותימשך עד 2027, ניתן יהיה להמשיך לייבא תרופות ללא שינוי, ולאגור מלאים שיכסו את הביקוש גם בשנה נוספת.
בתעשייה מעריכים כי שנתיים של היערכות הן זמן מספק להקמה והסבה של מתקני ייצור בתוך ארה"ב – תהליך שבדרך כלל נמשך כארבע שנים, אך יכול להתקדם מהר יותר אם מתחילים כבר כעת בתכנון, שינוע ציוד וגיוס עובדים.
חברות התרופות פועלות בשתי חזיתות
בנוסף, הרפורמה הכלכלית החדשה שמוביל טראמפ מקלה משמעותית על הקמת תשתיות תעשייתיות. היא מאפשרת לחברות לנכות באופן מיידי הוצאות על מחקר, פיתוח וציוד, ומרחיבה את תקרת הניכוי על ריביות – מה שמקטין את עלות ההון. השילוב בין תקופת החסד לבין התמריצים הפיסקליים יוצר לחברות הזדמנות להיערך מבלי לספוג פגיעה מהותית. במקביל, החברות לא מבזבזות זמן – והחלו לפעול בשתי חזיתות מרכזיות: אגירת מלאים והשקעה בייצור מקומי.
באגירה, נרשם זינוק חד בייבוא תרופות מאירלנד. השנה יובאו משם לארה"ב הורמונים לטיפול בסוכרת והשמנה בשווי כולל של 36 מיליארד דולר – פי שניים מהיקף הייבוא בשנה שעברה. אלו משמשים כמאגר אסטרטגי לקראת תקופת המכסים.
במקביל, חברות פארמה מובילות הודיעו על הרחבת פעילות הייצור האמריקאית. אלי לילי Eli Lilly and Co 0.3% הכריזה על תוכנית השקעות בהיקף של 27 מיליארד דולר לצורך הרחבת המפעלים והקמת קווי ייצור נוספים בארה"ב. ההשקעה ממוקדת בעיקר בתרופות מתקדמות.
- אירופה ממתינה ל־1 באוגוסט: האם יימשכו ההקלות או שהמכסים יעלו? אלו התרחישים, הדילמות וההסתברויות
- סופרמן החדש הכניס 122 מיליון דולר בסוף השבוע הראשון
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
גם חברת מרק Merck & Co. Inc. מצטרפת למגמה. היא מתכננת לייצר בארה"ב גרסה חדשה של קיטרודה – התרופה הנמכרת ביותר שלה. לפי ג׳יפריס, הנזק הצפוי מהטלת המכסים יעמוד על 1%-2% בלבד מהרווחים בשנים 2027 ו-2028, הודות להתארגנות מוקדמת.
החישובים כוללים שורה של מהלכים: אגירה מסיבית של מלאי, מעבר הדרגתי של ייצור לארה"ב, שיפור ביעילות התפעולית וניצול תמריצים ממשלתיים. ההערכה: הפגיעה תהיה מתונה הרבה יותר מהתרחיש המקורי שכלל מכסים של 25% ללא תקופת חסד.
הרכישות חזרו
לאחר תקופה של קיפאון בעסקאות גדולות, חזרו הרכישות בענף התרופות. מרק הודיעה על רכישת ורונה פארמה בעסקה של 10 מיליארד דולר. זמן קצר לפני כן, אלי לילי רכשה את ורב תרפיוטיקס תמורת 1.3 מיליארד דולר.
התעשייה מבינה שהמגמה ארוכת טווח היא פחות תלויה ביבוא, יותר ייצור מקומי. לא מדובר רק בהסתגלות למכסים – אלא בשינוי אסטרטגי, שהופך את שרשרת האספקה לאמריקאית יותר, גמישה יותר ועמידה יותר לשינויים גיאופוליטיים.
עד לסיום כהונתו של טראמפ, מבנה הייצור של תעשיית התרופות האמריקאית צפוי להיראות אחרת לחלוטין. חלק גדול מהייצור יעבור לארה"ב, והחברות פועלות לכך כבר כעת. השוק מגיב בהתאם.